Wednesday, September 29, 2010

Kentang Putar

alhamdulillah dah ari rabu... arini laling balik.. wahh sronok haku! hahahaha... xde idea nak n3 apa arini. layan jerk la menu kanak2 riang lagik... jgn mare.. nnti lekas tue.. haha...

RESEPI KENTANG PUTAR
Bahan-bahan
  • 5-6 biji kentang
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar susu segar
  • sedikit blackpepper
  • garam
Cara-cara
  • Kupas kulit kentang. Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. Ketepikan.
RESEPI GRAVY@SOS KENTANG PUTAR
Source : daunpandan@myresipi.com

Bahan-bahan
  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam- hana tak letak sbb dah masin
Cara-cara
  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk. Masukkan butter, sos tomato, kicap (bergantung kehitaman yang dikendaki) dan sos tiram. Kacau sebati.Kemudian masukkan blackpepper.
  3. Masukkan garam jika perlu.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
  4. Kecilkan api, bancuh tepung dengan sedikit air, kemudian tapis utk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
  5. Curahkan ke atas kentang putar.

21 comments:

  1. salam hana...suker yg menu kanak2 riang nih...senaaaang, sedaaap...ngeeee :))

    ReplyDelete
  2. menu kanak2 riang pun takpe lah hana..
    gi lah sambut laling tu balik dgn carpet hijau....no carpet merah..bahaya!muahahaha

    erk?? jgn marah hah nanti kena jual

    ReplyDelete
  3. Tahukah Hana..mesti taw terel masak hihi

    kat kepchi kan gravy ni mereka ambil kerak2 yg mendap bwh myk aym goreng tu campur wat gravy

    kentang kepchi serbuk,campur air panas jerk

    ReplyDelete
  4. Wahhhh dah senyum lebar laling nak balik erk!!! Love kena tunggu sampai mid oct lagi! Uwaaaaa :(

    Sedapnye whipped potato...mintakkk. Mummy still kanak2 riang jugak...hehehe! :D

    Aisey, jgn mare cikgu! Tak perasan link ttg biji cekur tuh! Mana nak beli nih? Tak pernah jumpa pun??? kikikiki *___^

    ReplyDelete
  5. kak hana...mas rasa mak kanak2 tu yang lagi riang ria....berseri2 muka tu...dah wangi ke belum...jap lagi laling akak nak sampai tu...
    kentang putar tu mas ngan anak2 memang suka...sedap sangat...

    ReplyDelete
  6. Harlu..kak hana..=). sodap nyo kentang putar ni. v nak coba ini resepi nanti =). pas ni, tak yah v p keepci lagi.hihihihih...

    ReplyDelete
  7. to deliah..
    salam del..hahaha... aku setuju! gimme 5! *puk kat dahi del.. muekekeke

    to k.anyzm..
    muahahahaa... ader ajer akakku ini mengusik si adiknyer yer! *pstt..line clear kapet ijo! wakakakakakaa

    to pia..
    nih mesti sekutu kepci! kan kan.. muekeke.. akak kadang buh lebihan sos bbq.. enak banget thooo.. hehe

    to love2cook..
    hikhikhik... love kene sabo lg er dear! kikiki... tak marah lah.. nnti lekas tua.. kekeke..

    eh! akak dah try ur kek tuh smlm ptg! syedapp..licin itu jam jugak akak bertiga mkn ngan budak2 nih.. very moist.. thanx dear.. tp kan.. gambo tk cantik la.. frust btol.. huhuu...

    ReplyDelete
  8. to mas..
    hikhikhik.. aww malu ai..kikiki... nah amik nih kentang putar g main jauh2..jgn kacau taw.. wakakakaa..

    to mrsnurulazmi..
    harluuuu... hihihi.. yep btol btol... pehni leh buat kepci kat umah jer la yer..leh mkn puas2 sekilo kentang with de sedap gravy! hihihi

    ReplyDelete
  9. salam kak..wah ni sebijik macam rupa kentang putar KFC..lih bukak kedai ni..he he he..lazatttttttttttt

    ReplyDelete
  10. salam

    anak2 suka mkn mende nih..tapi saya xreti nk buat..last2 beli yg kepsi..hhee

    ReplyDelete
  11. sedap nampak.. thanks k hana hari nie baru saya tahu mcnan nak buat gravy mash potato

    ReplyDelete
  12. hi kak hana..
    nk amek la resipi ni..adib suka makan kentang putaaarrr..tp mak dia xreti nk wat, beli kat keepci ja..hehe
    tp kalo dlm gram xreti la kak nk wat..takde ke yg men pakai sudu or cawan?hehe

    ReplyDelete
  13. to kerull..
    salam kerull.. hahaha.. pelanggan tetap kompom anak2 aku erk??! kakaka

    to sarahnajwan..
    salam sarah.. try wat sendrik. senang jer tuh.. anak2 pasti puas makan. :)

    to pearlnscraf..
    selamat mencube pearl.. dulu2 akak pon tak tau juga. skrg nih dah jumpa resepi baru tau.. dan sekarang semakin tau.. hihihi

    to cik-ah..
    hi cik-ah..pekaba? lama tak denga berita.. adib dh pandai macam2 er? dah pandai mintak adik blom? kekeke..

    utk sukatan 650ml tuh lebih kurang 2cwn setengah. butter lebih kurang 2 sudu besar. tepung pong lebih kurang dua sudu besar gak. selamat mencube utk adib! :)

    ReplyDelete
  14. Saya bisa makan kentang sebegini setiap hari :)

    ReplyDelete
  15. ambooii sukernye dia..hihi..sedapnya kalo dapat makan tu tapi nak membuatnya tu belum sampai seru lagi ni...kena panggil tok dalang wayang kulit dulu kot baru ada seru..huhu..
    copy dulu ek resepinya..tengQ

    ReplyDelete
  16. pon pon mashed potato sebekas cepat sikit tau hahahaha

    ReplyDelete
  17. Nih buat rasa macam nak makan KFC nih!..Diulang K.F.C hokey...lalalalalalla :-)

    ReplyDelete
  18. saya terai yg satu lagi kak hana nye resepi..mmg marbelessss la..hehe

    ReplyDelete
  19. Salam Hana,

    eemmm dap nya. Kalau tak pakai kuah, boleh buat ubat gastriks.

    ReplyDelete
  20. Cantik molek je kentang putar tu posing!

    ReplyDelete