Assalamualaikum dan salam sejahtera semua... arini jom kiter layan menu korea... sambil2 tengok cter korea.. boley ker? haha... akceli Bulgogi merupakan masakan popular Korea selain Kimchi dan juga Kalbi. Kalbi dan Bulgogi lebih kurang sama sahaja... cume bezanya tang daging yang digunakan. kalau bulgogi guna daging slice macamni... manakala kalbi guna daging yg besar2 macam ribs, chunks or etc. Kalau di Jepun masakan macamni juga popular... boleh juga di panggey Beef Teriyaki kot... sbb rasa daging tuh manis2 kicap... boleh juga dihidangkan dalam hot pot/nabe bercampur dengan sayur2an lain yg di panggey Sukiyaki... lagi satu cara, letakkan daging di atas salad dan terus ngap! pong sodappp..... jom semak resepi.. opss tima kasih kakshidah calling calling aritu! hihi..
RESEPI BULGOGI @ KOREAN BBQ BEEF
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1kg daging slices
- 1/2 cawan kicap @ syouyu
- 1/4 cuka nasi @ jus epal@pear
- 2 sudu besar gula @ brown sugar
- 2 sudu besar bawang putih parut
- 2 sudu besar halia parut
- 2 sudu besar minyak bijan
- 1sk chili flakes @ lada hitam
- 1/4 biji bawang besar kuning - potong baji
- daun bawang (ambil bahagian batang yg putih+hijau dan cincang)
- bijan
- Campur semua bahan ke dalam mangkuk dan perap sekurang2nya 2-3jam.
- Bakar/grill atau masak atas pan fry sehingga kering.
- Taburkan bijan dan hidangkan dengan nasi hangat. Enjoy!
sedappnya...
ReplyDeleteyang dalam mangkuk nasi tu mas punya yer....nnti mas pulang kan balik mangkuk akak tu...hr..he..
meh sini mas... kene kongsi makan la ngan akak.. sbb yg mangkuk tuh akak punyer... mas satu suap, akak dua yer! muekekekekeke...
ReplyDeleteanyeonghasayo
ReplyDeletepandai la ckp korea pas mkn ni kikikih
makanan tradisi korea adalah diet yang terbaik walaupun ada daging.kajian dari tv aku petik..ekeke..tapi dia tak tunjuk nasi la.kalau nasi ada jugak, itu sesuai untuk diet aku la tu kak hana.haha...bak 2 mangkuk nak rasa
ReplyDeleteto pia.
ReplyDeletehahahahahaha.... apa kebende maksudnya tuh pia? kihkihkih
to izahdaut..
korea ngan jepung lebih kurang jer depa nih... duduk pong sbelah2.. mana taknyer diet sbb semua main rebus2 ngan grill2 jer.... sayur ngan daging diorg melampau2 banyaknyer banding nasik.. tuh pasal dikatakan `diet` kot! tp tgk la body diorg ngan kite! segan aku nak tunjuk lemak aku.. hahahahahaha
nak rasa..jauh..jadi kena lah cuba wat.bahan2 dia cam teriyaki juga kan hana..masuk list lah yg ini.
ReplyDeletepsstt..akak nak pinjm senduk kaler ijo tu boleh..nak ambik gambo..lawo pulak aku nengok..tangan comey sape yg pegang tu..tangan hamzah ke?..kihkih
to kak.anymz..
ReplyDeletehaah kak lebih kurang sama jerk.. akak leh replace resepi ayam teriyaki aritu ngan daging kalau nak wat beef teriyaki yer...
hahahahahaa... lg td bengap nak paham ckp senduk ijo tuh! ghupernyer salad tuh yer. akceli xde salad lettuce so belasah ajer gune kobis jd `senduk`! wakakakakakakaa.... comey er kak tgn tuh? hikhikhikhik...
nampak menyelerakan sungguh! semangkuk nasi tak cukup la hana...
ReplyDeletemmg sesuaila mkn daging ni smbil tgk cite korea.... mintak sepinggan, nk mkn smbil tengok boys over flower nih...hheheheh....
ReplyDeletewah ni kalau hubby akak nampak mesti suruh buat..sebab dia suka tengok citer korea!!..kalau kat luar ada halal korea food mesti dia order bulgogi ni makan dengan nasi, kimchi dan sup...
ReplyDeleteHana,
ReplyDeleteSodapnya beef bulgogi ni. Teringat zaman dolu2 selalu gi melantak sampai terbongkang acara mkn buffet dkt restoran korea masa dkt sg.
tok tok salam k hana .. dtg bawak nasi panas nak makan dengan daging nie,,
ReplyDeleteSalam Hana,
ReplyDeleteNampak bulgogi hana ni, tetiba je perut akak lapa. Kalau sebelah rumah mau mintak sepiring ni. he..he
terima kasih byk2..
ReplyDeleteda lma t'ingin nk bt bulgogi..
tp xtau resepi...
ni dah dpt..boleh la try..~~
terima kasih lg skali..~~ :)
lambat lak jet terbang ke sini..sure dh abis ni...btw memang nampak sedap la...jamu mata jer lah dulu...hehe
ReplyDeletesedapnyer T__T
ReplyDeleteJom Join! Contest Into The Mirror
Tutorial Header Yang Simple
sungguh menyelerakan... hehehehe.... akak, ade resepi kimchi x?
ReplyDeleteSaya dah cuba and mmg jjang!!
ReplyDeleteJus epal tu klau gnti dgn fresh green apple juice boleh ke
ReplyDeleteJus epal tu klau gnti dgn fresh green apple juice boleh ke
ReplyDelete