Monday, December 13, 2010

Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Lebah

salam semua... bila ingatkan pengalaman wat kek (kek ke kuih?) nih kan rasa macam pedap pong yer jugak.. mcm2 pengalaman menggunakan pelbagai resepi..yg kukus sampai nak terbako, yg bakor mmg terbako, yg lobang sebeso idong gajah pong ade (*ah! tipu ah! ).. tapi tak serik2 jugak nak buat sampai jadik! hahaha... bila belek2 resepi rupanya sama dengan resepi yg penah aku try dulu... leh tgk SINI. dulu buat atas tunjuk ajar azie, menjadi jugak... pehtu sibok tanya2 plak ngan adik wani.. haaa nih lah hasilnyer... *tp masih blom pueh ati sbb tgh2 naik menggunung!.. haha... ppon tima kasih pd kengkawan yg banyak membantu..

RESEPI KEK GULA HANGUS
by: widad.myresipi

Bahan-bahan
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sk soda bikarbonat- hana ltk 1sk je
  • 4 biji telur
  • 2 sb mentega
Cara-cara
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.(hana pukul sampai bbuih je)
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam. - hana bakar suhu 160je.
keratan rentas
Nota berdasarkan pengalaman:
  • Telur takyah pukul kembang sangat.. godeh2 ngan whisk ajer sampai berbuih sudah memadai.
  • Jika tepung ada yg bergentel2, tapiskan adunan kemudian terus masuk loyang.
  • Hana takde api atas bawah cam u olls... alhamdulillah jd juga sarangnya.
  • Jika dipikirkan logik utk membina sarang tuh, perap adunan dalam loyang yg hendak di bakar. *tips dari wanie.
  • Setengah resepi tak perlu perap lama menjadi juga sarangnya. leh tgk SINI.
  • sekian, wallahua`lam... sekadar berkongsi.. maybe lain org lain ragam dan hasilnyer..

18 comments:

  1. aku pun buat kuih kadang bersarang molek..kadang cam apam aje..peliknya mak aku buat tak pernah perap2 pun..pukul2 gitu pun jadi jugak..jeles aku dgn ke'terror'an mak aku buat kuih ni..hahahah

    ReplyDelete
  2. waaah.tuuu kan elok sarangnya tu cantiiik..
    akak mula belajar buat kek sarang ni thn 85 dulu hana.kwn yg ajar tu cuma guna butterfly oven.bako atas dapur jek.lama tul nak tggu masak.8 jam.guna api bawah je..pastu api nya keciiiik je.mmg betul menjadi sarangnya.memaaang cantik kalau guna api bawah je ni..hehe..agaknya lah kan..

    ReplyDelete
  3. kek ni cerewet sikit kan kak..mas pun pernah buat sekali....alhamdudillah menjadi....
    entah bila nak buat lagi..he..he...rasa kek akak la...

    ReplyDelete
  4. dulu pernah gak buat setelah lima nam kali mencuba baru puashati...lama dah tak buat bila tgk kat sini teringin pulak nak buat...hehe

    ReplyDelete
  5. Hana, kek lobang jadi dah la tuh...tp sama besar x lobang idung Darwish..kalau sama besar, jadi la tuuu..ekekeke....Malasnya nk update entry..apasaiii la akak ni...adeehh..

    ReplyDelete
  6. Salam Hana,
    Dulu masa tak tau buat kek ni suka sngt makan kek ni....maunya di telek2 lubang/sarang tu...bila dah tau buat, dah tak berapa suka dngn kek ni...sbb tu akak buat kdng elok sarangnya kdng2 sikit jek sarangnya....merajuk agaknya...

    ReplyDelete
  7. kek org dolu2 ni mmg susah..(dan malas utk sy..) mak sy dolu2 suka aa buat ni..skali ada peristiwa sadis mnimpa mak..rsanya gula tu terlotup2 kna mak punya dada kot..trus ayah tak kasi buat lg..huhu...
    kak nak skit ye..

    ReplyDelete
  8. ina, ok la tu dr tak ada lubang langsung. akak rasa kan, masa dulu2 buat kek ni guna oven hitam yg kena tenggek atas dapur gas tu yg paling menjadi sarang atau lubang tu. mmg cun sgt2

    ReplyDelete
  9. hehhe yang ni yong pernah cuba

    sedap juga :)

    ReplyDelete
  10. Pernah cuba banyak kali, tapi lobangnya kureng so tak berapa puas hati lagi.....tapi yg hana ni nampak ok je

    ReplyDelete
  11. Kak Hana oii...nape la engko ni rajin bebenor...kek lobang2 pulak..

    ReplyDelete
  12. Salam kenal K.Hana..,
    sy pya pn baru2 ni pn cmtu gak...ikutkan dlu pernah gak buat..ok je..kali ni ia murka lak...entah apa hal lak...frust gak..!!

    ReplyDelete
  13. Aduh! Kueh kegemaran saya lagi, mintak sekeping boleh?

    ReplyDelete
  14. Mak saya terrer buat kek ni. Tak sangka plak macam susah nak buat kek ni. Huhu. Habislah, lepas ni kena berguru dengan mak sendiri. Hehehe.

    ReplyDelete
  15. wah.. sudah bersarang ye kek akk! heheh :D
    akk, oven wani pun xde atas bawah. serentak la die hidup. hehe :p
    so, untuk elakkan tengah naik, or atas garing sgt, or bahagian dalam tengah x masak sgt, wanie guna tudung periuk untuk tutup loyang. kalau ade aluminium foil, boleh guna jugak :)

    mmg naik rata je lah~ alhamdulillah

    ReplyDelete
  16. wah..
    TK suka sangatttt kuih ni..
    sedap yg amat..
    dulu penah la buat tapi..
    separuh naik separuh bantat..
    huh!!
    gerammm....

    ReplyDelete
  17. Salam,
    Tq hana for da receipe...sedappp hehehehe saya mmg suke kek nie. First time buat smlm alhamdulillah jadi...cuma rsnya oven saya tu xleh nk bakar smpi 1jam...jd hangus lak bwh dia...ape2 pun sedappppp

    ReplyDelete