Monday, September 13, 2010

Kek Lapis Asam Manis

kek nih buat untuk jamuan tempohari.... tapi ade kesilapan teknik, maka kek aku kurang gebu dan pucatt! huH! mencik haku.. tuh la derhaka resepi lagik! hahahaha... resepi asal versi bakar, tapi aku kukus. ppon abes licinnnn.... maceh mat! nnti la aku try wat lg sampi jd santek.. :D resepi asal leh tgk sini or sini. wat setengah adunan, so nmpk rendah la..huhu

Bahan-bahan
  • 450 g mentega
  • 190 g gula halus (mat guna 150g)
  • 10 biji telur gred A
  • 300 g biskut "Marie", dikisar halus
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 85 g seri kaya
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 2 bungkus asam manis (Haw Flakes), setiap bungkus ada 10 pack
  • 1 camca teh pewarna makanan merah, hijau dan kuning
Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang. Masukkan esen vanilla dan seri kaya, putar rata. Masa ni adunan kelihatan berbiji2 sedikit.
  2. Pada kelajuan perlahan masukkan susu pekat manis dan biskut marie kisar tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata. Bahagikan kepada 3 bahagian sama banyak. Letak pewarna kegemaran pada setiap bahagian, kacau rata.
  3. Sediakan tin 4 persegi berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci, lenser dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Panaskan oven pada suhu 190C, api atas dan bawah. Masukkan tin kosong tadi selama 2 minit.
  4. Kaluarkan tin, sudukan 4 camca besar adunan (terpulang pada anda untuk memilih warna adunan), ratakan dan bakar selama 4 - 5 minit atau hingga peerang. Keluarkan dan sudukan 4 adunan lagi yang sama warna, ratakan dan susun haw flakes tadi, anggaran 25 keping. Masukkan kembali dalam oven, kali ini tukar api pada fungsi "grill". Bakar selama 2-3 minit hingga perang.
  5. Keluarkan dan tekan sedikit kek tadi, biar padat, jika terdapat gelembung udara, cucuk dengan lidi sate, dan tekan perlahan2. Sambung melapis dengan 4 camca besar adunan warna lain pula, susun haw flakes pada lapisan kedua setiap warna.
  6. Buat hingga selesai, untuk lapisan akhir, tukar api pada mode atas dan bawah, bakar hingga masak (3-4 minit). Sejukkan sekejap dan keluarkan dari tin, biar dingin atas jaringan...Untuk tahan lebih lama, boleh dibungkus dengan plastik cling, masukkan dalam bekas betutup dan simpan dalam peti sejuk.

6 comments:

  1. selamat pagi hana..hari ni masak apa?cm tak tau apa nak masak..buntu..dah penat sebulan pulun masak ...nak buat kek pun tak rajin :(

    ReplyDelete
  2. selamat pagi kakak cm.. arini kite ngan hubby insyaAllah pose. tak tau lg nk msk utk buka apa.. akak tgh mood raya tuh kot! sbb tuh masih malas2 lagi.. takpe.. raya sakan dulu.. raya kan sebulan.. hihihi

    ReplyDelete
  3. ni kenapa kek ni jd kecik???? mesti kechi ni buat stgh adunan wakakaka..tak baek tawww kechi2 dbulan syawal hihiihi... tak pernah rasa kek asam manis versi bakar, nak buat tp duit2 tu wes entek! arep golek maless! ahahaha...

    ReplyDelete
  4. weihh dah tulih situ wat setengah adunan ler! sekeh kang! aku nk try gak wat versi bakar tp en.oben aku tuh kesihatannya kurang waras.. simpan dululah niat tuh! hahaa..

    ReplyDelete
  5. kek lapis sarawak camni gak ke cara pembuatannya?

    ReplyDelete
  6. haah lebih kurang je... cuma bahan2 yang membezakan bagi setiap jenis kek lapis.

    ReplyDelete