Wednesday, June 10, 2009

Kek Gula Hangus

alhamdulillah kali nih buat baru menjadi... trima kasih atas tunjuk ajar ustajah azie! mekasih zie! wat setengah adunan jerk.. tp pelik ar, awat mbumbung kat tgh2 yerk?! tp tkpe la.. yg penting sarangnya jadik! dan rasanya menten sedap dan kenyal2 gtu! resepi dr widad my.resipi. korang juga leh tgk kat sini yer... adunan resepi yg sama.

Bahan-bahan
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega
Cara-cara
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam.

10 comments:

  1. hai kak hana...rajin yer msk.hari2 ada je menu br.smua sedap.kek gula hangus mmg sedap pn tp klu xkena gaye jd kek biasa xdok sarang2.sy slalu msk blog akak tp jd silent reader je hehe....akak camne ye akak edit gmbr.pki aper?sy da download photoshop tp xreti plak gn guna hihii...leh tlg ajokan

    ReplyDelete
  2. wah rajin nye mak yung wat kek nih...kite mmg tau mkn je...nak wat malas...takde geng mkn...

    ReplyDelete
  3. menjadik kek gula hangus hana ni yer..saya penah buat sekali dulu ..x jd sbb x peramm..tggula puasa2 esok br try sekali lgi..mmg cantek sarangnyer dengan resepi ni..

    ReplyDelete
  4. sedap nyer kek ni..lama dh xbuat..suka sgt kl sarang tu m'jd kan!!!

    ReplyDelete
  5. FuYooo...berSarangnyer...bak sepinggan..

    ReplyDelete
  6. fullamak hanaaaa!!! byk betui lubang semut tu. cantikk!!! jgn dok semut dtg buat sarang udah ler.hihi

    ReplyDelete
  7. cantik arr sarangnyer...tengok bahan mudah didapti kat dapur tu...cm tingin nk watt ler

    ReplyDelete
  8. hana,mmg sgt cantik lelobang tu...resipi widad tu same ngan resipi akak kite.sblm dia balik & bmastautin kat kampung sominye,kuih ni la yg dibuat tuk pendapatan sampingannya.klu 2 hari nak raye tu mmg tak menang tangan tgk dia buat kek ni.banyak tul tempahan.tp kite tak bape suker la pulak...biler tak suker makan,nak buat pun malazzzz lekan... hiks

    ReplyDelete
  9. ok dh tu kak...membumbung tghnya??? awat plak???shantek dh tu :) tahniah yaa

    ReplyDelete
  10. to gadis aries..
    mekasih sudi nyorok2 blakang pintu tuh! ehehehe.. akak edit gune Corel Paint Shop Pro. dolu2 penah guna photoshop tp tuh version lama la dik.. adiknyer version br ker? sebenonyer akak xde la edit sgt pon.. cume crop n edit tulisan.. gamba ori from camera... :)

    to aishah..
    akak pon xde geng gak nih! jom la mai sini.. hmzh tk minat pong! danish jerk leh layan..

    to cikwan..
    sblm2 nih kita pon sama la ngan cikwan.malas nk peram. yg nih peram br nmpk santek! succes! yahoooo!!! ehehehe

    to are..
    aaa btol btol are! tang sarang tuh yg mahal! hihihi

    to leen..
    alamak leen! udah abis dong! hehehe

    to k.ain..
    alhmdllah dh abis mkn pong! semut tk sempat nk dtg! hihihi

    to zai..
    leh try tuh! mmg sonang baitu! cume kene peram jerk insyaAllah jd sarangnya..

    to rafizah..
    klu ko pong dh tk suka makan, wat aoa susyah2 nk buat! kang sape nk makan plak??! hehehe

    to azie..
    tk tau la zie nape mmbumbung! mabe sbb oven akak panas sgt kot! tapi successss kan kan kan! alahaii timo kasih la zie oiii!! ehehehe lebiuuu! ;)

    ReplyDelete