Friday, September 10, 2010

Rendang Ungkep & Lemang Segera

Salam syawal buat mak, abah, adik2, pakcik, makcik, atuk, nenek, mbah wedok, mbah buyut, pakde, mbokde, jiran sbelah rumah, blkg rumah, dpn rumah, kabehhh dulurku dan jugak konco2ku... selamet dhino bodhooo njaluk ngapuro seng akeh2... erkk.. arini sebenonya sesi ckp sorang2.. sbb sorang2 lah dier jadik tk btol sket.. takpe takpe.. aku tau korang tgh melantak abis2an beraya sana sini... perot yg longgar dah ketat balik! kan kan kan... ala aku tau! areef ckp! wakakakaka... klu tak nak perot ketat meh duk jepon.. raya ngan aku.. best woooo.. pagi raya makan nasi ngan sambal belacan jer! mana ader org buat kan.. haaa aku buat nih! spesel! muahahaha... sebenonyer aku nak masak ungkep. tp gatal tangan aku nak menokok tambah itu ini.. jadi la rendang ala2 ungkep.. belasah ajer! aku makan sorang.. sob sob sob.... (jeles nih hubby dpt raya kat embassy, huhuu.. tkpe tkpe.... )

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam size kecil - potong kecil
  • *1/2 biji bawang besar - hiris
  • *2 ulas bawang putih - hiris
  • *1 batang serai - hiris
  • *1 inci halia
  • *1 inci lengkuas
  • *1 inci kunyit hidup
  • * 4-5 biji cili padi
  • 1 sudu makan rempah beriani@kurma
  • 1-2 sudu makan kerisik
  • 1 keping asam keping
  • 1 sudu kecil serbuk jintan kasar, jintan manis dan ketumbar.
  • 2 cawan santan pekat + air
  • beberapa helai daun kunyit - hiris halus
  • gula dan garam
  • sedikit minyak
Cara-cara
  • Blend bahan yang bertanda *.
  • Masukkan bahan blend, santan+air, rempah beriani, minyak, semua serbuk jintan dan ketumbar, asam keping dan juga ayam ke dalam kuali. Kacau sebati. Tutup kuali dan masak hingga ayam empuk. sesekali balik2kan supaya bhgn bwh tak hangit. Jika santan kering sblm ayam masak, tambahkan sedikit air lagi.
  • Masukkan daun kunyit, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga agak kering dan pecah minyak seperti rendang biasa. Matikan api.
  • Hidangkan dengan nasi hangat atau pulut atau sebagainya.

11 comments:

  1. Wahh kak hana..sodapnyerrr, nanti nk try wat la tapi kunyit hidup takde huhu.. serbuk kunyit leh tak kak? tgh beraya kat lab ni sedihhh.. esok baru ada makan2 dengan student mesia yg len...

    ReplyDelete
  2. salam hana....slmt hari raya..maaf zahir batin eyh...sodap wo ungkep tu, lama aku x mkn nak bt malas :D
    aku dah beraya 2,3 rumah..ni aku nak membuto plak-hahaha!

    ReplyDelete
  3. to hanis..
    lahai syian ko.. akak pong raya sorang2 jerk ni ha... senasib la juga yer.. bleh gune serbuk kunyit. no problem.. try la..

    to deliah..
    salam del.. slamat ari raya..mangap zahir batin gak... cis! ko nih.. sajer jerk nak jeleskan aku! esok rayakan aku skali.. mkn banyak2! wakakakakaa

    ReplyDelete
  4. Salam Aidil fitri Hana...maaf zahi batin...apsal lak hamzah raya kat embassy sensorang? awat x ikut? Mailah beraya kat Nagoya...meriah tau...hihiii

    ReplyDelete
  5. selamat hari raya hana..cm baru keluar dari dapur hehe....kepala dah pusing sb terlalu banyak makan daging:)jom baraya rumah kita ada ketupat palas dan lemang:)

    ReplyDelete
  6. to ena..
    salam syawal jugak wat ena skluarga n epi belated besday!! hihi.... tak leh ikot la na.. sbb hubby sebenonyer g konperens sejak isnin aritu.. anak2 kan skola.. dier g embassy pong sbb plan last minute kwn dier ajak..tuh pong x berbaju melayu. nagoya, osaka, tokyo meriah.. aduhaii jeles kite.. huhuhuu

    to cikmanggis..
    camat ari raya kakak manissss.. haaa kannn.. tuh la tk nk bg ketupat palas tuh kat kite.. kekekeke... jap lg kite dtg pki bj raya ngan ustaz darwish.. kikiki

    ReplyDelete
  7. Hana
    So sibuk sampai termiss ur anniversary entry... happy anniversary to both of u.. jgn makan telur byk byk nanti bertelur lagi dek Hana ni hahahah.. joking ehhhh.. mintak ampun lagi hahaha

    ReplyDelete
  8. salam rim..
    waaa kooo! bab telur ko suker yer! wakakakakakakaa.. ya amponn aku pong mintak ampon lagik! kikikiki....

    ReplyDelete
  9. kak, rajin update blog. xpe kak suami akak g conference...raya kn sbulan. nti laling akak blik, buat la open house. konpem rmai nk serbu umah akak...hehe....kami kt sini pn raya biasa2 je jgk...

    ReplyDelete
  10. pergh sedap rendang ko hana....aku takdenya nk berendang..aku fail bab rendang.huhuhu..moh dtg umh esk ek..kul 8am msia dh bukak da..kekeke

    ReplyDelete
  11. salam kak,

    adui kak, kantoila sy, hehehehe...

    tula kak, masa pose dok eksen berat badan turun, ni baru malam raya dah sempit suor, hahahahaha...

    takpe, takpe... lps raya nanti nak wat atvt cycling, bagi kempis balik perut tu, heheheheh... tp nak tunggu abis raya lagi 37 hari kak, kat sini raya 40 hari, hehehehehe... ke kena makan julap ni... jd anarexsia lak, hehehehe...

    darwih byk dapat wet raya tak... die tak sihat die, mesti sbb rindu kat org mesia tu... ke mama die yg demam sbnrny... hehehehe...

    ReplyDelete