RESEPI TOMYAM SONGKHLA
by : pulutsekaya.myresipi
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
Cara-cara - 5 ekor udang (lagi besar lagi sedap)
- 1 batang serai diketuk
- 1 ulas bawang merah dimayang halus - hana x ltk
- 1 ulas bawang putih dimayang halus - hana ketuk jer
- 1 labu bawang besar merah/holland dibelah 4
- 1 biji tomato dibelah 4
- 2 helai daun limau purut dikoyak2
- 4-5 biji cili api dipotong2/ketuk
- 1/2 biji limau nipis
- 1-2 cawan air ikut suka
- sos ikan/garam secukup rasa
- sedikit daun bawang dihiris- hana guna daun ketumbar
- Didihkan air bersama serai dan bahan yg dimayang.
- Setelah mendidih masukkan udang,bawang besar, tomato dan daun limau.
- Bila udang dah masak boleh letakkan dalam mangkuk.
- Taburkan cili api dan daun bawang,perahkan limau masa nak makan(jika perah awal jadi pahit)
- Sedia dihidang.
kap kun kap sawadikaap.... kehkehkeh.. aku pepagi gajah ni kalau makan apa pun bleh, bak sini tomyam 2 mangkuk!!! yang mangkuk besar nyer tau, yang kecik2 tak main
ReplyDeletekiranya ini tomyam lauk pauk je lah ye hikhik sayur takde ek...
ReplyDeletepagi2 mai sini terliur tgk tomyam..
ReplyDeletelam esbok ada udang utk buat cekodok jek..aaaah..balun jek lah nanti,dah terasa2 tomyam ni masuk lam anak tekak,udang kecik pun jadi lah janji udang kan?..hantam lah kau labuuuu..
to izahdaut..
ReplyDeletesawadikaaa laa... sawadikap tuh utk owang laki.. `ai tulen bang!` hahahaa... nih besen basuh baju aku bagi..haha
to zarin..
ikut suka la zarin.. kite buat dier.. klu ikut versi derhaka aku dah masukkan mcm2 tuh.. hahaha..
to kak.anim..
ReplyDeletehahahaa... belasah jerk la kak.. kite pong xde gak udang size labu.. labu takmo di size2kan ngan udang.. hahaha
Sawaaa deekapp..miss hannaaaa...erkk miss lagi kee?..hahahaha, mati lah kena bom atom kejap lagi...
ReplyDeletesedappnya tomyam.....mas suka..nak semangkuk kak..he..he...
ReplyDeletemasuk ikut pintu bawa mangkuk.. keluar ikut tingkap bawa tomyam... hik2..
ReplyDeletemalam tadi pun makan sup gak, tp di kedai...hahaha
ReplyDeleteSalam kak hana,
ReplyDeleteTomyam songkhla ni versi rajin jugak ni. Main ketuk2, tapi bahannya lengkap tuh. Mesti sodap.
udang!!
ReplyDeletetomyan cmnih mmg feberet ni. nk buat sng.. nk semangkuk. wat mkn lunch nti
ReplyDeletepin...pin...nak tomyam sepiyuk...cili padi kasi lebih ye...lalllalalala
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteooo kuahnya cair je ek..
aauuummm cak! weii.. ado udang dalam mangkok.... Tomdang grupe nyer..hehehe... lama bebenor x menziarahi umah hana nie... nak wat camna mcm2 urusan sepanjang cuti skolah nie... harap2 semua anak cucu sentiasa sihat sejahtera hendak nyer..
ReplyDeletek hana.. nak tanya soalan boleh... huhuh banyak pulak soalan fiza skrang kan...
ReplyDeletelengkuas tue wajib letak ke ikut suka letak dlm tomyam.. sebab setengah tomyam fiza nengok suka letak lengkuas...
tapi resepi nie terbaikkk sebab semunya simple ajer bahan2 .. betul2 sayur byk2 mngubah rasa tomyam
tomyam mmg feberet!! tp kat rumah kena tunggu cik abg takde baru leh masak... pastu balun puas2.. akak pun suka cmpur sayur dlm tomyam.. lg byk sayur lg sedap leh meratah selain lauknya.. heheeh.. (cik abg akak tu anti ngan daun limau purut dlm kuah! kalo akak msk tomyam sure dia tak sentuh langsung!)
ReplyDeleteTing tong!
ReplyDeletewah ada tomyam!...tersgtlah suka..hihi...time sejuk2 ni saya pun memang suka mkn berkuah2 mcm ni...especially kalau mkn tomyam ni pula my fav ni...mkn x nampak org dh ni:)
sedap....kalau bt campur2 sotong ayam bertambah2 sedap kan he..he...sbb tie x makan udang tu yg nk campur2 yg lain tu......sedap kan masam2 nie tambah2 baru baik demam lg berselera..
ReplyDeleteTomyam!!! sangat best wat tomyam putih cam ni... akak kalau makan tomyam sampai licin mangkuk tu kena teguk!!
ReplyDeleteSalam Hana. Dah lama jugak jadi silent reader blog hana ni. Tapi hari ni baru bepeluang nak anta komen. Terliur tengok sume resepi2 kt sini. Sumenya best2. Kagum dengan bloger2 yang tak lokek ilmu ni.
ReplyDeleteSalam Hana. Dah lama jugak jadi silent reader blog hana ni. Tapi hari ni baru bepeluang nak anta komen. Terliur tengok sume resepi2 kt sini. Sumenya best2. Kagum dengan bloger2 yang tak lokek ilmu ni.
ReplyDeletesawadikapppp kak hana. hihiih =p i love tomyam soo much!
ReplyDeletenampak cili api tu..fuhh sedap tu ...opah nak bertolak ke ipoh ni Darwis..3 hari cuti cuti Malaysia..jom ikut:)
ReplyDeleteAssalam hana, akak minta izin ambik recipe tomyam ni ya..sedappp..
ReplyDeletethanks dear.
kak, dah cuba buat dh tomyam ni..tq:)
ReplyDelete