Sebenarnya kek nih macam kek lapis biasa.... cuma kaedah pembikinannya menggunakan mesin khas golek2 sambil tuang adunan sehingga menjadikannya berlapis2... boleh tengok kat pakcik google macamana pesen yang sebenonyer... yang aku buat nih menggunakan kaedah yang paaaaaling senang..hanya menggunakan kuali jerk! macam buat lempeng..tak caya?? meh jom kiter lihat resepinya.... resepi nih aku peroleh dari buku masakan Tefal... akceli aku tambahkan sedikit rempah kuih... so the taste much better dan macam kek lapis legit! hihihihi..... sori yer, aku buh gambo banyak2 sebab rasa mcm penat tonggang tonggek nak cari angle.. kuikuikuikui..... dan lagi satu, kek lapis nih boleh juga dibakar macam kek lapis biasa menggunakan oven... yang tuh lenkali aku kongsikan resepinya yer... tapi rasanya klu gune adunan nih boley kot... wallahua`lam sbb tak pernah try....
RESEPI BAUMKUCHEN (nonbaked- easy peasy)
source : hanamemories@blogspot.com
Bahan-bahan
- * 80g tepung gandum
- *20g tepung jagung
- * 1sk baking powder - bahan *ayak
- * 1sk rempah kuih - nih hana tambah
- 3 biji kuning telur
- 1 sk esen vanila
- 3 biji putih telur (sejuk dari peti ais)
- 80g gula
- 140ml susu segar
- 50g butter - cairkan
- 1 sb madu
- Pukul kuning telur dan esen vanila hingga berkrim. Masukkan bahan yang telah di ayak berselang seli dengan susu segar. Ketepikan.
- Cairkan butter kemudian masukkan madu. Sejukkan.
- Mangkuk lain, pukul putih telur hingga berbuih dan masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga meringue@soft peak.
- Ambil setengah adunan putih telur dan masukkan ke dalam adunan kuning telur. Kaup balikkan sebati.Kemudian tuang adunan perlahan2 ke dalam baki adunan putih telur dan kaup balikkan lagi perlahan2. Akhir sekali masukkan campuran butter dan juga madu. Sebatikan.
- Panaskan kuali non stick. Lengserkan dengan sedikit butter/marjerin/minyak. Pastikan guna api kecil. Tuang 1-2 senduk adunan ke dalam kuali. Ratakan. (Jangan terlalu nipis nanti pecah masa nak gulung, dan jangan terlalu tebal lambat masak dan susah juga nak gulung)
- Tutup kuali dengan penutup. Biarkan kek masak sehingga permukaan atas agak kering dan bahagian bawah keperangan. Buka penutup, gulungkan kek tadi. Kemudian angkat dan ketepikan.
- Sapu minyak/butter lagi ke atas kuali dan tuang adunan. Buat seperti tadi.
- Apabila dah masak, ambil gulungan kek yg dah siap tadi, kemudian letak di atas kek yang baru masak dan gulung lagi. Ulang langkah memasak sehingga habis. Kebesaran kek bergantung masing2.
- Bila dah siap, wrapkan kek dengan plastik wrap dan simpan sebentar dalam peti sejuk supaya setiap lapisan melekat dan tidak terburai. Potong setiap 2cm dan hidangkan.
mak aih.kiutnyeeee kek nih...mintak sikit
ReplyDeletehuihh.. canggih kek ni yer.. masak dengan kuali jer? nampaknya nak kena study betul2 dulu resepi tu kalau rajin nak mencuba... haha.. mcm rajin bebenor akak ko nih!
ReplyDeletegood job... cantik.. Dah lama tengin nak buat kek ni.. dr dok nihon lg.. tp sampai sekarang x terbuat pun lg.. meh nak ciket..
ReplyDeleteina, ni macam buat tamago yek? kalau guna pan tamago ok?
ReplyDeletecomel gulungan nyer tu..lawa lawa... ni gamaknya nak letak inti nipis2 kata ats kek tu pun bole kot..bak yg dah fotong nk rasa..
ReplyDeletenampak sedap la bedahh..
ReplyDeletewehh..kuchen tu bunyik dia kuhen jer..c tu di silent kan..ecehhh cam terer jer aku..aku pun tahu ada blogger dok german bagitau..kalu idak..sampai bila2 la aku dok ber kuchennnngg jer hahaha
to CB..
ReplyDeleteboley..meh jemput dtg amik.. hihi
to kak.madihah..
hihihi... haah kak guna kuali jer... takpe.. bila2 akak rajen akak bleh cuba...
to kak.yani..
mesti teringat zaman duk sini kan kak.. banyak jual kat supa.. tp sebenonyer kita tak penah beli! hihihi
to sizuka..
haah kak.. macam wat telur dadar jer.. hihihi.. kalau gune pan tamago lagi ok kak.. sbb lagi cantik klu potong.. tk banyak kene buang hujung... gune pan bulat leceh sket nak gulung cantik..
to izahdaut..
sukati ko nak derhakan resepi eh.. tuh jadik rimau mengaum! wakakakaka... akceli tak payah buh inti sbb kek nih dah manis.. kang bertambah manis gamaknyer...
to TTM..
ReplyDeletehaah mmg btol pong... tpi aku baca ikut lidah melayu! wakakakakaka... klu lidah jawa lagik la rosak bahse tuh! kakakakakakaka
mesti kek nih bau kucen kan?ekeke...sibbaik bukan nama baukamben..kalo tak harus si jiya dpersalahkan melepaskn kamben beliau..haha...
ReplyDeletesibuk beno tokey jempol tu ye kak..jrg2 nampak dier memekak kat blog dah..ehehe
nih kek rempah laa pendek kate ek kak?lembap tak?rabun laa x nampak tektur kek ni haa..
eh?sibuk packing ke skrg?nak i tolong?tolong gomol darwish.
Assalamualaikum Hana...
ReplyDeleteMmg Kemas Gulungan Tu...Menarik Gitu...Cantik2
sedapnya...pos kan ke sini! tak boleh tahanlah!
ReplyDeleteAssalamualaikum Hana,
ReplyDeleteTak tau nak ckp apa daaaaa....terpesona dek keayuan kekmu itewwww....telatennya....akak takmo buat, nak tempah je dngn Hana...leh kan...
Oh, mcm tu cara memasaknya, mcm buat lempeng ya... mcm kuih dadar pun ada, nak cubalah...
ReplyDeletemmg cun la cake itu....cam cerewet jer nak buat nya.
ReplyDeleteof kos lawa..mcm tuan dia gak..
ReplyDeletenak sket..boleh ke?
Hana...akak kalau sebut jadi "bau kuching"...boleh gitu?? Macam2 la ko ni Hana...adeeii jenuh nak menggolong menatang nih..rajinnya koo! Eloklah tu, Mat kolom biji mangga, ko golong kek...akak lipat2 puff je la kot..hahahaha (*cantik giler kek ko nih....dah la tu, gambor komainnn, malatops!! lense baru la ni eks)
ReplyDeleteUish, apasal cantik sgt kek ni kak! Perfect roll...and it's calling my name!!! Here I come! hehehe ;)
ReplyDeleterajinnyer...klu kayrul tak kuasa nak bertenggek lama2 kat dapur tue...bila la nak rajin cam hana nie
ReplyDeletecara2 buat mcm lempeng,tapi tngok tkstur dia mcm kek..bau cam sodap yo! kek lawo , gambo pun cun!..nk buat, aduh ampun,mau semput nih nak tunggu abes me'layer'2!!hihihi
ReplyDeleteari nih darwish kemas ape tuhh??
dah asal dr german kene pos ke german la nampaknye ni...hahaha :P
ReplyDeletenama kek ni garang mengaum2... tapi nk buat cam senang jer ... err.. betul ke senang. btw, pasal bg homework byk la mek... pjg la pulak sejarah si aum ni nak kubaca
ReplyDeletemal aii...cantik..
ReplyDeletenak segulung...
lawonyer :)
ReplyDeleteperghhh mabeles sungguh gulungan dan lapisannya tu...memang berseni tul la akak..nk order 10 gulung yer kak...1 tak cukupla...ekekeke
ReplyDeletewahh..giler rumit niee...mesti passion baru leh buat..i beli sudahh...:-)
ReplyDeleteMekna..
ReplyDeleteDasat eekk.. artwork ko.. Suke seyh! Kalau bagi sikit lagi suke tau! Ahakss!
Salam Hana,
ReplyDeletePatutlah saya pernah lihat kek nie dalam Afc dah lama dah cara dia buat tu guna mesin bentuk bulat...benda nie memusing bila dia tuang adunan tapi tak sangka pulak cik Hana punya stail lagi bergaya. Pandailah awak jika kita nak tunggu mesin mcm tu sampai bila nak buat ye. Terima kasih pada awak yang pandai hihi...saya suka sangat.
cantiknya gulung tu....
ReplyDeleteberpusing2.....
klu mas buat..agaknya jadi bentuk apa pun tak tahu..he..he..
Cantik ler, tapi...
ReplyDeletekalo gulung cam tu, kat tepi tepi lebih nipis banding ngan tengah kan?
one word,WOW canteknya!
ReplyDeleteSalam besan. Wooooo... terjojoi biji mata pas tu terpusing2 nengok kek gulung yg canggih-manggih ni.
ReplyDeleteuikk... kek bau kucing pun ada... aduh! berpinor2 mata melihat kek ni... comelnyer...
ReplyDeleteWouw wouw .... I'm speechless ... your homemade baumkuchen so neat and perfectly rolled. Thumb up!
ReplyDeletewoiiiishhhh...emang busy2 hana pun, leh wat kek yang dasaaaaaaaaaaaaat ni....I salute la you hana....:)
ReplyDeletewah,nampak shedap ni.....yummy =)
ReplyDeleteto wendyy...
ReplyDeleteklu guna pan bulat bahagian tepi mmg kene buang/potong sbb tak cantik.... klu nk cantik guna pan tamagoyaki yg empat segi tuh... so xde la nk kene buang tepi.. roll pong sekata....
to all commenters....
thank you for compliment.....
fuh nasib baik akak kata wat dalam koli...kalo guna oven tah lah..comel tul kek tuh...
ReplyDelete