Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
- 1 3/4 cwn air (yg ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cwn air dia) - hana buh 11/2
- 1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
- 5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
- 1 pokok daun bawang, hiris
- 1/3 camca teh serbuk kunyit
- 1 camca teh garam
- 20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel
- Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. - hana lebur jerk udang dalam tepung kemudian goreng, tuang sesenduk demi sesenduk ke dalam kuali.
- Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada atau kuah kacang...Selamat mencuba!
ya betul tu hana..bulan posa tu hari akak buat cucur udang.meletup2,bila raya akak beraya dgn tangan yg berparut2 huhuhu..
ReplyDeleterasanya makan dgn kuah kacang lagik sodap kan?
psst2,..hubby mu tak makan tauge ek?hihihi..camne nak dpt anak pompuan nih..hikhik
to kak.anymz..
ReplyDeletelaaa yer ker kene makan taugeh?? bagos nihh.. nak membina ayat memujuk diri! wakakakakakaa...
weh yeke kak anymz makan taugeh dapat anak pompuan.kekekee...famly planning nih.. taugeh ok lagi, jangan bawang.. meletup tu sebab udangkan..bukan cekodok tu yang meletup kan kak...lama dah tak buat cucur udang, sebb hubby dah tak leh makan udang.tapi kalau tak letak udang sedap jugak kan
ReplyDeletesalam kak hana :)
ReplyDeletedah mencucur kak hana. kak hana mmg produktif dan prolifik!
kak hana, semalam sy buat cucur letak yis, tp dia cam tak berapa kembang dan liat sikit.
kene campo air suam ke yis tu?
sbb smlm sy letak garam dan yis, lepas tu letak tepung dan baru masuk air.
kak hana, sy suke kuah kacang dan pecal juga :) thanks kak hana untuk resepinya
peminat setia kak hana,
mai
p/s: kem salam darwish dan abg2 nye :)
walaulaweh...cucuq2 bak sini seketul kih3
ReplyDeletestail johor ek???btl tak??btl tak?
to izahdaut..
ReplyDeletewahahaha..misi kite nampaknyer seghuper zah! apalagik... jom tanam taugeh! wakakakaka... haah sbb udang. wpon dh lap lap still gak meletops..tuh yg aku humban jerk lam tepung. kurang sket meletopsnyer.. haah boley je tk buh udang.. jd ler cucur sayur! yer dak?? hehe...
to maisarah..
salam mai.. hihihi..semalam pas ura2 ngan ko tuh, akak terus buat! kekeke.. utk pengetahuan mai, yis dan garam tak boley dicampurkan. Ia akan membantutkan proses pengembangan yis.. sbb tuh cucur mai liat dan tak kembang. lepas nih mas try gini.. campur air suam ngan yis. dan biarkan aktif dan kembang dulu. pas tuh baru gaul ngan tepung. tapi kalau yis yang masih baru, takde masalah kalau nak campur terus dalam tepung. tp pastikan yis baru yer! sbb yis baru biasanya masih aktif dan tak masuk angin. gunekan air suam utk percepatkan proses pengembangan yis. nnti cube lagi yer.. thanx kembali... darwish br pas mandi! :)
to pia..
hahaha..aku tak tau stail mana la pia...klu stail jawa, cicah sambal kicap pong jalan! wakakakakaa....
Salam Hana,
ReplyDeletebestnya... nak sikit..
Hana.. si kuda putih ku like all kind of cucur - especially jemput jemput bawang/udang.. dia boleh makan sowang sowang.. cecah with linghams chilli sauce hehe
ReplyDeletesalam k.hana...kita suka tgk blog akak.pastu shot gambar akak cantek2.rajin betul akak masak eh...kita pon baru buat blog saje2 share gambar ape yang kita masak.
ReplyDeleteWhoaaaa risky ker time nak goreng cucur udang tu kak??? Takut love kalau kena percik minyak! hehehe ;)
ReplyDeleteOkey la...kita tumpang makan kat umah kakHana plak! :D
Brought U kamben! :D
nyaris tadak helmet. kalo ada helmet. tu jek jd perisai. miahahhahahaha
ReplyDeletecedapnyer hana, kalau dah ada udang cicah dgn apa pun jalan tauuu.....u are very good in describing your recipe...:)
ReplyDeleteayoyo guna perisai ke?dah lama tak buat cucur udg terliurnya tgk cucurmu dik,toge ermmmmmm kan kupikirkan
ReplyDeleteto kak.yan..
ReplyDeletesalam kak.yan...kene wat lg la nampak gaya nih utk kak.yan! kitaorg melantak cam tk sedo diri jerk! kekeke
to rima..
hahaha... terer ah ur kuda putih tuh! mujur putih tak tuko itam lingham! wakakakaka... ampooonnn... kekekeke....
to arezura..
salam are.. tima kasih. sekadar suker2 main tangkap2 gambo mknn.. sangat puas klu gambo tuh cantik! hihihi
to love2cook..
tenkiu dear! ai like kambenn! kekeke.. haah kene carefully masa nak goreng tuh.. akak pong dh bape kali kene kat tangan nih.. tapi sbb nak makan buat kebal jerk lah! kikikiki
to jiya..
hahahahaha... aritu nyaris kene mata aku! lenkali kene pakai google kot! wakakakaka
to ayu safieza..
tekak klu nak makan nih main belasah jerk u makan ngan apa pong! lagi2 time lapo.. licinnnn... kekeke
to chikmimi..
hahaha... eksen jerk tuh! kekeke.. akak pong x mkn cik toge er kak? tp akak dh ade anak pompuan.. xpe kot! kekeke
Cucur udang kalau makan dengan kuah kacang memang syok... kalau cucur udang + timun hiris + salad hiris + telur rebus + kuah kacang = rojak homemade.... nikmatnya... :)
ReplyDeleteaskum..akak, i'm ekmal new here. just nak tanya, kalo letak udang kering blended leh x? tak berani taruk sbb takut lari rasa. biasa taruk bape sukatan ?(refer to resepi akak kat atas ne)
ReplyDelete