Iklan jap .... di jemput kawan2 yang berminat untuk join `The Most Memorable Moment Contest` leh klik SINI yer.... ganbatte!
RESEPI LEMPENG PISANG
by : AlongRoz@homekreation
source : cikmanggis@jommasakmasak
Bahan-bahan
- 6 biji pisang raja yang masak ranum-saiz pisang yang agak besar
- 1 biji telur
- 1/2 biji kelapa parut ambil putihnya
- 3/4 cawan tepung gandum
- Lenyek pisang hingga hancur.
- Masukkan bahan bahan selebihnya dan gaul hingga rata.
- Sediakan daun pisang secukupnya.
- Panaskan kuali leper jika ada kuali non stick lagi baik.
- Letakkan sehelai daun pisang keatas kuali kemudian sendukkan adunan keatasnya.Tutup dengan sehelai lagi daun pisang dan bakar dengan api yang perlahan.
- Balik-balikkan agar ianya masak sekata.Bila telah masak buangkan kedua-dua daun pisang dan biarkan lempeng diatas kuali hingga perang atau sedikit garing.(Bau daun pisang tu sungguh menyelerakan)
- Potong mengikut selera masing masing dan siap untuk dihidangkan.
assalamualaikum tuan rumah.lempeng ni tak cukup..gi buat lagi..oh teringat zaman dolu kala ya..dah tua betul tuan rumah ni ropa2nya ek?..wakakaka
ReplyDeleteakak kecik2 dolu tak jumpa lempeng jumpa lempang jek.....larrrriiii lajuuuuuu..
waalaikumussalammmm....
ReplyDeletetuan umah kata dier tdo! dier suh balik g bli pisang buat sendrik! klu tk nanti kene lempang! kahkahkahkah...
eh eh..lempeng.tak america betui la makan lempeng..apa kelasss..kahkahkah... habis aku kena kutuk pas nih.. weh kagum tul daun pisang tu..dari jenis pokok apakah daun pisang yang tahan sampai 2 tahun?atau pun teka teki lain..dimanakah terdapatnya daun pisang yang tahun hingga 2 tahun selepas dikait?hahaha
ReplyDelete***tahun=tahan..huh!!
ReplyDeleteBetul la Hana..
ReplyDeleteLempeng ni mak kita mmg suka buat & anak2 pon suka makan.
baru balik dari Amerika...kihkih..ni nak makang lempeng pisng kat Jepung lak..jauh kaki aku jalan nih..
ReplyDeleteto izahdaut...
ReplyDeletemeh sekeh sket... sila daulatkan kuih tradisional kite... jgn pandang sgt kebaratan! tak bagos! *baekk punyer ayat...wakakakakaaaa
arini lombong emas tutup, adiah contest tk dpt bli, taun depan aku buat! hahahaa
to lina..
kan kan kan.... tp lg best airg tgn mak2 kiter... tol tak na..
to anna..
ReplyDeletehahahahaa... blk america td pandai ckp omputih tak? meh sini aku putarkan alam ckp melayu balik.. kakaka
Assalamualaikum..,,
ReplyDeleteLama dah rasanya x pekena lempeng ni. Biasa le balik kg minta Mak sedara buatkan. Bukannya apa malas nak kait daun pisang. Baguih x alasan tu. Hehehe
Wa..kagum tol ngan daun pisang tuh.. lame sungguh jangka hayat die bile dibawa merantau. cayala kak.. dok jauh tp ttp igt mknn nenek moyang.. huhu
ReplyDeletebest la lempeng ni..siap berbungkus ngan daun pisang,....mas suka....
ReplyDeletenak tapau sepinggan bolehh kak...
Uhuk uhuk...achhhuuummm!!! Hahahaha! :D
ReplyDeleteKakHana...pass me some lempeng pisang yang menggoda tuh!!! pleaseee ;)
oooo...pakai telur ek kak hana..
ReplyDeletesalam okb :)))) panjng btl hayat daun pisang ni..bau sampai sini lempang..eh lempeng pisang tu..sodap!:p~
ReplyDeletesemekom...ni dtg nak tuko apam tuh lempang kak hana..ehhhh silappppp..lempeng..kang betui2 kena lempang karang berbirat kulit halus mulusku ini...auwww.... kesian btl bile bace daun pisang tuh smpai 2 taun dok bertapa dlm esbok tuh..meh nk g kait blakang umah jap...
ReplyDeletepunya sayang nak perabihkan daun pisang tu kan hana? hehe... akak salu wt lempeng pisang lebur terus je dlm kuali...
ReplyDeletebaru teringat dlm peti ais akak pun ada jugak daun pisang yg akak suruh abang ambik kat kampong ritu.. guna sekali jer buat pulut dakap.. yg lebih tu tak tau apa nak buat.. nak buang sayang sebab kat sini pun berbeli gak daun pisang.. haha dasar berjimat cermat! kalau dia tau pasal daun pisang tu mesti kena perli baekk punya.. kekeke...
Rindunya kat arwah opah. Her fav ni
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeleteselalunya saya wat lempeng gula merah, nampaknya kena try lempeng pisang pulak...
msti wangi dgn daun pisang.