hepi weken buat semua... dapur tutup sampai besok or lusa! ade urusan dot dot dot lagik.. hehe.. kitaorang akan gerak jap lagi merentasi Gifu, Nagoya dan Mie... tataaa..
Bahan-bahan
- 4-5 biji kentang medium
- 1/4 biji bawang bombay @ bwg kuning besar - cincang
- 1 sudu makan carrot - cincang halus (optional) - x letak
- 1/2 sk serbuk lada putih
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu besar mayonis
- gula
- garam
- Telur
- Breadcrumbs
- Tepung gandum@tpg jagung - hana gune tpg katakuriko@potato starch
- Rebus kentang hingga empuk. Jangan terlalu empuk sbb akan mengakibatkan kroket lembik dan pecah semasa digoreng. Seeloknya lepas rebus toskan utk buang air berlebihan yang membuatkan kentang lembik.
- Kupas kulit dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter dan mayonis. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer..Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus.
- Masukkan serbuk lada putih, bawang, carrot (jika suka). Gaul sebati kemudian perasakan ngan garam dan gula.
- Ambil sedikit dan kepal2kan. Bentukkan oval dan leperkan sedikit.
- Untuk saduran - Bedak2kan kentang ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi.
- Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
- Boleh juga di frozenkan sebelom digoreng. Susun tidak berlapis dalam plastik ziplock. Kemudian simpan dalam freezer.
- Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja.
Hv a good one.. be safe! dot dot dot haha :o)
ReplyDeletesemoga selamat sampai kedestinasi dan dot dot..eh hakak ni memang suke dot dot lah..hahaha.. apo la kak hana neh
ReplyDeleteGi jejalan lg ka..
ReplyDeleteHuuu..bestnya..Take care kak.
asyik dot dot dot jer...suke btl yer kak, hehehe... smg slmt pergi dan balik.
ReplyDeletesilap bace,mula2 nmpk mcm mini karaoke ekeke
ReplyDeletemakcekkkk,sblm g jenjalan tu....bagi la sikit mini korokke tu,nak telan...nyum..nyum...makcekkk,jalan leklok ye...moga slamat smpai ke dotdotdot....
ReplyDeletehana...akak sekali pandang ingat karaoke..wakakaka...lama tak mengomen...jengah sonyap2 jo selalu...
ReplyDeletefuyooo....jalan2 sempat lagi masak2 ni....sekali anak ayu sebut...karaoke terus...hik3.....selamat berdot dot dot dot yer hana.....!! Heeeeeeeeeee...........
ReplyDeletearek dolan2 yo nduk... ati2 melaku... selamat pergi dan kembali...jajan ojo lali yo!
ReplyDeleteKak Hana, miza tgh buat korokke ni..tatau ape jadi..sebab goreng lg..hahaha
ReplyDeletenyum-nyum....terliur la..hihi
ReplyDeleteamboi2, bulat2 & comey2.. tadi memula ingatkan Hana buka bilik karaoke mini kat umah... hak3, rupanya nama mende ni mini karokke... kih3
ReplyDeletesalam Hana
ReplyDeleteoh kentangnya takleh lembut sangat ya
tq ya
Slam Hana....korokke tu nampak begitu menarik sekali! Suka!
ReplyDeleteHi KakHana!!! Hru doing??? Ni Love datang nak hantar murukku dua balang!!! hehehe!!! :D
ReplyDeleteLove lum lagi post on my Diwali cookies...maybe later this week je kak. Right now still busy with Diwali...hehe ;)
Take care ya! :D
Ma dah pernah gak buat bendaalah ni.. nama dia catchy, tu sebab senang ingat.. hehe
ReplyDeletesafe journey my darling darwish:)jgn lasak lasak dlm kete tu:)
ReplyDeletebreadcrump tu boleh buat sendiri x?
ReplyDeleteto adD.. breadcrumbs boley buat sendri. leh rujuk n3 hana yang lepas ye.. http://hanamemories.blogspot.com/2009/05/bergedil-bread-crumbs.html
ReplyDelete