Tuesday, February 8, 2011

Banana Chiffon Cake



lama aku tak buat chiffon kan kan.... sebenarnya penah juga wat chiffon pisang sebelum nih tapi tak tau mana silap dier jd bantat... kali nih gune resepi nih elok pulak kejadiannya..... cuma terlebey 10min masak.... silap setting... mujur tak hangit semua... akceli loyang aku tuh sesuai dengan adunan yang gune 3 biji telur jer br naik cantik dan tak tinggi cmni... tp sbb malas nak bg 3/4 adunan aku buat jer satu adunan... naik tinggi la jawabnyer.. tp sedap sangat kek nih.. resepi asal Banana Fruit Chiffon Cake by adik qie zi tapi sebab xde dry fruit aku buh ngan kelapa kering lebih smlm punyer kuih... hahahaa.. wangiii jerk bau kelapa campur pisang.. hihi.. meh jemput minum petang.....

RESEPI BANANA CHIFFON CAKE
resepi asal : eggplant10@hongcurlbaking
terjemahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Bahan A
  • 4 kuning telur
  • 20g gula
  • 50g minyak sayuran
  • 150g pisang
  • 110g tepung gandum
Bahan B
  • 4 biji putih telur @ (160 gram)
  • 60g gula
  • 1/4 sk krim of tartar
Bahan C - hana tak letak
  • Kismis
  • Tomato (potong nipis)
  • Ceri Hijau Merah - potong kecil


Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 160.
  • Pukul kuning telur dan gula hingga gula hancur/larut. Masukkan pula minyak dan pisang yang sudah di lenyek. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau sebati dan ketepikan.
  • Mangkuk lain, pukul putih telur, gula dan cream of tartar hingga meringue@soft peak.
  • Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan ke dalam mangkuk kuning telur tadi dan kaup balikkan menggunakan rubber spatula.
  • Tuang adunan ke dalam mangkuk baki putih telur 2/3 tadi dan masukkan skali buah2an campuran. kaup balikkan lagi sebati. Jangan over mix yer..
  • Tuang terus ke dalam loyang chiffon (loyang tak perlu di gris!) dan bakar selama 45min dengan suhu 160.
  • Terbalikkan atas redai sejurus keluar dari oven. Dah sejuk baru sisipkan kek dari loyang. Potong dan hidangkan.

30 comments:

  1. wah! sedap tuh! nampak gebuss jer. Akak nk 1/2 loyang yg belom potong tu yer... :P

    ReplyDelete
  2. yahhhhh... kite ada pisang dah menopos... kalo sempat ngan rajin, leh try nanti... bwk lari sepotong dulu... :P

    ReplyDelete
  3. Sedap'y...Yummy...cekodok pisang mkn ptg2 pun best jugak'n...hehehe

    ReplyDelete
  4. dah tentu baunya harum semerbak..wat minum petang ni pun best gak..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...
    Baru sat tadi jumpa kek cam gini kat balik pulau, la ni kat kanazawa plak. Tension nya. Susah le nak belaja cam gini. Kepada sifu2 semua pelan2 sikit ye. Senarai homework dah berjela2 ni. Kalau masuk kelas mesti kene berdiri atas kerusi punya.

    ReplyDelete
  6. kompom tak cukup setengah loyang.. setengh loyang untuk aku tu baru nak rasa... hahaha.. eh aku pun dah lma tak mencipon...dtg balik ke demm cipon ni?

    ReplyDelete
  7. waduh2 dik ter gudanya tgk cipon ko tu,belom ade keberanian nak mencipon ni

    ReplyDelete
  8. sama cam akak belum ada keberanian lagi.pisang dah ada tu..nak buat ke tidak..nak buat ke tidak..isshh..kalau tak jadi camne?..isshhh..susah hati gak ni.tak cuba tak tau..

    ReplyDelete
  9. suka akk tgk kek hana nih...gebusss sokmo, mmg pandai

    ReplyDelete
  10. kak hana, ptg nih nak wat apam snow white akak tuh, mintak halal resepi yer kak...

    ReplyDelete
  11. Cantik jer kek tu..mcm tuan dia gak la..

    ReplyDelete
  12. alhh..camana nih..oven lak rosak,pisang byk pulak,buat apam lagi le jwbnya..

    ReplyDelete
  13. adoi ai.. petang2 ni lapo pulak tgk kek.. dah le sejuk dek aircond opis ni...meh la antau barang sepotong dua.. hehehe

    ReplyDelete
  14. kek yg paling kita suka makan...tp smpai sudah failed membuatnya.... kekekeke....

    ReplyDelete
  15. alahai hana..cantik sungguh kek sifon hana buat nih...bilalah akak nak pandai cam hana ni...akak suka makan kek sifon nih...

    ReplyDelete
  16. amboiii....gebunya cipon akak...
    geramm mas tengok..
    mas pun dah lama tak buat kek cipon ni...
    minta kek akak la...he..he...
    nak buat, pisang baru jer abisss..wakakaka..

    ReplyDelete
  17. Salam Hana,
    Gebunya kek chiffon pisang tu...Hana guna loyang berapa inci ya, sbb guna telur 4 biji je tu..aritu akak buat takde pisang, tapi nak mkn punya pasal akak letak esen pisaang...wallawei wangi dan sedap..akak ni antu kek chiffon...hah3...

    ReplyDelete
  18. Hana sayang..walaupun semlm akak dh mencipon ..tgk kek hana yg gebuss tu rasa nak buat lagi..gelojoh sungguh akak sorang nii..! ;)

    ReplyDelete
  19. salam...
    nk 2...3 potong yaaa...

    ReplyDelete
  20. Hannaaaa..... napa buat tak cakap... klu tak ita dah terbang gi Jepun hantar lagi satu loyang....
    sedapnyer.... tergoda dgn kegebuaanyer.....

    ReplyDelete
  21. Assalam hana,
    cannnnntttiikkkkknya..cipon hana ni!!!..akak terpegun tengok the perfect ring & keunikkan gambar yang dishoot..ni!!..tengok ha, masih tercopong lah mulut akak ha..hehe

    ReplyDelete
  22. Haishhhh shedapnyaaaaa kek! Mintak few slices kak! :D

    WOW, akak beli lens 50mm eh? My Hubby bought me a Canon 50mm USM during his last holiday. Hehe...kita dah giler lenses kak!!! :D

    ReplyDelete
  23. akak, gambar cantik macam biasa, ni guna lens baru 50mm nye? pernah pakai kawan punya, rasa susah nak fokus, entah napa gambar asyik blur jek. pikir nak beli jugak....

    ReplyDelete
  24. Cantik gambar.. Kek ni mesti sedapkan.. :)

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum....

    Hana...gebusssnya kek tu...nampak menarik sekali...

    ReplyDelete
  26. salam ina..
    naik juling tengok gambar kek cifon... terpegun tengok gambar...cantik sangat!! guna lense baru ye... jelous ni...

    ReplyDelete
  27. assalam kak...wah ada chiffon cake pulak...lambat singgah sini hari ni sure dh abis ni....tapau jer lah apa yg ada...haha maunya tido mimpikan cake ni mlm ni...hehe

    ReplyDelete