Thursday, August 26, 2010

Bebola Roti Goreng

ramai dah mencube bola2 api nih... sedap ghupernyer! punyerlah jakun kan... mmula igt resap minyak. tp biler dah digoreng elok jerk macam makan cekodok. mcm begedil pong yer juga! tima kasih kawan2 yg rekemen resepi nih. terutama skali si manis Lizahanum melalui resepi maknyer yg dipelajari di Kemas. tima kasih liza... sedap sedapp... leh wat lagik nih klu ade belen2 roti tak abes...

Bahan-Bahan
  • 14 keping roti ( plain white bread) ~ potong menjadi kepingan kecil
  • 2 biji telur (saiz besar)
  • 3 batang cili merah ~ dihiris
  • 1 biji bawang besar ~ didadu halus2
  • sedikit daun sup/bawang ~ dihiris halus (guna daun sup lebih bangkit baunya)
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • garam secukup rasa
  • perasa ikan bilis (guna 1/2 kiub)
  • minyak utk menggoreng
Cara-cara
  • Masukkan roti ke dalam mangkuk yg besar. Kemudian pecahkan telur ke dalamnya..
  • Masukkan cili merah, bawang, perasa ikan bilis yang diperoikan dan daun sup/bawang. Gaul rata-rata. (hana ramas2 agar padat isinya)
  • Akhir sekali, masukkan garam dan lada putih serbuk. Gaul rata2 dan kepal2kan menjadi bebola. Buat bebola roti hingga habis.
  • Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa.
  • Hidangkan bersama sos cili yg anda gemari.

21 comments:

  1. me nak pi tesco,penuhkan brg dpr hihi

    10q,unik nmpk yummy!

    ReplyDelete
  2. Salam Kak..wah aku yang keje KEMAS tak dapat resepi ni..camana orang lain lih tau dulu nih..hu hu

    ReplyDelete
  3. Laaa...dagingnya mano..puas akak cari.daging ilek ya hana..ingatkan ada.rupa2nya namanya saja roti bebola daging..tipah tertipu..kihkihkih

    ReplyDelete
  4. woo woo woo..lawo nyeeeeeeee... cun giler.. piweeett..nak ngorat bebola roti nihh.tu la kak hana tak caye..org kata tak serap minyak..tak caye juge..pok dahi kak hana

    ReplyDelete
  5. rajin btl lah mama 3D ni memasak mcm2...senang ler ngendeng kalo dtg ke jepong nanti..tp jgn suruh akak masak udah ler...ekeke..

    psst! resepi ni akak cnp tau... ;)

    ReplyDelete
  6. o peri pia..
    haaa nak raya nih ko kene penohkan dapur! butter spoloh tan jgn luper.. sardin 100tin! raya2 kedai runcit tutup!! muekekekee

    to kerull..
    salam mek.. pasal ko kemas daerah lain! tak main ar nak sama2.. kekekeke

    to k.anyzm..
    hahahaaa... resepi nih xde daging kak! tp klu akak nak buh daging, buh lah! daging unta pong sedap kot.. kikiki.. akak nehhhh.. hehehe

    to izahdaut..
    hikhik..awww jgn puk dahi saye! tak rela ai.. kikikiki

    to ciare..
    haah..tkyah buh daging. cenggitu jerk ramas2 ngan telur. try la.. sedap!

    ReplyDelete
  7. to k.dayangjack..
    hakakkk... org tak pose mmg banyak makan! muahahahahaaa.. adehhh kantoi! :D

    ReplyDelete
  8. sonang ba itewww mau membuatnya!!! yg susah, nak buat ke tak.hihi

    ReplyDelete
  9. kak.. nk pinjam tangan nih.. wat kuih raye.. jeles tgk bebola tuh.. kite pon igt ader daging gak.. nti nk try la bile roti xbes..

    ReplyDelete
  10. to k.anymz n ciare..
    ya rabbiii..patut la korang tanya psl daging! ghupernyer aku silap tulih roti bebola daging! padahal roti bebola goreng! muahahahaa.. amponn amponnn.. :D

    to kak.ain..
    kiter dah agak dah ayat kak.ain! kikikiki

    to aloy..
    aku bg pinjam malam nih taw! esok ko jgn luper pulang! esok aku nak masak! kekekeke.... adehhh..td aku silap tulih daaaa.. gomen gomenn.. heeee

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, jika da slices yang dah nak due tu, boleh wak ni, kalu tak tahu buat fuuuuuuding jer......singgah2lah dapur ayu yer hana...dapur kecil jer....

    Selamat Berbuka....

    ReplyDelete
  12. to ayu safieza..
    salam ayu...selalu juga singgah dapur ayu cume tak tinggal jejak. nnti kite singgah lg ye.. slamat bbuka yu...

    ReplyDelete
  13. yummy..rase nak makan gmbr 2 aje..hee(^_^)

    ReplyDelete
  14. fuyoo....cunnnya bebola roti tu..pandai akak posingkan bebola tu...tergoda la...mas nak angkat pinggan yg bawah tu, dah nk berbuka ni..ha,,ha..

    ReplyDelete
  15. skali pandang mcm cekodok. 2 kali pandang mcm takoyaki... bg 3 cucukkk!! kat umah ni jarang beli roti. sbb kang tak makan. kalo roti kering tu manyak ler. kikikikki! annti jiya simpan skit roti kering tuk akak yer. hihihihi

    ReplyDelete
  16. salam hana...

    Pagi2 singgah umah hana... bestss nyer bebola roti...idea yang bagus..anak2 akak mesti suke nie... nak huluq pinggan malu ler plak...
    nanti akak nak cube buat...

    >>>hana bekaitan ngan links tu... time kasih bebanyak yerk.. coz sudi ngajar akak... tapi akak tak cube lagi.. akak dah tulis step yg hana ajar tu... org lame nie.. biasa ler hana.. pickup low cikit...hihihi papong time kasih... jangan serik plak ngajar akak yerk...

    ReplyDelete
  17. to hana devushka..
    hehehe... makan gambo kenyang tak?? kekeke

    to mas..
    amik bebola jerk! pinggan letak balikk! kekekeke

    to jiya..
    cekodok bukan, takoyaki pon bukan! tuh tayar beskal lah! wakakaka... cett! kerna roti kering itulah aku jatuh cinta ngan atukmu taw! kekekeke...

    to kak.ede..
    salam kak.ede.. moning kak.. xpe kak..sharing is caring... klu akak tak paham lg, akak tnya jerk kite..jgn sigan sigan.. tp klu kite tak dpt jwb, nnti kite suh org lain jwb.. hihihi...

    ReplyDelete
  18. salam.. cam senang je resepi.. simpan dulu..ade masa nanti buat..hhuhuhu

    ReplyDelete
  19. Hana
    Benda ni ku dah makan semalam.. memang sedap.. my hb makan sampai habis seh.. si isteri mithali dia ni dapat makan 2 ketul aje :op

    ReplyDelete
  20. Hana...........
    Nampak cantek tul bebola tu posing dicucuk dgn lidi....Apasal lah tuan punya resipi nie takde idea nak cucuk bebola api tu dgn lidi ek....gud idea tu...org len bole tertipu ingat ada daging dlm bahan2nya...heheheh

    ReplyDelete
  21. Mulat2 macam cekodok... sedap ye kak.kite pon tak pernah buat gak lagi.

    ReplyDelete