Wednesday, December 22, 2010

Tomyam Songkhla

menu yang sangat simple.... yang penting sodap! sejuk2 mmg syok sangat irup sup panas2.. eh bukan panas, separa panas... tertarik ngan resepi nih sbb cili dan limau di letak kemudian. bagus juga sbb anak2 kan tak makan pedas.dikatakan ini masakan selatan thai yang penyediaannya tak sampai 5 minit.. pesanan penaja katanya jangan di campur sayur2 spt carrot,putik jagung dan bunga kobis sbb akan mengubah rasa tomyam.kalau campur cendawan takpe.. tp aku derhaka juga sbb campur carrot coz nak suh budak2 makan sayur.. hihi..pehtu derhaka lagi tambahkan 1sk pes tomyam utk lebih rasa tomyam dan juga hirisan lengkuas.. haha... fuhh best! rasa mcm btol asli.. ppon tima kasih wat tuan empunyer resepi.

RESEPI TOMYAM SONGKHLA
by : pulutsekaya.myresipi
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 5 ekor udang (lagi besar lagi sedap)
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 ulas bawang merah dimayang halus - hana x ltk
  • 1 ulas bawang putih dimayang halus - hana ketuk jer
  • 1 labu bawang besar merah/holland dibelah 4
  • 1 biji tomato dibelah 4
  • 2 helai daun limau purut dikoyak2
  • 4-5 biji cili api dipotong2/ketuk
  • 1/2 biji limau nipis
  • 1-2 cawan air ikut suka
  • sos ikan/garam secukup rasa
  • sedikit daun bawang dihiris- hana guna daun ketumbar
Cara-cara
  1. Didihkan air bersama serai dan bahan yg dimayang.
  2. Setelah mendidih masukkan udang,bawang besar, tomato dan daun limau.
  3. Bila udang dah masak boleh letakkan dalam mangkuk.
  4. Taburkan cili api dan daun bawang,perahkan limau masa nak makan(jika perah awal jadi pahit)
  5. Sedia dihidang.

26 comments:

  1. kap kun kap sawadikaap.... kehkehkeh.. aku pepagi gajah ni kalau makan apa pun bleh, bak sini tomyam 2 mangkuk!!! yang mangkuk besar nyer tau, yang kecik2 tak main

    ReplyDelete
  2. kiranya ini tomyam lauk pauk je lah ye hikhik sayur takde ek...

    ReplyDelete
  3. pagi2 mai sini terliur tgk tomyam..
    lam esbok ada udang utk buat cekodok jek..aaaah..balun jek lah nanti,dah terasa2 tomyam ni masuk lam anak tekak,udang kecik pun jadi lah janji udang kan?..hantam lah kau labuuuu..

    ReplyDelete
  4. to izahdaut..
    sawadikaaa laa... sawadikap tuh utk owang laki.. `ai tulen bang!` hahahaa... nih besen basuh baju aku bagi..haha

    to zarin..
    ikut suka la zarin.. kite buat dier.. klu ikut versi derhaka aku dah masukkan mcm2 tuh.. hahaha..

    ReplyDelete
  5. to kak.anim..
    hahahaa... belasah jerk la kak.. kite pong xde gak udang size labu.. labu takmo di size2kan ngan udang.. hahaha

    ReplyDelete
  6. Sawaaa deekapp..miss hannaaaa...erkk miss lagi kee?..hahahaha, mati lah kena bom atom kejap lagi...

    ReplyDelete
  7. sedappnya tomyam.....mas suka..nak semangkuk kak..he..he...

    ReplyDelete
  8. masuk ikut pintu bawa mangkuk.. keluar ikut tingkap bawa tomyam... hik2..

    ReplyDelete
  9. malam tadi pun makan sup gak, tp di kedai...hahaha

    ReplyDelete
  10. Salam kak hana,
    Tomyam songkhla ni versi rajin jugak ni. Main ketuk2, tapi bahannya lengkap tuh. Mesti sodap.

    ReplyDelete
  11. tomyan cmnih mmg feberet ni. nk buat sng.. nk semangkuk. wat mkn lunch nti

    ReplyDelete
  12. pin...pin...nak tomyam sepiyuk...cili padi kasi lebih ye...lalllalalala

    ReplyDelete
  13. Salam Hana,


    ooo kuahnya cair je ek..

    ReplyDelete
  14. aauuummm cak! weii.. ado udang dalam mangkok.... Tomdang grupe nyer..hehehe... lama bebenor x menziarahi umah hana nie... nak wat camna mcm2 urusan sepanjang cuti skolah nie... harap2 semua anak cucu sentiasa sihat sejahtera hendak nyer..

    ReplyDelete
  15. k hana.. nak tanya soalan boleh... huhuh banyak pulak soalan fiza skrang kan...
    lengkuas tue wajib letak ke ikut suka letak dlm tomyam.. sebab setengah tomyam fiza nengok suka letak lengkuas...
    tapi resepi nie terbaikkk sebab semunya simple ajer bahan2 .. betul2 sayur byk2 mngubah rasa tomyam

    ReplyDelete
  16. tomyam mmg feberet!! tp kat rumah kena tunggu cik abg takde baru leh masak... pastu balun puas2.. akak pun suka cmpur sayur dlm tomyam.. lg byk sayur lg sedap leh meratah selain lauknya.. heheeh.. (cik abg akak tu anti ngan daun limau purut dlm kuah! kalo akak msk tomyam sure dia tak sentuh langsung!)

    ReplyDelete
  17. Ting tong!
    wah ada tomyam!...tersgtlah suka..hihi...time sejuk2 ni saya pun memang suka mkn berkuah2 mcm ni...especially kalau mkn tomyam ni pula my fav ni...mkn x nampak org dh ni:)

    ReplyDelete
  18. sedap....kalau bt campur2 sotong ayam bertambah2 sedap kan he..he...sbb tie x makan udang tu yg nk campur2 yg lain tu......sedap kan masam2 nie tambah2 baru baik demam lg berselera..

    ReplyDelete
  19. Tomyam!!! sangat best wat tomyam putih cam ni... akak kalau makan tomyam sampai licin mangkuk tu kena teguk!!

    ReplyDelete
  20. Salam Hana. Dah lama jugak jadi silent reader blog hana ni. Tapi hari ni baru bepeluang nak anta komen. Terliur tengok sume resepi2 kt sini. Sumenya best2. Kagum dengan bloger2 yang tak lokek ilmu ni.

    ReplyDelete
  21. Salam Hana. Dah lama jugak jadi silent reader blog hana ni. Tapi hari ni baru bepeluang nak anta komen. Terliur tengok sume resepi2 kt sini. Sumenya best2. Kagum dengan bloger2 yang tak lokek ilmu ni.

    ReplyDelete
  22. sawadikapppp kak hana. hihiih =p i love tomyam soo much!

    ReplyDelete
  23. nampak cili api tu..fuhh sedap tu ...opah nak bertolak ke ipoh ni Darwis..3 hari cuti cuti Malaysia..jom ikut:)

    ReplyDelete
  24. Assalam hana, akak minta izin ambik recipe tomyam ni ya..sedappp..
    thanks dear.

    ReplyDelete
  25. kak, dah cuba buat dh tomyam ni..tq:)

    ReplyDelete