Bahan-bahan
- 200g daging lembu hiris nipis
- 4 biji kentang - kupas kulit dan potong dadu or 4
- 1 biji bawang besar - potong baji@wedges
- 1/2 biji carrot - potong kecil or 2
- 1/2 peket shirataki @ suun
- 2 cawan stok dashi
- 2 sudu makan gula
- 4 sudu makan syouyu @ kicap jepun
- 1 sudu makan minyak masak
- Panaskan minyak. Masukkan daging dan tumis sehingga bertukar kaler.
- Masukkan bawang, kentang, carrot dan shirataki ke dalam periuk. Masukkan pula stok dashi. Didihkan.
- Buang buih2 yang timbul dipermukaan. Masukkan pula syouyu dan gula. Kacau kemudian tutup. Masak sehingga kentang dan carrot empuk dan air kering.(Jika belah kentang dan carrot besar2 bleh rebus separuh masak@microvekan terlebih dahulu utk jimatkan masa memasak)
- Hidangkan dengan nasi hangat.
sedapnya...nampak cam daging goreng kunyit pun adoo..lawo lah..tang bawang tu pemanisnya....
ReplyDeletesedapnya tengok,rasanya macam mana yer...memang tak pedas kan kak...
ReplyDeletewwwoooiiii! sib baik betulakan MUDA tu wakakaka... yg tua pakcik ajerrrr yg makcik masih gojes melampau :P weeeiii izah! jauh bebenor mcm daging goreng kunyit! wakakakaka...
ReplyDeleteto izahdaut..
ReplyDeletesedap zah daging nih! mmg manis sbb bawang tuh buh banyakkk.. haiihhh cam ko tak tau skrg nih minggu bawang sedunia.. wakakakaa.. weihh jauh bonar ngan goreng kunyit! daging rebus lah!
to mas..
yep! tak pedas langsung.. rasa dier masin manis.. sedaplah! tekak jepon nih menu diorg lebih kurang jerk rasa2nya tuh.. hihi
to ijayuji..
kang aku tak letak muda takot merajuk g batu belah! wakakakakaa.. pakcik tua tuh menten muda jugak! sbb peramah! jgn perasan ko sorang nak muda.. majuk ninja! wakakakakakaa....
waa,bijan ade kat umah ni hihi
ReplyDeletesedap2
mcm senang .. hehe
ReplyDeleteade plan nk try gak ni hana.. tp kt uma ade 'kikoman' je la.. bleh tak eik gaknye..
ReplyDeletesimple jek masakan jepon ni. senangggg makcik nak masak. hihihi!
ReplyDeleteto pia..
ReplyDeletehihi...bijan je er pia? wat kuih bakar pong sodap tuh! kikiki
to pearlnscarf..
mmg sonang baitu three four five! kekeke
to ohoeya..
kikoman tuh dah btol tuh kicap syouyu. leh gune utk resepi nih.. try la..
to jiya..
makcik jgn lupa masak taw! jgn suh makcik yg lg satu masak! tak baek! wakakakakaa
akak,mmg nmpk sonang sgt..nak cube gak..tp,kot x letak bijan pun xpekan..nnt ade pulak yg xmkn lauk ni..
ReplyDeleteboleh... bijan tuh utk hiasan jer.. anak2 tak suka bijan yer? bleh la cuba nnti.. anak2 akak pong suka lauk nih..
ReplyDeletehe. tak biase masak2 nih...
ReplyDeletene-chan.. nak tanya..
shirataki ngan dashi tu apa?
hihi.... takpe.. klu ade minat boley blaja masak. shiratake tuh mee suun. ala mee yg mcm kat mesia campur2 ngan sayur tuuu.. hihi.. dashi tuh stok ikan bilis. klu xde dashi leh ganti ngan pati ikan bilis. tapi sedikit berbeza la rasa dier banding guna dashi..klu kat jepon nih diaorang rebus ikan bilis ngan kombu (mcm seaweed)utk dptkan stok dashi tuh..
ReplyDeletehana..stok daishi dan kicap jepun tu nak ganti dengan apa ye ..nnti tak rasa mcm tue hana buat lak..
ReplyDeleteowo.. arigatou ne-chan!~ xD xD
ReplyDelete