Friday, December 10, 2010

Masak Lemak Cili Padi Daging Salai

arini layan daging salai lak... ermmmm cungguh cedap! akceli gune cili kat bawah sinun.. ya salammm.. cili tuh pedas nak mampos.. hubby bli aritu yg fresh tak frozen kat kedai thai.. byk gler! nih ader karang aku amal jariah kat adik2 sini suh abeskan.. hihihi... adik2, sape nak cili ketuk pintu umah akak yooo.. hehe... resepi amik dari umah kak.ina kl yg selalu nampak dier wat menu nih... mmg sedap ah! tambah2 plak klu ade rebung ke, jantung pisang ke ngan pucuk ubi cam kak.ina buat tuh! leh ngences lorr.. kak.ina kata nih stail org nogori tadak gunakan bawang mawang.. tima kasih kak.. meh jemput lunchh... hehe

RESEPI MASAK LEMAK DAGING SALAI
source : kak.inakl.com

Bahan-bahan
  • 1kg daging batang pinang-dilumur dengan serbuk kunyit dan garam-perap kemudian salai
  • 15-20 biji cili padi kampung
  • 1 1/2 inci halia
  • 1 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 ikat pucuk ubi rebus @ rebung @ jantung pisang - hana xde
  • 1/2kg@500ml santan pekat
  • 600ml air@santan cair
  • 2 batang serai-dititik hujungnya
  • 1 asam keping
  • 2 helai daun kunyit-di siat-siat dan di ikat
  • garam dan serbuk kunyit secukupnya
Cara-cara
  • Tumbuk cili api, halia, serbuk kunyit, kunyit hidup dan garam sehingga lumat.
  • Hiris daging yang telah di salai nipis-nipis.
  • Masukkan semua kedalam periuk dan tuang santan pekat -(tinggalkan sedikit yer.).bersama air, asam keping dan serai yang telah dititik dan masak di atas api sederhana sehingga mendidih dan kacau selalu.
  • Biarkan mendidih selama 10-15 minit dan masukkan pulak pucuk ubi yang telah direbus dan daun kunyit.
  • Biarkan mendidih dan masukkan pula lebihan santan pekat dan biarkan mendidih lagi dan rasa dulu garam baru di tutup api.
  • Makanlah bersama nasi panas dan ikan masin.

15 comments:

  1. cili api kg kat umah ai pon xterabih ni kikikh

    giler kentang ctk gambo cili tu!

    makanan tok sah citer la..lapo ni

    ReplyDelete
  2. vavavavava.....sungguh mengecurkan air liurlah...terbaek tuh..

    ReplyDelete
  3. nak daging salai... nak daging salai cili padiiii... nak rebung... nk rebung kene wat senditrik laaaa...adehhhhh... kemencerrrrr ndukkkkk... jalok sitikkkkk...

    ReplyDelete
  4. kak hana...rajin nyee menyalai.. alohaii lama tak makan gulai penuh lemak nehh..ishh ishh ishh... balik kampung sure suh mak buat..eh suruh mak buat..kantoii..hehehe

    ReplyDelete
  5. sedap la kak oiiii....terliur plak

    ReplyDelete
  6. hana.....i cakap ni kat asben semalam...heeeeeeee...."watashiwa anataga sukidesu......"...tul tak?

    :P....

    mmmm all of your images oflate ni , makin bagus la hana.....jelesnye nengok itu masak lemak....

    ReplyDelete
  7. Hana..cedap ni fvrt kita ni..lama tak mkn ni..dulu tak suka pastu ada satu jiran mak bagi daging salai masak lemak ni dia campor dgn mangga fuh sedap gila....lapo weh..tengahari rembang ni...huhuh

    ReplyDelete
  8. waaaaah..mek jepun buek lauk den..sodap kan..?..kan?..kan..?
    podeh tak tu hana?...
    meh semangkuk..esok2 akak hantar randang daging pulak ya..hehe

    ReplyDelete
  9. rajin sungguhlah duk jauh buat salai menyalai ni..tentu asap dia berkepul-kepul.

    ReplyDelete
  10. eden teliur nengok cili semangkuk tu yo.. :P

    ReplyDelete
  11. akak..soalan bonus ni, kalau kat malaysia lela tahulah camner cara nak menyalai, nun kat jopon akak menyalai camno??? moh kongsi cara menyalai sikit :)
    Miss u so much..muahhhhhhh....

    ReplyDelete
  12. ojo cirit wes la hana..
    masak lomak cili api..pojaan ati ku & mak mertuo den..pehhhh sodap ehhhhh

    ReplyDelete
  13. Hana, wawamoto ajinomoto samsung te tosiba koniciwa...hik3.....ko tau ke apa nih hana? kwang4....

    emang tadi berketul2 muscle tangan ni, mengarang 7 pages bagai nak rak..kui3...puas hati mengoreng jawab soklan.....sampai kemek jari kooo...

    MMM ok, ada dua lagi papers, sure akan ingat muka hang k....:)

    ReplyDelete
  14. kak kak ana men salai2 ni jiran jepun x terciom2 ker bau salai tu.. ahehehehe

    ReplyDelete