Thursday, September 30, 2010

Sambal Tumis Lebur

kes terliur nengok sambal kak.anymz.. ngetest arini wpon dengan rege ikan bilis yang murah. hihihi.. tak kesah la murah ke mahal tapi yg penting rasanya sgt mabeles... lebur bukan sebarang lebur taw! tak cayer g try.. hehe... tima kasih kak resepinya.. *pakcik tuh duk jelin2 jerk kat sambal nih, apesal banyak sgt bawang! muahahahahaha...akceli aku biasa wat sambal tumis xde buh bilis n bwg yg banyak trang tang tang (klu ltk pong ciput jerk wat syarat! hihi) dsebabkan memahami keadaan pakcik sorang tuh.. yang penting klu nak wat sambal tumis nih, masak kene lama skit.. kasi `mati` lada tuh.. paling kurang aku tumis 45min-1jam! hehehe... lenkali aku share resepi sambal tumis aku tuh yer! layan yang nih dulu..

makan ngan terung grill nih..perahkan limau. perghh!!
Bahan-bahan
  • Ikan bilis yang sudah di buang kepala sebanyak rm2
  • Bawang besar di hiris bujur
  • 20 tangkai cili kering *
  • 1 labu bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • semua bahan2 * dikisar bersama
  • sedikit gula
  • sedikit garam
Cara-cara
  • Panaskan minyak.
  • tumis cili dan terus masukkan ikan bilis dan bawang besar.
  • Tambah gula dan garam.
  • Rasakan dan biarkan ia mendidih di atas api hingga kering atau sehingga cili masak.
  • Amat mudah kan..tapi percaya lah rasanya sungguh enak sekali.

18 comments:

  1. kak..resepi yg sama kita today..diha pun wat smblikan bilis..hehe..

    ReplyDelete
  2. yeaaa... gimme ten! muekekekeke

    ReplyDelete
  3. Fuhh!..memang 'lebur' la dlm perut. ekekekkee...

    ReplyDelete
  4. k hana...sem sem la kite..hubby pun tak mandang klu banyak ngat bawang..klu mkn mulut ngomel, apsal bayk bawang nih, sambil cmpk kt pinggan aku..tapi tak pe,bini die suke jek bawang..nk cara kk hana yg sampi 1 jam tumis tu.sebb pernh sepupu ajor, tapi lupe dh cara.tpi mmg best sambl tu...

    ReplyDelete
  5. kan dah kata dah..hahaha..bilis murah ke mahal ke sama je hana..janji bilis bukan tenggiri..
    muahahaa.
    ya la cepatan dong ngepost pulak sambal tumis mu yg di masak sejam tu..sempat hakak tido tu sambil nunggu sambal masak..lagii sedap kalau hana yang masakkan.kan..kan..

    ReplyDelete
  6. sedapnya sambal tumis ikan bilis niii..makan dengan ubi rebus, minum air kopi o panas, terus terbeliak biji mata...uish!!!kecurnya

    ReplyDelete
  7. ishhh kalau buat lempeng kelapa muda syok nih wat cicah sambal bilis gini.. ermmm

    ReplyDelete
  8. hamboih sodap!hihi

    mate kite nmpk mcm kek batik la terong tu :D

    ReplyDelete
  9. to ibh..
    kekekekeke.. lepas melebur, melabur! wakakakakaka...

    to izahdaut..
    hahaha.. sepesen la laki kite nih yerk! samo la tuh.. mujur bini dier suka bawang. apalah dosa bwg tuh kan kan.. tak patut tak patut.. kekeke..

    sama jer zah mana2 sambal tumis bhn2nyer tuh.. cuma akak buh asam jawa. cara masak jerk yg kene lama sampai kojol pijar lada tuh.. hahaha.. makcik2 yg jual nasik lemak sedap selalunyer diorg wat gtu gak... nnti aku sharekan yer.. insyaALlah arap2 aku panjang umur lagi.. hihihi

    to k.anyzm..
    kikiki... belasah jerk kak gune bilis yang ada.menten sodappp!! hehe... thanx kak! lap u lap u.. version kite tuh insyaAllah nanti2 la kite sharekan.. skrg nih kene jimat2 lada kering.. dh nak nazak dah tuh... hihihi.. tp btol la kak.. hubby kite aritu tulun buatkan, ade la dekat spoloh kali tanya biler nak siap! hahahaha

    to kak.ayu..
    terbeliak bijik mata kiter dengo akak ubi rebus! menjejes terus airmata.. huwaaaaa...rindu sama ubi!! huhhuhu

    to kak.nor..
    huwaaaa kelapa muda pulakkk! kuor air mata darah terus! huhuhuhu

    ReplyDelete
  10. Lepas tu sama lah kita "melabur"..hahahaha

    ReplyDelete
  11. to pia..
    hahahaha... tuh ntah2 ko tgh berkain batik! kekekeke.....

    to matgebu..
    hahahahaha... aku br ckp kat sue ibh td.. kikiki.... opsss.... sensored noooo... kekekeke

    ReplyDelete
  12. wah!! sambal bilis ni..cecah ubi rebus..keledek rebus..
    lempeng..jemput2..walah2...
    last wk kan, aku pon mkn ubi rebus...beli!!! bkn takat dok jepon, dok mesia pon kena beli ubi ko tau..

    ReplyDelete
  13. aaaaa tak leh tahan..nmpk aje perah asam limau..terus copy resepi...ehhehee

    ReplyDelete
  14. salam hana...tgk jerk sambal tumis ko ni aku dah tau nak mkn dengan apa................bak sini bagel ko tu 3 biji...aku nak wat cicah ngan smbal bilis tuh...fuhhhhh,kuar air idong :))) pastu minum plak ngan teh o panas2...pergggghhhh!!! :p~

    ReplyDelete
  15. to fmina08..
    hahahahaha..kesian sama org mesia itew. tapi aku rasa kes terpencil cam ko yg duk kat KL! wakakaka.. len kali duk kampong! kahkahkah

    to kazaztan team..
    hihihi... sila sila..kopi la.. pehtu leh num kopi! kekekeke

    to deliah..
    salam del..hahaha.. tak sangka otak ko pong geliga cam otak aku! mmg pong aku makan ngan bagel! belah tengah..mcm mkn beger mesia! muahahahaha.. tp sodap ko! perghh! hahaa

    ReplyDelete
  16. Samalah kita Mbakyu, kalau masak sambal tumis, memang gerenti 30 minit ke atas menumisnya. Sampai dia kering, pastu tambah air sikit, pastu bagi dia kering lagi, hehehehe..
    Tu yg kaler dia jadi merah2 hitam kan! Tapi memang marbeles rasanya kalau menumisnya lama2 ni.
    Ke wong jowo aje yang menumis suwi temen?

    ReplyDelete
  17. yoooo...gimme ten! muekekekeke... agak e la kak wong jowo seng numis suwi2.. wong jowo kan kabeh cop jempol! kan kak kan.. hahahaha... bojo ku mudeng nek kon masak. asyik takon kapan arep siap kok di tokok banyu waie! muahahahaha.. aku ngomong nek arep sambel seng uwenak yo ojo takon2! *waduhh mcm buruh paksaan jerk kan suh wat kije! wakakakakaka

    ReplyDelete