Bahan-bahan
Bahan Pulut
- 11/2 cawan beras pulut - rendam semalaman atau kekurang2nya 3 jam.
- 2 cawan santan cair
- garam
- daun pandan simpul
- 1 cawan kelapa parut - parut yg putih sahaja
- 10 sb gula melaka@gula merah + gula putih - kemanisan ikut suka
- 5 sudu besar air
- daun pandan simpul
Cara-cara
- Toskan beras pulut. Masukkan ke dalam mangkuk tahan panas. Masukkan santan serta garam dan juga daun pandan. Kukus.Buka periuk kukusan bila dah setengah masak, kemudian gaul agar masak rata. Sambung kukus hingga masak.
- Dalam kuali lain, satukan semua bahan inti kelapa. Masak hingga kering dan semua sebati. Alihkan dari api.
- Ambil sehelai daun pisang yang telah dilayurkan tadi, buh pulut dan letak inti kelapa di atasnya. Bungkus bantal. Siap dihidang.
sedapnya pagi ni sarapan pulut inti, peberet mas ni, rajinnya kak hana ,daun pisang tu kira halal la tu, janji boleh bungkus pulut, he..he..
ReplyDeletehihihi..tol tol tol...kira halal jerk la mas yerk! kan kan kan.. kekekeke....jom mas jemput makan! akak sambung pagi nih wat sarapan. hihi
ReplyDeletehehe panjang umur daun pisang tu ya :)sedapnya pagi2 pekena pulut ni dgn kopi panas..mari kita tukar dgn mee segar hehe
ReplyDeletepuas akak tenung2 daun pisang tu..
ReplyDeleterupa2nya da dua thn..betul la kata cm tu..panjang umur daun tu ya..hehe
dap2...feveret hubby akak tu..minta sebungkus..ada lagi ke?
to cikmanggis..
ReplyDeletehihihi.. tp rasanya ujung taun nih pendek umuq kot! sbb dh tinggal ciput! kikiki... eh nak nakk..suker mee segar bugar wat sendrik nih!
to k.anymz..
hakakkk..dah kata jgn tenung lama2! dah penghujung usia dah tuh! kikiki.... ade ade.. tp xde bungkus la! boley?? hehehe
Salam Hana,
ReplyDeleteakak suka banget kuih ni..Apa2 kuih yang ada inti kelapa bergula melaka ni.
Pau kelapa, kuih dadar, tepung bungkus, apa2 lahhh..bestnya kalau Hana boleh kasik dikit...emmm
tak sangka la pula leh simpan dlm beku hehe kak selalu simpan dlm plastik jer 3 minggu ok lagi...leh itut cara mama laaa pas ni
ReplyDeletekak tanam pisang kat tanah lot di jasin..masa 3 hari nak raya. balik tgok minggu ni dah kena makan dgn ba** utan eeeeeeeeeee geram akusss habis anak2 pokok mangga dia telannn.. sbb keliling lot kak tu semak.. kami jer terang..huhuuu
kagumnya daun pisang dlm peti ais..lama nya umur dia kan...kak hana awet cemana tu..tapi yang kagum tu..tetap comel dan cantik kuih tu..syabassss syabassss...nak skiittt...traditional kita hari ni eek
ReplyDeleteI heart this kuih very the much sejak dari kecik lagi.. macam nak buat ah but no daun pisang.. tak macam rumah lama.. if nak daun pisang ambik aje kat laman belakang rumah :o)
ReplyDeleteKakHanaaaaaa!! Nak pulut inti 3 bijik! For me, Rishie n Ashika...hehe
ReplyDeleteAduiiii dah lama tak makan ni...last time my Malay school frens sll bawak, Love will be the 1st person to sebat! hahaha ;) Missed all my frens!
Love brought U some choc cake! Hehe...still kena belajar lagi bab baking ni kak! Thanks for the compliments ya! :D
to kak.yan..
ReplyDeletesalam kak.yan... samalah kite! kite pong suker..hihi... meh ar kak..ade lg sket nih..kite kongsi2 la er.. hihi
to kak.ilah..
hihihi... mmg antu btol si ngok ngok tuh kak erk..syian akak penat lelah menanam..lenkali tiru cara kite la yer.. simpan peti beku leh tahan bertahun2..rasanya klu tanam pong lepas buah dah kojol! kekekeke
to izahdaut..
hahaha..aku suh dier pakai anti penuaan terlebey dahulu sebelom proses sejukbeku.. muahahaha... klu duk kat mesia tuh buang karen jerk nak sejukbeku.. tanam jerk sudah! lagi fresh lorr.. hehe
to rima..
eh! aku rasa kalau tanam pisang kat balkoni ko rasa siuman ker tak siuman??! muekekekeke...
to love2cook..
hahaha... dasat ko main sebat2! mujur diorg tak sebat ko balik yer! muekekekeke...wahhh tenkiu tenkiu... eh! akak rasa cam nak buat jugak la petang nih! huahuahuahua.. u punyer pasal la love! huH! hehe
sedapnya pulut inti ni...feveret ni tapi dah lama betui tk makannya..nampaknya jamu mata je lah ni :-)
ReplyDelete