Saturday, November 6, 2010

Mini Korokke

sajer wat kecik2 senang nak ngap! wat stok frozen skali utk bentou Danish. buh mayonis dan sedikit gula supaya ada rasa lemak2 n manis sedikit dr biasa. anak2 mmg suker! mak pong suker.. hihihi.. resepi masih dari koleksi sebelum nih.. jemput tengok2 pehtu wat sendrik yer! hihihi..

hepi weken buat semua... dapur tutup sampai besok or lusa! ade urusan dot dot dot lagik.. hehe.. kitaorang akan gerak jap lagi merentasi Gifu, Nagoya dan Mie... tataaa..

Bahan-bahan
  • 4-5 biji kentang medium
  • 1/4 biji bawang bombay @ bwg kuning besar - cincang
  • 1 sudu makan carrot - cincang halus (optional) - x letak
  • 1/2 sk serbuk lada putih
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu besar mayonis
  • gula
  • garam
Untuk Saduran
  • Telur
  • Breadcrumbs
  • Tepung gandum@tpg jagung - hana gune tpg katakuriko@potato starch
Cara-cara
  • Rebus kentang hingga empuk. Jangan terlalu empuk sbb akan mengakibatkan kroket lembik dan pecah semasa digoreng. Seeloknya lepas rebus toskan utk buang air berlebihan yang membuatkan kentang lembik.
  • Kupas kulit dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan butter dan mayonis. Lenyek kentang sehingga halus. Jangan kasar2 yer..Dan jangan tunggu sejuk! susah pula nak melenyek halus.
  • Masukkan serbuk lada putih, bawang, carrot (jika suka). Gaul sebati kemudian perasakan ngan garam dan gula.
  • Ambil sedikit dan kepal2kan. Bentukkan oval dan leperkan sedikit.
  • Untuk saduran - Bedak2kan kentang ke dalam tepung. Masukkan pula ke dalam telur yang telah dkocok. Kemudian ke dalam breadcrumbs. Utk saduran yang agak tebal, ulangi proses tadi.
  • Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
  • Boleh juga di frozenkan sebelom digoreng. Susun tidak berlapis dalam plastik ziplock. Kemudian simpan dalam freezer.
  • Hidangkan dengan sos cili, mayonis, atau mustad. Enak juga dimakan begitu sahaja.

19 comments:

  1. Hv a good one.. be safe! dot dot dot haha :o)

    ReplyDelete
  2. semoga selamat sampai kedestinasi dan dot dot..eh hakak ni memang suke dot dot lah..hahaha.. apo la kak hana neh

    ReplyDelete
  3. Gi jejalan lg ka..
    Huuu..bestnya..Take care kak.

    ReplyDelete
  4. asyik dot dot dot jer...suke btl yer kak, hehehe... smg slmt pergi dan balik.

    ReplyDelete
  5. silap bace,mula2 nmpk mcm mini karaoke ekeke

    ReplyDelete
  6. makcekkkk,sblm g jenjalan tu....bagi la sikit mini korokke tu,nak telan...nyum..nyum...makcekkk,jalan leklok ye...moga slamat smpai ke dotdotdot....

    ReplyDelete
  7. hana...akak sekali pandang ingat karaoke..wakakaka...lama tak mengomen...jengah sonyap2 jo selalu...

    ReplyDelete
  8. fuyooo....jalan2 sempat lagi masak2 ni....sekali anak ayu sebut...karaoke terus...hik3.....selamat berdot dot dot dot yer hana.....!! Heeeeeeeeeee...........

    ReplyDelete
  9. arek dolan2 yo nduk... ati2 melaku... selamat pergi dan kembali...jajan ojo lali yo!

    ReplyDelete
  10. Kak Hana, miza tgh buat korokke ni..tatau ape jadi..sebab goreng lg..hahaha

    ReplyDelete
  11. amboi2, bulat2 & comey2.. tadi memula ingatkan Hana buka bilik karaoke mini kat umah... hak3, rupanya nama mende ni mini karokke... kih3

    ReplyDelete
  12. salam Hana
    oh kentangnya takleh lembut sangat ya
    tq ya

    ReplyDelete
  13. Slam Hana....korokke tu nampak begitu menarik sekali! Suka!

    ReplyDelete
  14. Hi KakHana!!! Hru doing??? Ni Love datang nak hantar murukku dua balang!!! hehehe!!! :D

    Love lum lagi post on my Diwali cookies...maybe later this week je kak. Right now still busy with Diwali...hehe ;)

    Take care ya! :D

    ReplyDelete
  15. Ma dah pernah gak buat bendaalah ni.. nama dia catchy, tu sebab senang ingat.. hehe

    ReplyDelete
  16. safe journey my darling darwish:)jgn lasak lasak dlm kete tu:)

    ReplyDelete
  17. breadcrump tu boleh buat sendiri x?

    ReplyDelete
  18. to adD.. breadcrumbs boley buat sendri. leh rujuk n3 hana yang lepas ye.. http://hanamemories.blogspot.com/2009/05/bergedil-bread-crumbs.html

    ReplyDelete