Bahan-bahan
Bahan untuk Ayam Goreng
Cara-cara Bahan untuk Ayam Goreng
- 2 keping dada@peha ayam boneless - potong dadu
- 11/2 sudu besar syouyu - kicap jepun @ kicap cair
- 1/2 biji telur L
- 3 sudu besar tepung katakuriko (tpg gandum or tpg goreng ayam pon bleh)
- minyak secukupnya - utk menggoreng
- * 1 inci halia - parut
- * 2 ulas bwg putih - parut
- *4-5 sb sos tomato
- *1sb sos tiram
- *1sk cuka
- *1-2sb madu
- *1sb tepung jagung - bancuh ngan air
- *4sb air
- *1sk minyak bijan
- 1/2 biji bawang besar kuning - potong dadu
- 1/2 biji lada capcicum merah dan ijau - potong dadu
- 1/2 biji carrot - potong menyerong (seperti gamba)
- 1 sk bijan sangai
- Kocok telur. Gaul ayam yg telah dipotong dadu td dengan bawang putih, halia dan syouyu (jika gune kicap cair kurangkan sedikit sbb kicap cair lebih masin banding syouyu).Kemudian masukkan telur dan gaul rata. bleh letak sedikit serbuk lada sulah jika mahu.
- Kemudian gaul ayam dengan tepung dan goreng dengan minyak yg panas hingga kekuningan atau masak.Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Minyak yang sama, goreng carrot hingga masak. Angkat dan toskan. Goreng pula bawang besar dadu dan juga lada capsicum. sebentar sahaja agar bawang dan lada rangup ketika dimakan. Angkat dan toskan.
- Satukan semua bahan sos ke dalam kuali.Jika ingin pedas skit gune sos chili (optional) - hana tambah blackpepper. Kacau.
- Kemudian masukkan cuka,madu,myk bijan dan air.Kacau lagi sampai mendidih.Kecikkan api. masukkan tepung jagung yg dah dibancuh dgn sedikit air. kacau sampai agak2 pekat.
- Last skali masukkan ayam goreng, carrot, lada capsicum dan juga bawang. kacau hingga kuah kering dan semua ayam bersalut ngan sos tadi. Taburkan dengan bijan sangai. Bleh la dihidang dan mkn panas2 dgn nasi putih.
eh interesting ni, boleh buat lauk untuk budak2 kecik nih..maceeh kak hana ye..ada idea pung..tak pening pale ku
ReplyDeleteaah hana, betul kata izah tu..memang boleh buatkan kids punya lauk ni..
ReplyDeleteakak nak masuk listlah..
wah menyelerakan betoi...tapi kita da masak nasi ayam madu.ikut resepi kat blog akak la...tak rasa lagi ni.tgu husband balik dulu.tq kak
ReplyDeletehehe..haku ni takde anak kecik..camno ni?
ReplyDeletetakpe akak masuk list jugak lah utk anak2 buah bila balik nnt..kan..kan..
wah kak, nampak sedap ni...mak budak pun suka...cuma kalau nak pedas gigit la lada tu...he..he..
ReplyDeleteShedapnye ayam!!! Tukar ngan kamben leh tak??? ;)
ReplyDeleteNi sweet and sour gayak Jepun :) Suka sekali!
ReplyDeletekak hana. cucur saya hari ni jadi dah. gebu segebu-gebunya. nak nanges rase :)!
ReplyDeletethanks sifu!
salam kak hana. satu lagi kan. mince meat kene basuh ke tak payah?
ReplyDeleteto maisarah...
ReplyDeletesalam mai.. tahniah dah menjadik cucurmu itew! gud job dear! klu daging mince tak payah basuh dulu. nanti hancur.. terus jerk guna yer.
祖母はこの人々に来たが、食品jepuを食べたい
ReplyDeleteTerus opah pandai cakap jepun bila makan Tore No kare Age haha
ishhhh aku pong jadik teringin nak makan ni tori no kari neh.. :)
ReplyDeleteto cikmanggis..
ReplyDelete日本語上手だね!clap! clap clapp! muekekekeke...... pehni opah leh jd doremon kot main ngan darwish! kikiki
to yatmaria..
hahaha... tol tol..no kari kari... tp klu ko rasa nak karikan, kene tuko slang india. wakakakakaa...
Sedappppnye bentou ginih! bawak satu tupperware besar pun boleh habis ni.hehhe... psst, kak Hana, tahniah ye counter dah melebihi sejuta yuuu... you are the best!!! :D
ReplyDeleteIjan