Wednesday, February 9, 2011

Omelete Pizza



salam semua..... tima kasih kepada yang sudi bertanya kabar dan menjengah blog hanamemories... akceli arini sibuk sket buat urusan visa dan g klinik cucuk rubella dan dentist darwish... balik rumah pong blur tak tau nak masak apa... omelete pizza nih jerk lah yang senang.... bleh buat brekpes hidangkan dengan sos pilihan...... ada yang bertanya, gamba semalam tuh guna lense baru ker? akceli lense baru tuh sebenarnya dah lama aku guna.. rasanya dekat sebulan dah... cuma lambat n3 jer pasal gadget baru tuh.... tapi tuh la masalahnya, skill menten sama jerk ngan dulu.. tuh yang tak nampak beza.. hihi... tapi sebenanya aku lebih suka guna lense tamron utk my foods photography.. eh! ok lah jom semak resepi..

RESEPI OMELETE PIZZA
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 4 biji telur
  • 1/4 cawan susu segar
  • 1 biji kentang rebus potong dadu
  • 1/2 biji bawang besar kuning size kecil - potong dadu
  • 1 batang sosej
  • 4 batang crabstik
  • daun sup
  • lada capsicum@lada besar
  • garam dan lada sulah
  • mozarella cheese atau apa2 cheese pilihan - optional
  • butter
Cara-cara
  • Satukan semua bahan kecuali butter.
  • Panaskan butter ke dalam kuali non stick. Tuang adunan telur.
  • Jika suka bleh taburkan cheese pilihan dan tutup kuali.
  • Masak gunakan api kecil hingga telur masak. Telur tak perlu terbalikkan.
  • Hidangkan dengan sos cili dan mayonis.

24 comments:

  1. cicah jugak ngan mayones..omakaih...sedap!

    ReplyDelete
  2. hehe... lupe aku nak tulih.. meh jemput..

    ReplyDelete
  3. Loo dak darwish kna cucuk yeee.. Eh rubella pun ada ke? Tu dia ok ke tu..lawonyer omelet neh.. Klu aku nyer omelet tak de la bulat gini.. Hehe..kerja kemas wehhh. Suke tngok

    ReplyDelete
  4. kak hana, kalau rumah mas tak cukup 4 biji telur tu...
    semuanya hantu telur....boleh tanya satu soalan...
    boleh letak telur lebihhhh...
    wakakaka...nak taip soalan jer dah tergelak2......jngn puk kpla yer...rasa dah lma tak tnya akak soalan....
    maceh jawab pasal apam tu...ehhhh..bila lak mas tanya yer...
    balik dulu la....sebelum tu..ambik pizza telur tu 1/2 pinggan....

    ReplyDelete
  5. lupa lak....cantik betul telur tu tengah masak dlm kuali..,.
    macam tuannya..
    ni lepas dendam rindu kat akak sebab ptg bru nmpk akak..he..he...
    gasakkk...layan jer la....
    nk ngacau izah lak....

    ReplyDelete
  6. to izah....
    haah rubella & measleas.... alhamdulillah ok jer dak tuh! cume melalak biler doktor pegang.. kat dentist pong mcm tuh.. haha... mana der kemas... aku nk cepat la.. kebulur!! hahaa

    ReplyDelete
  7. nak piza..nak piza..opah tengah lapar ni..eh rumah nenek darwish kat Johor kena banjir ke?salam kat nenek ya..

    ReplyDelete
  8. to mas....
    hi mas... thanx eh jengok2 akak... lerrr sejak biler pulak ko jangkit mereng ngan dak izah tuh.., ko baik2 mas.... wakakakakaa....

    gasak ko lah klu nk buh sepapan pong boleh! maka makin banyak la 'keteluran' ko tuh.... kakakakakaa

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Hana...

    Cantikkknya Pizza Ni...Tentu Sedapkan? Sekeping Utk Kak Lin Tau...Hehehehe

    ReplyDelete
  10. to cikmanggis....
    salam opah cayangg... meh la darwish pandai masak telur... sbb mmg ader telur! wakakakakakaa... haah aritu kampong banjir teruk... tp umah nenek ok sbb atas bukit... cuma jln nk masuk kmpong jerk putus... insyaallah nnti darwish sampaikan salam opah....

    to kak.lin...
    waalaikumussalam kaklin cayang... sedapp! kiter ngan hubby yg mkn byk! hihihi.... meh kiter up dua keping... hihi

    ReplyDelete
  11. oishii sou...
    hana kat yokohama ek...ramai betul owg mesia kat situ ek...salam dari OYAMA *__*

    ReplyDelete
  12. hajimemashite ayu san... hana duk kanazawa bukan yokohama... kat sini xde la ramai org mesia... tapi boleh la.. xde la sunyi sangat.....

    ReplyDelete
  13. assalam kak hana, alahai siannya budak kecik tu kena cucuk yer..dh 1 year ke?lama dh saya tak cucuk baby ni rindu lak nk cucuk2 ni..haha btw nk tapau omelet ler 2 ketoi menyelerakan betoi..:)

    ReplyDelete
  14. Yeah3...Nak tery...tery....xkira..wa...nak balik umah la ujung minggu ne......tapika...tapikan...umah xde non-stick kuali la....erm....

    ReplyDelete
  15. salam kak hana,
    Laaaaaa ok sangat dah la tuuuuuuuuu, syirrrrrbuk syirrrbuk pun sempat lagi masak pizzza, tahnia2. makneneye org dlm umah tak risau lah ye bab nak isi perut wlpun kak hana sibuk hahahhahah. Sejuk lagi tak sane sekarangggg kak hana??? alahaiiii rindu nk balik Nippon laaaa

    ReplyDelete
  16. Nak order omelette pizza! Nyum Nyum!!! :D

    ReplyDelete
  17. tadi pesan jangan sorok dadih, ni dah datang janga sorok lak omelete tuh bawah menan darwishh...kang xpasal2 kena gasak ngan darwish...wakkakaka... c
    cun seh omelete tuh... habisla berputar benda ukur berat tuh kalau mie buat nih...arrgghhh...xkira...nak buat gak...nak balik ahhh...nak g bli telo kedai mak jenab punya bapak sedara jap...adiossss

    ReplyDelete
  18. gomen ne coz ayu ingat kanagawa (baru yokohama) tersipu malu...hikhik

    ReplyDelete
  19. ish2..hana ni, tunjuk apa pun semua nmpk sodap...bebudak mesti suka ni...

    ReplyDelete
  20. salam hana - darwisy kena jap rubella ekkk..sian dia...sedap omelete pizza tu..boleh cuba ni

    ReplyDelete
  21. simple yet delicioussss......... anak2 sure terpikatt...

    ReplyDelete
  22. Hana....comeinya omelet nih...sayangnya pulak nak makan...kat sini kan hana kalau pegi kedai mamak oemelt die letak bawang jer...hehehehe..

    hana...kat sana pun ada imunisasi utk rubella juga yer...kat sini si muaz pun dah kena masa umur setahun baru nih...

    ReplyDelete
  23. resepi niee mudahh..akan i cuba..huhuhuhu...;-)

    ReplyDelete