Bahan-bahan
Untuk Sambal Pecal@Pecel
- 1 cawan kacang tanah goreng@panggang - tumbuk
- 5 tangkai cili kering atau lebih - hana campur cili padi sket
- 4 biji bawang merah - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 4-6 biji cekur (size kecil)
- 1 inci belacan
- 1 sudu besar air asam jawa
- 3-4 sudu makan gula merah dan gula putih
- Garam
- Daun limau purut - hiris utk tambahkan aroma
- Air panas secukupnya
- Kangkung @ pucuk ubi - celur
- Kacang panjang - potong dan celur - xde
- Sengkuang - potong - xde
- Tauhu goreng - hiris nipis
- Taugeh @ taugeh pokok - celur sekejap
- Timun - hiris2
disebabkan ramai yang bertanya rupe cekur@kencur nih la dier.. gambar sumber dari delicious food in malaysia
Cara-cara
- Panaskan minyak. Goreng lada kering, bawang merah, bawang putih dan belacan. Angkat dan toskan. Kemudian tumbuk. Campurkan skali biji cekur@kencur.
- Bila hampir lumat masukkan gula dan juga garam. Tumbuk lagi. Masukkan air asam jawa. Kacau. Kemudian masukkan kacang tanah tumbuk dan air panas secukupnya. Seimbangkan rasa pedas, masin, lemak2 kacang dan manis sket.
- Untuk tambahkan aroma kuah pecal nih, leh buh hirisan daun limau purut. Jika suka campurkan skali hirisan daun cekur@kencur pong sedap!
- Curahkan sambal pecal ke atas sayur2an tadi.
woowww..suke suke suke..podeh podeh tu yg sodap..tapi kalu tempat kami ada letak meehoon skiitt..pss..cantik la gambooooooooo... nyampah!!pok blakang kepala kak hana cam apek gitu2..hehehee
ReplyDeletepebret3...sodap btol..sabo3...tgh pose nie...ekeke...idea yg bagus nk wat buka pose ni...ekeke
ReplyDeleteMasyaallah..rezeki...mau meleleh air liur nengok...sodap ni!!! Akak tapau ya!!
ReplyDeleteni yang nyampah ni..kita yg dok mesia tak jumpa daun cekur tu..dia yang jauuuh tu leh ada plak benda alah tu..mai semangkuk hana..udah terliur ni..tapi para suami mmg tak suka pecal kan?ngape ek?
ReplyDeleteeee...ada lesung gak yer..rajin cik hana menumbuk sambal kui..walaaa penak yo.akak pong selalu guna cili api..berasap tinge hihihii..meh kita jamu sama sama..hb akak suka pecal nie..kalau akak buat meratah ajer..sedap!!
ReplyDeletekak hana, mau meleleh air liur tengok pecal akak tu, pedas2 lagi sedap, suami mas pun tak suka pecal,...tak tahan tengok lesung tu posing...macam menyuruh jer cedok sambal pecal tu...mas suka tambah telur rebus...sedap ooo...
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletepok paler mek zah balek! wakakakaka... camne ghase tambah mihun erk? mihun rojak la yer? hihihi.. tuh jowo lepeh! haha
to shima..
sabo er saboo... kang kurang pahle tuh kang! muekekekeke.. nak aku makankan dulu ker?? hihihi
to k.watierman..
boley boley... hmmmm.. bengkang xde lebey ke kak?? kikiki
to k.anymz..
ya rabbii.. akak duk cerok mana erk?? muekekeke.. tp tol la kak..ms kiter dulu duk kuantan pong payahnyer nak carik cekur! last2 tanam sendrik lam pasu amik benih dr kampung! hahaha.. laa hubby akak pong tk gheti er? hentah ler.. rugi kan kak kan! hihihi
to kakasma..
tuh ar kak.. nek nang kampung mmg lombok cili waie! wallahhh pedes2 seng enak! hahahaha
to mas..
nampaknya ramai para suami tidak sukakannya.. hentah apa lah dosalah pecal tuh! hahaha... lesung rete peninggalan tuh mas.. mano nak carik kat sini.. hihi.. klu tmbh telur sebenonyer dah mcm rojak kan mas kan...
hahah...haku pun suka dgn pecal ni..semenjak bkahwin dgn org jowo ni...byk menu2 baru yg haku tahu..kak hana minta sepiring nak wat buka posa ptgni...
ReplyDeleteWaaa...sedapnyaaa...tapi mmg betul kan hana, pecal jawa..no cekur..no jawa okeyy....waaa puji keturunan sendiri nampak...hehe
ReplyDeleteHana..
ReplyDeletesedap2 pecal ni..Cik abang pon suka sgt. kalau buat tahu sumbat pon jd dengan kuah pecal ni..
Akak mmg buat kuah pecal 2 byk2..simpan dlm peti ais, kalau nk tinggal bancuh dgn air panas jek..senang keje
Sekali sekala pekena pecal ni sodap juga..Na,pinjam lesung batu tu boleh he.he
ReplyDeletewalalalalala bahyuuuuuuuuuuu... enak tho!!!... kemencer tho!!!... jempol2... kangkong beli ke tanam baru??... heheh... hantar sepinggan tuk buka posa nanti ye nduk!!
ReplyDeleteto lendanuar..
ReplyDeletebagus bagusss..sib baik ko kawin ngan owang jowo! klu tak ko mesti susah nak jatuh chenta ngan pecal! muahaha... boley boley... aku up dua piring sbb ko kawen jawa! boley gtu?? kikiki
to matgebu...
hahahahaaa tau takpe! ko separuh jawa mat! sedor sket.. aku full jowo! muahahahahaaa...tp yg penting idop jowo!! maka panjang umurlah org jawa... hahaa
to niezaman...
haah btol btol! tp lagi syok klu makan ade kawan taw! nih mkn xde kawan kurang nikmat btollah! huH!
to ida..
boley boley... tunggu kat eki yer! kang jap lagik anto lesung! minggu depan pulang taw! ai tak tahan rindu lama2 klu pisah ngan lesung! hahahahaa
to anawahid..
mbah mana nih na?! kikikiki.... yo uuuwenakkk jempol2!! woiiii tanam baru la weihhh! itu spesis kawin campur ganu ngan osaka! muahahahaha.....
ooooo sanggup biar cucukuss terkengkang kengkang bawa pecal utk mamatok..kasi abah tok buka posa dgn kakak2..kang tumpah tgah jalan kang sapa nak jawab huuuhuuu...abg2 g mana tak tlg darwish dah sekolah keee...hehe
ReplyDeleteLazatnya! Tapi harga kangkung dah naik sampai $13 :(
ReplyDeletesalam kak hana,
ReplyDeleteRajinnya kak buat pecal walaupun bahan2 ulam susah dpt kat situ. Segan pulak saya.... nanti2 saya nak buatkan utk hubby la. cian dia lama tak makan pecal. ;)
BedaHHH..
ReplyDeleteAku teringin nak wat ni..tapi cekur tu rupa cenggane wehh??
aku ni jawa gak laaa..tapi dah cair benooo ecehhh! hahaha..
aku tanya MIL, dia kata cam kunyit putih..aku takleh imagine langsung!
uittt... org kat jepon pandai guna lesung batu erkkk?? dorang wat ketok apa? akekekekkeke! amvoii kak.. pecal siap alas daun pisang!
ReplyDeletek yan org pemalas hana, beli je kuah ready made tu,,heee,,,
ReplyDeleteto k.jalilah jy..
ReplyDeletehahahahaha... abg2 membuta kat bilik ekon! mama pakse darwish suh anto.. takpe.. darwish anak baik! hihi
to tummy..
uishhh mahalnyaa.. akceli ai tanam sendrik la tummy.. hihi
to indahouse..
salam nur... sebenanya mende yg susah nak dapat la rajen buat! klu senang nak dapat, takkan akak buat punyer! kompom bli ajer! hihi
to TTM..
aku baru tau ko nih ghupernyer ader blood jowo! weihhhh cair2 pong jgn luper jowo ddunia! wakakakakaa.... ko tanya jerk pakcik google! selesai masalah! hihihi.. haah la btol dah tuh kaler putih cam biji kunyit.. aku ader tunjukkan aritu kat n3 masak lemak cili padi wif cekur. tapi gamba tuh kicit sgt! rabun mata dbuatnyer.. wakakakakaa
to jiya..
weiihhhh! ko jgn nk perli2.. aku lepuk kang ngan lesung batu aku! benjol sebulan! muahahahahaha
to yan..
orderkan kiter sebungkus kak! esok esok nak makan lagik! hihihi
salam hana...tanam kangkung sendiri?biar betul :)nak g beli benih kangkung ni:)
ReplyDeletesigi...loro..telu...eh!!eh!!...jowo pulak kita..hihihi...ada drh jowo..tp tk reti bhs jowo...nk update cite kat blog...cideh komputer tk de...ni alamat email kkanie... ainiwatanabe@hotmail.com
ReplyDeleteWaaaa..leleh ayaq liur..tingat pecal ayam kat kg sue..
ReplyDeleteTak bleh jd ni..kena order lg stok sambal pecal nih..
Sue pose ni tau..tak baik akak tayang2 pecal tuh..hehhee
Slm..singgah kt blog yang comel nih!
ReplyDeleteSedapnya nmpak pecal ni..tgk pic pon dah menggoda. Tingin nk try wat tp biji cekur tu cane rupa dia ek?? klu xletak leh tak?