Tuesday, January 25, 2011

Lempeng Pisang

Salam semua..... dah sarapan? arini kitaorg bekpes ngan lempeng jer.... kalau wat kuih2 gini teringat zaman dolu kala.... kan kan..... nih lempeng versi perantau la sbb kelapa pong gune kelapa kering (kasi basah dulu ngan santan panas)... daun pisang pong dah nazak dah tuh... lepas nih mmg xde nak order lg lah... nih la last daun pisang yg aku kait sendri kat belakang umah masa balik mesia 2 taun lepas... lama kan kan.... duk lam peti sebok mmg ler tahan lama... biler dibakar dengan lempeng nih masih lagi bau harum...... meh jemput makan... resepi dari pn.besan AlongRoz. tapi cnp dari dapur opah CikManggis yg telah dimelayukan. tima kasih wahai kakak2ku yg baek ati....

Iklan jap .... di jemput kawan2 yang berminat untuk join `The Most Memorable Moment Contest` leh klik SINI yer.... ganbatte!

RESEPI LEMPENG PISANG
by : AlongRoz@homekreation
source : cikmanggis@jommasakmasak

Bahan-bahan
  • 6 biji pisang raja yang masak ranum-saiz pisang yang agak besar
  • 1 biji telur
  • 1/2 biji kelapa parut ambil putihnya
  • 3/4 cawan tepung gandum
Cara-cara
  • Lenyek pisang hingga hancur.
  • Masukkan bahan bahan selebihnya dan gaul hingga rata.
  • Sediakan daun pisang secukupnya.
  • Panaskan kuali leper jika ada kuali non stick lagi baik.
  • Letakkan sehelai daun pisang keatas kuali kemudian sendukkan adunan keatasnya.Tutup dengan sehelai lagi daun pisang dan bakar dengan api yang perlahan.
  • Balik-balikkan agar ianya masak sekata.Bila telah masak buangkan kedua-dua daun pisang dan biarkan lempeng diatas kuali hingga perang atau sedikit garing.(Bau daun pisang tu sungguh menyelerakan)
  • Potong mengikut selera masing masing dan siap untuk dihidangkan.

18 comments:

  1. assalamualaikum tuan rumah.lempeng ni tak cukup..gi buat lagi..oh teringat zaman dolu kala ya..dah tua betul tuan rumah ni ropa2nya ek?..wakakaka
    akak kecik2 dolu tak jumpa lempeng jumpa lempang jek.....larrrriiii lajuuuuuu..

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalammmm....
    tuan umah kata dier tdo! dier suh balik g bli pisang buat sendrik! klu tk nanti kene lempang! kahkahkahkah...

    ReplyDelete
  3. eh eh..lempeng.tak america betui la makan lempeng..apa kelasss..kahkahkah... habis aku kena kutuk pas nih.. weh kagum tul daun pisang tu..dari jenis pokok apakah daun pisang yang tahan sampai 2 tahun?atau pun teka teki lain..dimanakah terdapatnya daun pisang yang tahun hingga 2 tahun selepas dikait?hahaha

    ReplyDelete
  4. Betul la Hana..
    Lempeng ni mak kita mmg suka buat & anak2 pon suka makan.

    ReplyDelete
  5. baru balik dari Amerika...kihkih..ni nak makang lempeng pisng kat Jepung lak..jauh kaki aku jalan nih..

    ReplyDelete
  6. to izahdaut...
    meh sekeh sket... sila daulatkan kuih tradisional kite... jgn pandang sgt kebaratan! tak bagos! *baekk punyer ayat...wakakakakaaaa

    arini lombong emas tutup, adiah contest tk dpt bli, taun depan aku buat! hahahaa

    to lina..
    kan kan kan.... tp lg best airg tgn mak2 kiter... tol tak na..

    ReplyDelete
  7. to anna..
    hahahahaa... blk america td pandai ckp omputih tak? meh sini aku putarkan alam ckp melayu balik.. kakaka

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..,,
    Lama dah rasanya x pekena lempeng ni. Biasa le balik kg minta Mak sedara buatkan. Bukannya apa malas nak kait daun pisang. Baguih x alasan tu. Hehehe

    ReplyDelete
  9. Wa..kagum tol ngan daun pisang tuh.. lame sungguh jangka hayat die bile dibawa merantau. cayala kak.. dok jauh tp ttp igt mknn nenek moyang.. huhu

    ReplyDelete
  10. best la lempeng ni..siap berbungkus ngan daun pisang,....mas suka....
    nak tapau sepinggan bolehh kak...

    ReplyDelete
  11. Uhuk uhuk...achhhuuummm!!! Hahahaha! :D

    KakHana...pass me some lempeng pisang yang menggoda tuh!!! pleaseee ;)

    ReplyDelete
  12. oooo...pakai telur ek kak hana..

    ReplyDelete
  13. salam okb :)))) panjng btl hayat daun pisang ni..bau sampai sini lempang..eh lempeng pisang tu..sodap!:p~

    ReplyDelete
  14. semekom...ni dtg nak tuko apam tuh lempang kak hana..ehhhh silappppp..lempeng..kang betui2 kena lempang karang berbirat kulit halus mulusku ini...auwww.... kesian btl bile bace daun pisang tuh smpai 2 taun dok bertapa dlm esbok tuh..meh nk g kait blakang umah jap...

    ReplyDelete
  15. punya sayang nak perabihkan daun pisang tu kan hana? hehe... akak salu wt lempeng pisang lebur terus je dlm kuali...

    baru teringat dlm peti ais akak pun ada jugak daun pisang yg akak suruh abang ambik kat kampong ritu.. guna sekali jer buat pulut dakap.. yg lebih tu tak tau apa nak buat.. nak buang sayang sebab kat sini pun berbeli gak daun pisang.. haha dasar berjimat cermat! kalau dia tau pasal daun pisang tu mesti kena perli baekk punya.. kekeke...

    ReplyDelete
  16. Rindunya kat arwah opah. Her fav ni

    ReplyDelete
  17. sedapnya...
    selalunya saya wat lempeng gula merah, nampaknya kena try lempeng pisang pulak...
    msti wangi dgn daun pisang.

    ReplyDelete