ader org sebut kacang botak... tp nape erk botak sedangkan ia bersalut?.. ader orang lain sebut plak kacang rugget.... yg benonyer aku tak tau nama kacang nieh... kacang salut yer la kot! gasak lah janji aku tau makan.. hahaha... aku buat xde la banyak, sbb stok kacang pong dah ampir pupus.... jarang nampak kacang tanah jenis gini ader jual kat sini... ker aku yg tak nampak? tp mmg tk penah nampak kecoli masa aku g UENO dulu... tuh pong jenis besaq2 sket..... jom ngunyah2 depan tv sambil buat ta*ik gigi... hahahaha... thanx iza my jiran sekampong for d resepi.... bleh tengok lain version kat my.resepi jugak.. zassssss..
RESEPI KACANG BOTAK
source : che`iza@lepakrileksantai
Bahan-bahan
- 1/2 kg kacang tanah
- 2 1/2 cwn tepung beras (lebih kuranglah)
- 1/2 cwn santan
- 1 1/2 sb serbuk kari
- 1 sb serbuk cili
- sedikit lada sulah
- sebiji telur gred c jer
- 1 1/2 sb gula
- 1 sk garam
- 2 sk serbuk pati ikan bilis / udang
- 1/2 cwn air (bergantung)
- Basuh kacang bersih. Tapi ala kadarlah eh jgn over lak.... kang kembang. Toskan kacang.
- Bancuh 2 cwn tepung ( tinggalkan dulu 1/2 cwn) dgn semua bahan kecuali air... Gaul semua bahan hingga sebati.
- Perlahan2 masukkan air sikit2 hingga jadi aduan yg likat..
- Masukkan kacang yg telah ditoskan tadi kedlm bancuhan tepung. gaul rata.
- Tabur lebihan tepung beras atas bancuhan kacang tadi... Gaul sikit.... bertujuan utk bg kering sikit bancuhan kulit tepung tu dan tuk memisahkan kacang2 tu.
- Goreng dlm minyak yg panas... deep fry.
akak...nak sebalang dua...mas tak pernah buat pun...selalu beli jer...hubyy minat kekacang macam ni...he..he...
ReplyDeletekrup krappp krupp krappp...exercise gigi dan gusi...agagagagaa
ReplyDeleteto mas..
ReplyDeleteakak pong selalu bli... arini jerk akak tak bli... kekekekee
to hani..
aku dengo sampai sini haa... dasat sehh... kekeke
kacang botak ni dulu peberet akak... senang nak beli sebab kat kedai yg selalu tapau nasi memang ada jual.. tp skrg dah lama tak beli sejak pindah opis.. rajinnya ko menyalut kacang ni.. mmg salute!
ReplyDeleteish3 kak hana nih, tak dan nak belek yg lain dah keluar kacang botak pulak....oklah tu wati buat kacang potong, akak kacang botak....hehehehe
ReplyDeleteHana, lepas makan kacang ni..rambut leh gugur eks...takut gak smpai botak kang..hahaha, jgn suh Mat makan tauuu...nnt habis u semua rambutsss dia gugur..x encem nnt..hahahaha..(*mampus kalau mat baca ni Hana oiii...)
ReplyDeletesedapnya hana..my mom slalu buat..anak dia je malas..
ReplyDeletepergghhh...sodap ni...nnti incik jerawat pom gumbira blh kuar..hiihihih
ReplyDeletekak hana..baling jarak jauh sikit kt aku..aku sesiap nganga mulut ni.. agak2 kacang lemau leh dibotakkan tak?aku ada beli kcg nak mkn la kan.tapi lemau...tensen tahap gaban tul!!!
ReplyDeleteBedahh...aku ingat kilang jer buat nehh..kita2 pun boleh buat gak rupanyerr..hishh lembab tul aku!
ReplyDeleteNi la punca rambut aku gugur dedulu..makan kacang botak. Pas ni turn ko plak kahkahkahkah!
nehiiiii... adus! memang seksa la blog hopping sehari dua ni. akak hanya mampu telan air liur je.. kalau tak, memang hancus diet.. huhuhu..
ReplyDeletepernah tgk orang letak garlic masa goreng kacang nih, sedap plak.
ReplyDeletebotak pun botak la..janji kacang..huhu
ReplyDeletebak mai sebalang..jgn kedekut hah..!kang tak bagi deroyan kang..
sedapnya..kena try nih
ReplyDeleteakak pos ke sendai sket kak! hehe
ReplyDeleteterus botak akak nengok kcg ni...huhu. hana, akak ni penggemar kacang, meh, tukar ngn kek hawflake akak ni..tak nak sudahh....
ReplyDeletesalam hana...uish rajen!klu kat sini dah tentu ko beli je kan..*sambil masuk mulot segenggam ms lepak2 nonton tv sama hana..hahahaha :DD
ReplyDeleteHana,
ReplyDeleteKita dkt SG panggil kacang ni, kacang telur. Ni my feveret arh kacang ni :p Tenkiu share recipe. Selama ni haku ingat boleh bli ajer....
Assalamualaikum Hana...
ReplyDeleteSedapnya Kalau Dapat Makan Kacang Botak Ni...
waa..rajinnya akk buat sendiri..
ReplyDeleteabis lah tauke kacang makin botakk..
Salam kak hana,
ReplyDeleteTak tau nama dia kacang botak. Tau makan jer.. hihi. beruntung kalu bole buat sendiri. Halal dan takde was-was :))
rajinnya akak ni buat kacang pulak...mai pos sebalang kat sini kak....malas la nk buat tapi nk ngap rajin pulak...hehehe
ReplyDeleteSalam..wahh kalo anak saya nampak ni, dipegang kemas la balang kacang.tak bg org dahh.huhu
ReplyDelete