salam jumaat buat semua... semalam wat menu sempoi2 jerk.. wat tomyam putih nih ngan telur dadar je... uishh xde la kekenyangan melayan si iphone tuh.. lgpon bukannya baru bg aku melayarinya.. sblm nih guna hubby punyer jugak.. hikhikhik... akceli wat tomyam nih pong nak ngabiskan pes yang mekjah bagi aritu.. sesekali masak mmg lambat nak abis.. jom tengok resepi.. *sila silaukan mata anda dengan le crueset comey lote ku.. pestaim guna.. kihkihkihkih
Bahan-bahan
- 300g ayam - potong kecil - hana campur dengan seafood
- 1 cawan @ 240ml santan
- 2 cawan air @ 480ml air
- 50g pes tom ka
- 1 batang serai - ketuk
- 1 inci lengkuas - hiris nipis
- 3-4 cili padi
- 1/2 biji bawang besar - potong baji
- 1-2 helai daun limau purut
- Carrot@ cendawan butang
- Rebus air dan masukkan ayam. Bila ayam setengah masak, masukkan semua bahan2 lain.
- Didihkan. Jika inginkan lagi masam, perahkan jus limau nipis.
- Hidangkan panas dengan menaburkan daun ketumbar.
Bahan-bahan
- 1 keping dada@peha ayam boneless - potong kecil
- 3 cawan stok ayam @ air
- 2 batang serai
- 3 helai daun limau purut
- 1/2 cawan cendawan butang hiris - boleh campur carrot
- 2 inci lengkuas - hiris nipis
- 1 inci halia - ketuk
- 4-5 atau lebih cili padi
- 1 biji bawang besar - potong baji
- 1/2 cawan santan
- 1@lebih biji limau nipis - ambil jusnya
- 1-2 sudu makan sos ikan
- sedikit gula
- daun basil @ ketumbar
- Rebus stok ayam@air dan masukkan ayam. Bila ayam setengah masak, masukkan semua bahan2 lain.
- Didihkan. Jika inginkan lagi masam, perahkan jus limau nipis lagi.
- Hidangkan panas dengan menaburkan daun ketumbar.
uish silau mata memandang itu bekas comel lote :D
ReplyDeletebtw, sedapnya mkn tomyam musim hujan sejuk2 ni ...owh heaven !!
Memang cemburu tengok set yang comey tu.....sesuway sangat dengan warna udang tu......Akak pinjam jap....lepas cuci nanti Akak pulangkan...boley!Bukannya nak ambik terus....
ReplyDeleteto zarin..
ReplyDeletesilau jgn tak silau.. kekekeke... sbb sejuk2 la nih melantak sup panas2.. fuhhh mmg syok abes!
to k.watierman..
boley boley.... sampai minggu depan pong xpe.. sbb kite nak cuti masak! hihihihi....
oh.. cantiknya le kerosek tu. tak mo sedeah kat mangsa banjir macam saya ni ka? :))
ReplyDeleteapa kata ko li set mcm ni utk aku jugak..hehehehe...(ada jek menda nk pow)
ReplyDeleteto hann..
ReplyDeletesalam hann.. jadi mangsa banjir kaa?? aduhhh syian sama kamu.. take care k! tunggu abes banjir la br sedekah. kang tak berbaloi kene anyut air banjir.. kekekekeke
to fmina08..
hahahaha.. semua mende ko nak pow! kang sampai epot, aku pow ko balik! kekekekeke..
errrr.....poyok baru???
ReplyDeletewalaweiiii...akk guna periuk cap buaya jer tauuuu....udah kemek2, tp masih kilat....x reti la guna poyok kaler2 nihhhh <<< memujuk ati...huhuhu
Hana, akak xnak tomyam tu...akak nak bekas tuh...2 set eh...hehehee, jgn lupa tauuuu...akak ketuk pala nnt..hehhee
ReplyDeletemama..mamatok minta mama bawa balik set tu kasi kat kak jihah..jumpa di UMP nanti.. kak jihah habis thn 2011 julai..sempat ker...hikhikhikkkk pengsan akusss kena niii main minta sebarang jer...tolong helpme darwishhhh mama nak kejar dgn rotan...ahakssss...
ReplyDeletekak hana, mas nak tomyam ngan bekas comei tu sekali.....tak pernah rasa lagi tomyam bersantan ni...
ReplyDeletesempoi ek?meletop la tu..hihi
ReplyDeleteperiuk comei...beli kat osaka ari tu ya?isshh...apa sat tak ajak...nak pnjm periuk sat...tom yam putih?pedas tak?kang Bkipas peach kita ni.hahahaha....
ReplyDeleteni mangkok (sensitif word ni ngan org jepun) kasserol yg akak br beli ke? cantiknya..mesti bertripple2 sedap tom yum tu..ehhehe
ReplyDeletekiut! miut! comel lote! bukan anda ya, jgn nak prasan .. tp piyuk anda hihii
ReplyDeletenduk.. jalok tom yam karo piuk e sekali, tau... comei sangat. jeles je nengoknya!
ReplyDeleteto kak.jasmeen..
ReplyDeletekikikiki... piyuk asal kite pong piyuk cap anak itik jerk kak! akak cap buaya tuh kira hebat per.. byk berjasa tuh! tak kesah la kan walau cap semut sekalipong... podo waielah! janji masak leuh we kennek dipangan.. yo dak? kekekeke
to k.ummi..
adehhh lom sempat sampai kuantan dah nak kene ketuk paler.. korek tabung jap ah! kekekekeke
to mamatok ilah..
darwishhhh..keja kejaaaa.. kekekeke.. sempat kot kak! tp darwish bagi sipar jepong jerk lah! aci tak?? kikikiki
to mas..
pinjam boley mas.. minggu depan pulang er.. kekeke.. try la mas.. sesekali ubah selera syok gak.. hihi
to pia..
meletop er? hangus tak? kekeke
to kak.anie..
haah bli kat osaka aritu.. adehh kak terkilan bli tak byk.. hentah biler nak g lagik.. tomyam nih pedas bila akak buh lada byk.. klu takat satu dua, pedas ngada2 tuh namanya.. kekekeke
to faradean..
takat wat hiasan nak sedap pe mendenyer! wakakakakakaa... haah yg bli aritu..tp yg nih versi comel lote..
to k.nor..
ala kak.nora nih..ngaku jerk la yg adik u nih kiut miut gak! awwww.. muekekekekeke
to kakrose..
kabeh arep ki kepiyeh arep di bahagi yo?? nek di pecah sayang pulak! pecah gambar e waielah la yo! ben di delok before turu.. kikikiki
kak ina jgn menyesal beli sket.. internet maseh ada...LOL
ReplyDeletethese guys are absolutely worth an investment! hoho
kahkahkahkah.... ko mmg bijak! hamzah pong ckp gtu..dier kata ala kat internet kan ada.. kene beli kan kan kan kannn..klu tak nyesal! kan kan kan.. kekekekeke.... nak beli nak beli! kikikiki
ReplyDeleteHANANNNNNNNNNNNNAAAAAAA...AKU JELESS NIHH...JELESSSS...TGK PIUK OREN TUUU...MENCIKKKNYAAAA!!
ReplyDeleteakak, sorry i'm your silent reader. Ilmu di dada tak cukup banyak sbb tu nak tanye skit... Mcm mana nak buat tomyam tanpa menggunakan pes tomyam
ReplyDelete