RESEPI ROTI KENTANG
by : matgebu@dapurtanpasempadan
Bahan-bahan
Bahan Doh
- 135 ml air sejuk dari peti ais
- 3/4 camca teh garam
- 1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
- 60 g ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
- 300 g tepung roti (hi protein flour)
- 3/4 camca besar susu tepung
- 50 g gula halus
- 2 camca teh yis
- 1/2 camca teh bread improver
- 1/2 camca teh bread softerner
- 3/4 cawan susu segar
- 2 camca besar tepung kastard
- 2 camca besar gula halus
- 1 camca teh mentega
- 1/2 camca teh esen vanilla
- UNTUK DOH :-) Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit. KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
- Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 12 bahagian yang sama besar (kurang lebih 52 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.
- CREAM CUSTARD :-) Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.
- UNTUK ROTI KENTANG :-) Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang
gebu :D
ReplyDeleteorder satu set yer, roti kentang sebuku+air teh o panas secawan dan sekutum bunga merah yg kat blakg tu yer..
ReplyDeleteberapa hinggit yer kak?:)
cantikkk dan gebu roti kentang tu .....rasa macam nak ambik jer wat cicah ngan milo....lama dah mas tak wat roti kentang.....ngendeng roti akak la...nak 5 ketoi boleh kak...
ReplyDeleteto pia..
ReplyDeletegebu macam matgebu ke macam aku? wakakakakaaa
to zai@umiaiman..
semua skali doploh ringgit dik! tak termasuk caj penghantaran kapal tobang, caj kotak, caj bungkus, caj peloh ketiak, caj sabun basuh loyang, bla bla bla... mahal ker? gasak situ! tak nak wat sendrik la dik! kekekekeke
to mas..
boley mas... meh la amik nih selagi stok masih ada.. tinggalkan dua ketui utk akak bekpes sok pagi yer.. klu abes, sok pagi2 aku carik ko! kekekeke
alamak! giler kentang!
ReplyDeletenak sepaun kak..buat sarapan esk..
akak guna breadmaker ker?
sebijik macam yang jual dekat kedai. lapaaarrr~
ReplyDeletemmm hana ni...u laju je wat kan..pantang ada je sifu wat tubik recipe...emang bagus ar.....mmm nak wat bebuka sikit ari ni...agak2 dan tak ko poskan nih!! Hik3...
ReplyDeletejelesyyyyy mamatok tgokkkkk nak buat tak de tepung roti..smlm kak cnp kat blog mat..hari tgok kat umah datwish lak..geram geram.. mama tok buat cistat hari ni kak2 posa ganti..
ReplyDeleteakak pun dah buat jugak :)
ReplyDeletekak Hana,,mengapakah dirimu selalu menggoda diriku?????jeles2
ReplyDeletesalam perkenalan kak hana =)
ReplyDeletedh prnh buat tp x jd. nk kena try lg skali nih.
ReplyDeletesalam hana
ReplyDeleteand this looks great
aduss gebunyeee. wah rindu nak makan sponge cake kak ina. n sembang2 barang dapur hoho. n nak cium baby gebu darwish jugak.
ReplyDeleteorg tak keje lagi ne masih menanam anggurangguran. hahah
kanazawa dah turun yuki ke?
gebunya roti tuh...wati tak pernah lagi mengroti, mengdonut pernahlah tp dah lamaaaaa tak buat...pretty sure mesti tak jadi.....
ReplyDeletesalam ziarah hana ...... wahhhh menarik roti kentang tu ..... mesti sedap kannnnn ..... nak ambik resepi ok .....
ReplyDeleteUish, looks exactly like those sold in bakeries la kak! Cayaaaaaa! :D
ReplyDeletehish..lama dh tak buat roti ni,roti ni memang sedap giler..sekali buat terus jadik.thanks pada pemberi resipi tuh.
ReplyDelete