arini cuaca kanazawa sungguh sejuk gegegege... dalam umah nih asyik nak bergebor ajer.. kat luar pong guruh kilat ujan memanjang... yang tak tahannya tuh perot lapoooo... haihhh paham2 ajer la kan klu dah sejuk2 gini... dapat apam makan panas2 waduhh syookkkk.... akceli resepi apam nih Apam Gula Melaka by che`iza.. tp den takdok gulo melako yang.... den tuko la ngan gulo meroh.. takpo la kan... lebih kurang ajer... ngan kata lain leh panggey Apam Gandum sbb hanya menggunakan tepung gandum ajer... tp masalah betui klu sejuk2 nih wat apa2 kuih gunakan yis.. lembab cam siput nak kembang... klu tak lagi banyak rongga2nyer tuh.. nih pong dua jam den porap.. dalam oven lak tuH! hahaha... jom makan apam... dulu penah buat tp terpakse delete sbb size gambo beso dabak! hihi..
RESEPI APAM GULA MERAH
by : che`iza my.resipi
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- * 1 cwn air
- * 1/2 cwn gula merah - resepi asal gula melaka
- * sehelai daun pandan
- 2 cwn tepung
- 1 sk dry yeast
- 3/4 cwn air
- 3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmana )
- secubit garam
- Masak bahan bertanda* hingga gula merah larut dan dibiarkan sejuk.
- Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
- Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
- Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
- Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
- Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.
pujaan hati ku :D
ReplyDeletedisebabkan dikau org pertama, jemputlah amik setengah loyang tuh! hihihi
ReplyDeletewah sedapnya apam tu...saya pun kalau sejuk2 ni malas jer rasa...tapi kalau mkn x malas lak....hihihi
ReplyDeletekak hana 'resepi asal gula melaka' sila betulkan yee..ngeeee.. nk buat apam gak la..gula melaka tak de..gula merah je ada..apa rasa dia aa? gebu cam apam beras tak kak na?
ReplyDeleteto nieza..
ReplyDeletebetuiiii... aku klu bab makan tiba2 jadi rajen.. wakakakaka
to izahdaut..
ahahahaha... tima kasih atas teguran anda yg sangat mulia.. kekekeke.... apam beras tuh lain sket lah.. nih mcm apam biasa la.. ala ko nihhh.. g buat dululah..tak sedap bg aku! hahaha
pernah buat sekali dulu ikut resepi kak rinnchan.. tp waktu tu hanya ada yis basah... sedih sbb tak berapa menjadi.. belah bwh tak rongga.. belah atas je rongga.. huhu.. nampaknya nak kena try lagi ni.. akak selalu gak beli pepagi wt sarapan suka cicah ngan kelapa byk2.. sodappp.. hehehe...
ReplyDeletesalam Darwis sayang !!habaq kat mama pi Afrika baru apam naik ekekeke..minta 3 ketoi ya opah tengah lapar ni:)
ReplyDeleteBestnya apom tu, mintak sepinggang ye ;)
ReplyDeletekak hana...lamanya tak datang sini...rindu kat akakk...
ReplyDeletebanyak resepi2 best mas terlepas...
mas kat kampung lagi ni..sabtu baru balik...
sedappnya apam...demam apam tak abiss lagi ni..he..he..
apam ni mas tak try lagi, nnti nak try gak la....
wahhhhhh,mengapam nampak!!!! xlengkap kalau buat apam ni klu xanto sini,wakakkakakak.... setengah loyang plezzzz.....
ReplyDeletemakcikkkkk!!!... ngko ni time musim sejuk ngko wat apam,wat apam musim sejuk... lg enak ngelon tho musm sejuk ni.... kakakakakaka...
ReplyDeletemesti tinggal skit apam ni..dh ada yg amik stgh loyang..
ReplyDeletekak..nmpak mcm mudah je kan? pastu sedap je nmpk bila akk buat..
kak...nak mnta izin blaja cara akk shoot gambo ye..ada class gitu!
Oooo Hana pun wat apam ni juga.. glamer sungguh apam che'iza ni.
ReplyDeleteHana kalo guna gula merah sama gak ye sukatannya dgn gula melaka?...
Lagi satu.. hana takyahlah dok jeles dgn kelapa parut akak tu.. akak ni yg dok jeles dgn tayangan mkn kat jepun nun.. windu sungguh.. kalo ada peluang ke sana nanti.. rasa-rasanya takkan ku angkut mkn dr sini.. nak mkn makanan kat sana puas2... ish bila ler cik abe na gi conference kat sana.. bulih join 2 kaki.. ehehe
my feveret....delicious !
ReplyDeletearitu cuba resipi ni..agak bantat..sb tak menyabo nak tunggu jd kembang setaman..heheh
ReplyDelete:P