Tuesday, January 11, 2011

Marble Chocolate Cheese Cake

rasanya lemak semalam blom abes mesyuarat lagik, arini tambah lagik.. gasak situ gasak! akceli nk ngabeskan baki creamcheese wat aritu...SINI. sayang pulak klu dilambat2kan sbb dah mcm berair... zasss projek yg lebih kurang sama ngan yg sebelom nih.. klu ikutkan mmg sama resepi kakliza cume digandakan adunan dan dtambah cecair(susu cair).. ternyata yang nih agak moist dr yg asal.... aku wat setengah adunan je, dah tk mcm rupa kek plak..rupa bronis la kot.. hihi... gasak gasakk... jgn banyak bising klu tembun! hahahahaha... ppon tima kasih kak.yatie kerna berkongsikan resepinya.
RESEPI MARBLE CHEESE CAKE
source : kak.yatiememories

Bahan-bahan
Bahan A

  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
  • 5 biji telor gred A
  • 1/2 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 cwn tepung halus *(saya guna tpng gandum je)
  • 2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
  • 1/4 cwn susu cair
Bahan B
  • 250 gm cream cheese
  • 3 sudu besar gula halus (gula kastor)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telor gred A
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
  5. Gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
  6. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  7. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  8. Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  9. Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
  10. Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
  11. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
  12. Cucuk dngn lidi kecil/btng satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.

30 comments:

  1. akakkk..mas tak kira...lemak tak lemak....nak 8 ketoi....terliur dah ni..
    cream cheese tak beli2 lagi, asal kluar lupa, sampai rumah baru ingat....he..he...
    sama mcm kes pisang tu...asyik lupa jer beli pisang.....masuk listttt...
    izahh..kau dok diam2...jngn menyampok...
    ehhhh...jngn marah kak..membebel lak kat sini..he..he...

    ReplyDelete
  2. hahahhaaa.. tah hapa hapa makcik sorang tu.list kanmain panjang, pisang n creamchese pun lupa.apa kak hana, tulis kat kertas tampal kat dahi kan.baru ingat.kiki..

    cheese..tutup mata!!!amik 3 ketui, masuk mulut.dah habis makan...buat2 tanya.eh aku makan apa tadi?kikiki...

    ReplyDelete
  3. rajin betul mak belalang nih tauu.. tu dok buat kuih byk2 tu sapa ngabiskan? kalau tak abis meh pos ke rumah akak sikitttt..... heeee...

    ReplyDelete
  4. Kak Hana jangan lupe anta 1 tipuware kek ini ke umah sy. kalo tak anta kene babab nanti.ngeeee

    ReplyDelete
  5. isshh..ishh..minah dua kerat kat atas ni membebel apa hana?..hehe

    akak cukup suka resepi cheese cake yatie yg ini..mmg moist kan?,,akak kalo buat kek cenggini mesti anak bujang yg besar2 tu balun dulu..ni akak pinjam dua ketui ya..sok2 akak ganti balik ler.kihkih

    ReplyDelete
  6. Salam kak hana. Sy Mira. Sy mmg minat buat kek ni dan penah try buat beberapa kek antaranya cokelat kek,carrot kek and span kek.Tapi yg menjadi masalahnya, setiap kali saya bake kek itu, bhgn bwh die akan sedikit ranggup atau hangus! kena jadi mcm ini? apa mslh dia? kalo nk ikotkan sy dah follow semua instruction given which is bake for 175-180 celcius within 25-30 min. tp seblom achieve dis timing die dah hangus dulu. yg peliknya bhgn atas ok/lembut tp yg bwh keras dan hangus. lagi satu mslh sy tak sure setting oven ini, api harus disetkan dari atas or bwh or both? u get what i means?..plss help meee....tq

    ReplyDelete
  7. salam hana..yg ni comfirm sedap!alamak, cream cheese! adusss lupa lagik nk beli...:(((

    ReplyDelete
  8. oppsss..kek mocha tu mmg sedap sgt2..makasih share..nnti nk bt lagi..sampai skrang teringat2 rasanya yg sedap tuh :p~

    ReplyDelete
  9. to mas....
    *puk dahi cik mas! bini sape la nih memanjang pelupa.. muekekeke... meh sini aku tulis beno2 tampal kat dahi ko.. ala tepek antu cina toing toing tuh! hihihi

    to izahdaut..
    meh kita tulun tampal note tuh kat dahi dier zah! ko kasi paku skali jgn lupa! muahahahaha....

    ko wat2 tanya plak eh.... kasi luku bini daut! muekekekeke

    to kak.madiha..
    lg td kite duk mikir sape nak tulun perabihkan neh... arini mangsa ramai cabot lari plak.. hahahahaha

    to wan ryna..
    babab tuh apa ryna? yg aku tau ahmad albab jerk... wakakakakaka

    ReplyDelete
  10. to kak.anymz..
    hentah! bebel tangkal antu cina.. muekekekekeke...

    akakkk.. g panggey anak2 bujang akak tuh mai sini tulun perabihkan... sajer nak bg lemak kat org lain.. muahahahahah...

    to meer..
    salam mira.. akceli oven ada macam2 pesen... ade oven api atas bwh, dan ader yg xde mcm oven akak... klu ikut oven akak setakat nih alhamdulillah utk bakar mana2 kek wpon dlm method kdg ader tulis gune api atas bawah.. akceli bergantung oven masing2... klu rasa 180tuh panas sgt, kene turunkan lg next time...

    pada akak, masalah mira tuh disebabkan kepanasan oven blah bawah... cube lenkali mira gunakan api atas shj pd 10-15min terakhir pembakaran... supaya bhgn bawah tuh tak garing sgt/hangus.. arap dpt membantu..

    to deliah..
    sorang lg masalah lupa... meh sini aku tampal tangkal azimat kat dahi! muahahaha

    sesama kaseh...ko buat tuh dah kira double cantik lah tuh! aku tgk pong cam nk tergolek! hihihi.. tp mmg sedap kan.. anak aku suker yg tuh....

    ReplyDelete
  11. salam kak..
    nak kasi abis mesyuarat senang je..
    masukkan lg lemak yg baru..lemak yg lama mesti bosan sbb bnyk sgt lemak..lama2 kluar juga..ikut mana tu sendri mau igtla..hihi
    nak sepotong utk ambe yg x de lemak ni..haha

    ReplyDelete
  12. ala Hana..x kisah rupe nye..asal sedapppp!!!

    ReplyDelete
  13. Salam.. Kak Hana.. apalah penyakit "R" tu sokmo melekat ha ha ah ha...akak sedapnyer.. mehlah bagi birthdaygirl ni he he he

    ReplyDelete
  14. ting tong!...saya dtng nk mkn ciskek ni..ada lagi tak?..adoi..menggoda dan terguda betoila nengoknya...nk buat nanti mkn terbyk pula....apa pun singgah mkn sini jer lah...hehehe

    ReplyDelete
  15. wah cheese cake nak sepotong...insya Allah akan ku cuba buat lagi bila masa free nnt. dah beli alat utk bakar double boil hehehe....utk langkah keselamatan sob...sob.

    ReplyDelete
  16. alamak hana yg ni bakar jer terus tak yah double boil hehehe tersalah baca den hehehehe...tp cake ni mmg sedap rupa2

    ReplyDelete
  17. lemak?mai nak tolong sedut lemak hehe.rajinnya hana ni gua tabik sama lu ma:)minta 3 ketoi:)

    ReplyDelete
  18. mengecheesee plak pompuan nih...kalau bak mai sikit kan best...ehmmmm
    aku punya dah pass kat jiran...selesai sudey...ahaks

    ReplyDelete
  19. Woahhh... dari hari tu nampak kat rumah Yatie sampai lah sekarang tak terbuat buat bende ni.. padahal selagi selangan benda ade kat pantry.. haizz

    ReplyDelete
  20. Alamak...takleh tahan ni! Rasa nak grab thru the screen je ;)

    ReplyDelete
  21. Salam Hana..
    Wah!!!! Memang tabik la kat Hana.. Cukup rajin..Hembus sikit angin rajin tu dari Jepun Hana..

    ReplyDelete
  22. Salam hana,
    sana sini akak pergi dah ramai yg buat kek ni. Mesti nak kena cuba, tak tahan nengok cheese yg menyorok tu

    ReplyDelete
  23. Salam Hana,
    Rajinnya membaking...mmng sedapkan kek ni...akak pun lama dah tak buat...mcm brownies pulak kek tu...tapi mantain CUNG...

    ReplyDelete
  24. salam hana, tengs for de resepi. i dh buat, jadi pulak tu...he3...

    ReplyDelete
  25. beb

    dah dua tiga kali aku bukak tutup esbok..verangan nak wat cheese cake nih...tapi masih lom decide lagik..nak wat ke tak nak..nak ke taknak...tgk gambo ko tu, semangat aku naik tinggi

    ReplyDelete
  26. hana oh hana....ghajin nye u ni.....err...dah abis ke kek tu..

    ReplyDelete
  27. salam... kak hana... nk test resipi ni petang ni.. xsabar nya.... hehehe

    ReplyDelete