Bahan-bahan
- 1 cawan kacang tanah
- 5 tangkai cili kering atau lebih - nak pedas lagi tambah cili padi
- 4 biji bawang merah - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 4-6 biji cekur@kencur (size kecil)
- 1 inci belacan
- 1 sudu besar asam jawa biji
- 3-4 sudu makan gula merah dan gula putih
- Garam
- Goreng kacang tanah. Kemudian toskan minyaknya.
- Goreng pula cili kering (jika suka buang biji) dan cili padi (belah dua). Jangan terlalu lama takut cili kering hangit. Toskan.
- Kemudian goreng bawang, belacan, asam jawa dan juga biji cekur. Toskan.
- Tumbuk kacang tanah hingga separa lumat. Ketepikan.
- Tumbuk pula cili kering, bawang, belacan, asam jawa(buang biji) dan juga biji cekur yang telah dgoreng tadi.
- Masukkan pula garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali campurkan dengan kacang tanah yang ditumbuk tadi. dan tumbuk lagik agar semua perencah sebati.
- Simpan dalam bekas atau plastik bersih. Tambahkan air panas bila hendak digunakan. Curahkan ke atas sayur2an pilihan.
Waaa,thanks so much muah2
ReplyDeleteari tu gi banting ade beli 2 peket
ni dah blh mencuba sedirik!
huaaaa tadi pulut inti ..ni pecal lah pulak...laparnya.....godaan orang yg berpuasa....
ReplyDeletesedap nya... tambah santan boleh jadi kuah nasi impit ekk...
ReplyDeleteMqa sibuk.. sempat menyebuk dapo K.Hana... nak pecal... sedapnyer... jawa n pecel x leh dipisahkan.. sayur ape pun janji kuah ngam ho...
ReplyDeletetengok pecal..teringat arwah nenek..sob..sob..sob..
ReplyDeletepecal kegemaranku..tp sambalnya..nenek je yg tau buat..pasni kena try wat sendiri ikut resepi akak...klau sedap..otomatik akak jadi nenek sy..hihi (gurau jekk jgn maree haaa..)
to pia..
ReplyDeletesesama... selamat mencube pia. pehni walaupon tk g banting, tp kene banting tulang sket la ye.. kekeke
to cikmanggis..
muehehehe.. mintak ampon opahh.. mama selalu suke nyusahkan tekak org... muekekeke
to pearlnscraf..
hmmm... ok kot! tp biasanya kuah kacang nasik impit xde letak kencur. :)
to erma..
la iyooo... kan kan kan.. gimme ten! muekekeke
to faradean..
hahaaa..tak mo la aku jd nenek ko..tk pasal2 aku kene lagak tua. kekeke... rasanya mana2 resepi pecal lebih kurang sama jerk.. klu wong jowo mesti ade cekur! cume yang sedap tak sedap tuh bertanggung tukang masaknya pandai or tak pandai masak.. muehehehe... jgn mare...
Very interesting recipe! Biji cekur tu apa kak? Sorry, saya budak baru belajar...wekekeke!!!
ReplyDeleteBak sikit, nak try makan...dah terliur tengok! :D
Aah..akak pun biasa wat camni bila nak makan jemput2 cicah kuah kacang..mak selalu buat, goreng belaka2 bawang semua pun, tumbuk2 gaul belaka...mmg best! Bau bahan digoreng dahulu ni lain kan..aromanya membuka selera..NI kat rumah ada lg belen kuah kacang nasi impit haritu dlm fridge..rasa nak panas2kan, wat pecal gak nak berbuka ni kang..hehe, maleh nak makan nasi..huhuu, biar abg je la berbuka dgn nasi tu..hehe
ReplyDeleteto love..
ReplyDeletetry love tengok kat n3 akak sebelom nih pasal cekur.. dua kali akak dah cter.. haaa.. nih makcik aja lagi nih... tak pass jugak, sok makcik bwk rotan.. muekekeke.. http://hanamemories.blogspot.com/2010/07/pecal-jawa.html
to kak.ummi..
tol jugak kak.ummi erk wat cicah ngan cucur! len kali leh cube ah! suker sangat kuah@sambal2 yg berkaitan ngan kacang nih.. heee
kak hana, nak pecal sikit...nampak sedap tu...senang kan ada kuah pecal segera,godek2 dah siap...
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeleteapa khabar kak hana n family. :)
Good idea kak. Tengah mencari idea utk menjamu teman2 my hubby ni. Malas nak tumbuk kacang.. jadi kita pakai paket sgra jer. nasib baik ada beli kat banting aritu. hihihi...
Resipi ni bole dikomersialkan. ;)
salam hana...aku pong wat ni gak mlm ni...aku beli jerk 1kg=rm15...tinggal curah air dlm kacang tuh...senang baitu tp aku lupa beli togeh plak..pasal x puasati kak sorang ppuan ni pakai tolak2 jerk org..*eh, apa dia ingat dia jer ke nak beli barang...ish,geram aku sbb x dpt togeh...my faberet!! :)
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleterajin awak ye bab tumbuk menumbuk ni.. k yan pakai beli je sekarang.. Stok siap untuk sebulan lagi..heee