Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam size kecil - potong kecil
- *1/2 biji bawang besar - hiris
- *2 ulas bawang putih - hiris
- *1 batang serai - hiris
- *1 inci halia
- *1 inci lengkuas
- *1 inci kunyit hidup
- * 4-5 biji cili padi
- 1 sudu makan rempah beriani@kurma
- 1-2 sudu makan kerisik
- 1 keping asam keping
- 1 sudu kecil serbuk jintan kasar, jintan manis dan ketumbar.
- 2 cawan santan pekat + air
- beberapa helai daun kunyit - hiris halus
- gula dan garam
- sedikit minyak
- Blend bahan yang bertanda *.
- Masukkan bahan blend, santan+air, rempah beriani, minyak, semua serbuk jintan dan ketumbar, asam keping dan juga ayam ke dalam kuali. Kacau sebati. Tutup kuali dan masak hingga ayam empuk. sesekali balik2kan supaya bhgn bwh tak hangit. Jika santan kering sblm ayam masak, tambahkan sedikit air lagi.
- Masukkan daun kunyit, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga agak kering dan pecah minyak seperti rendang biasa. Matikan api.
- Hidangkan dengan nasi hangat atau pulut atau sebagainya.
Wahh kak hana..sodapnyerrr, nanti nk try wat la tapi kunyit hidup takde huhu.. serbuk kunyit leh tak kak? tgh beraya kat lab ni sedihhh.. esok baru ada makan2 dengan student mesia yg len...
ReplyDeletesalam hana....slmt hari raya..maaf zahir batin eyh...sodap wo ungkep tu, lama aku x mkn nak bt malas :D
ReplyDeleteaku dah beraya 2,3 rumah..ni aku nak membuto plak-hahaha!
to hanis..
ReplyDeletelahai syian ko.. akak pong raya sorang2 jerk ni ha... senasib la juga yer.. bleh gune serbuk kunyit. no problem.. try la..
to deliah..
salam del.. slamat ari raya..mangap zahir batin gak... cis! ko nih.. sajer jerk nak jeleskan aku! esok rayakan aku skali.. mkn banyak2! wakakakakaa
Salam Aidil fitri Hana...maaf zahi batin...apsal lak hamzah raya kat embassy sensorang? awat x ikut? Mailah beraya kat Nagoya...meriah tau...hihiii
ReplyDeleteselamat hari raya hana..cm baru keluar dari dapur hehe....kepala dah pusing sb terlalu banyak makan daging:)jom baraya rumah kita ada ketupat palas dan lemang:)
ReplyDeleteto ena..
ReplyDeletesalam syawal jugak wat ena skluarga n epi belated besday!! hihi.... tak leh ikot la na.. sbb hubby sebenonyer g konperens sejak isnin aritu.. anak2 kan skola.. dier g embassy pong sbb plan last minute kwn dier ajak..tuh pong x berbaju melayu. nagoya, osaka, tokyo meriah.. aduhaii jeles kite.. huhuhuu
to cikmanggis..
camat ari raya kakak manissss.. haaa kannn.. tuh la tk nk bg ketupat palas tuh kat kite.. kekekeke... jap lg kite dtg pki bj raya ngan ustaz darwish.. kikiki
Hana
ReplyDeleteSo sibuk sampai termiss ur anniversary entry... happy anniversary to both of u.. jgn makan telur byk byk nanti bertelur lagi dek Hana ni hahahah.. joking ehhhh.. mintak ampun lagi hahaha
salam rim..
ReplyDeletewaaa kooo! bab telur ko suker yer! wakakakakakakaa.. ya amponn aku pong mintak ampon lagik! kikikiki....
kak, rajin update blog. xpe kak suami akak g conference...raya kn sbulan. nti laling akak blik, buat la open house. konpem rmai nk serbu umah akak...hehe....kami kt sini pn raya biasa2 je jgk...
ReplyDeletepergh sedap rendang ko hana....aku takdenya nk berendang..aku fail bab rendang.huhuhu..moh dtg umh esk ek..kul 8am msia dh bukak da..kekeke
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeleteadui kak, kantoila sy, hehehehe...
tula kak, masa pose dok eksen berat badan turun, ni baru malam raya dah sempit suor, hahahahaha...
takpe, takpe... lps raya nanti nak wat atvt cycling, bagi kempis balik perut tu, heheheheh... tp nak tunggu abis raya lagi 37 hari kak, kat sini raya 40 hari, hehehehehe... ke kena makan julap ni... jd anarexsia lak, hehehehe...
darwih byk dapat wet raya tak... die tak sihat die, mesti sbb rindu kat org mesia tu... ke mama die yg demam sbnrny... hehehehe...