Saturday, February 5, 2011

Holiday Oatmeal Cookies



gian mengukis lah pulak.... layan org2 cuti kat rumah nih tuh yang seronok plak buat.... paling best bila hubby kata `wah! cedap nieh! mana cukop buat segini...` haaaa tuh dier penangan biskut nih... jarang2 my hubby akan puji melambung apa yg aku masak... bila dier ckp sedap, mmg sedap la tuh! akceli aku gune brown sugar yg tak berapa nak brown... klu buh serbuk koko maybe lg cantik kalernya.... akceli dah lama bookmark resepi kak.ayu SG nih... smlm nampak mamahawa buat rasa makin teruja la pulak... mmg best la kak.yu! tima kasih daun keladi, lenkali nak buat lagi... hihihi... kita nak cnp yang melayu jer yer kak.yu..timakasih.. eh! kalau oat dah jadi biskut leh kategori menu diet lg ker??



RESEPI HOLIDAY OATMEAL COOKIES
source : kak.ayu@curlybabessatisfaction

Bahan-bahan
  • 11/2 cawan tepung serba guna @ tepung gandum
  • 1 sudu kecil bicabonate soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 cawan mentega yang lembut
  • 3/4 cawan gula perang-warna coklat
  • 1/2 cawan gula pasir - hana kurangkan sedikit
  • 1 biji telur besar
  • 1 sudu kecil vanilla essence
  • 3 cawan oat mentah
  • 1 cawan kismis-(Ayu tak letak ini) - hana pun x letak
  • 1 cawan semisweet chocolate chips
Cara-cara
  1. Panaskan oven 350darjah farenheight. Satukan tepung, bicarbonate soda dan garam.
  2. Dalam mixer, menggunakan medium speed, pukul mentega dan gula perang & gula pasir hingga kembang.Masukkan telur dan vanilla essence. Perlahankan kelajuan masukkan tepung yang telah dicampur tadi dan gaul hingga sekata saja. Dengan menggunakan sudu , masukkan oats, kismis dan chocolate chips.
  3. Cekup dan aturkan adunan dengan menggunakan sudu besar, jarak 2 inci dari masing2 diatas kertas kek yang tak payah disapu mentega. Bakar biskut selama 13-15 minit atau sehingga atasnya keperengan. Alihkan biskut keatas wire racks untuk sejuk. Ulangi sehingga doh habis. Masukkan biskut dalam botol/bekas yang ketat dan boleh bertahan 1 minggu disuhu bilik atau 3 bulan kalau dalam freezer.

19 comments:

  1. Salam.. Memang menggoda cookies ni.. Kalau suami puji melambung tentu Kak Hana tambah bersemangat nak memasak.. Betul tak?

    ReplyDelete
  2. salam nur..
    hihi... dah tentu.... isteri mana tak kembang idong klu somi puji yer tak?? ala lg pong sape la nak puji klu bukan somi kiter...dah ari2 dier wajib melantak apa kite masak.. hahaha...

    ReplyDelete
  3. amoi,ni betul2 raye ni..nak angpau!:)))

    ReplyDelete
  4. Nk try....tepung gandum boleh tk ganti dgn tepung serbaguna?

    ReplyDelete
  5. salam kak..
    lama benar tak singgah.
    tak sihat
    tak larat plak nak k dapur..
    nasib kat umah mk mertua..rmi adik2 ipar pompuan..
    cantik betul akk punya biskut..siap ada kotak n strip2 lagi...kreatip!

    ReplyDelete
  6. to deliah..
    hahahaa....sajer jer nk jadik amoi... kan kita 1 malaysia... *ayat kaber poket rabak! haha

    to miesah...
    all purpose flour tuh maksudnya tepung serbaguna aka tepung gandum.. bleh baca info jenis tepung di sini.. http://resipinoraini.blogspot.com/2007/12/memahami-jenis-jenis-tepung.html

    to faradean..
    salam makcik...laa ko tak sihat er? cuti2 nih sbb cuaca tak elok kot.. ker ader sebab lain? hihihi.... muga cepat sembuh yer.. odaijini..

    ReplyDelete
  7. rajinnya kak hana mencookies...
    tergoda mas tengok....sedapp yer kak..
    bebahan ada kat dapur tu...
    antara nak tak nak jer membuatnya...
    cam no ni....he..he...
    nak rasa cookies akak dulu la...

    ReplyDelete
  8. ina, sedapnya nampak cookies tu. few days ago masa tgk blog ayu, memang teringin nak buat. ni kena tunggu minggu depan la. next project selepas muffin project hari ni with the girls :D

    ReplyDelete
  9. Sedap kan Hana..hehehe kat rumah mama yg tak mkn oats blh mkn plak cookies nih..semua kena bedal. Nak buat lagi "M" Ni mesti ada lagi... mintak mama sikit buat tgk depan tv...hehehe :)

    ReplyDelete
  10. Salam windu dendam Hana,

    Hehe...idong kembang ya...ada kembang cam pipi dak kuntaw tak? Dak Bruce Lee tak jln2 raya ke?

    Gambor cantik ler...kebel2 mata kak nur tengok sib baik tak juling tau!

    ReplyDelete
  11. rajinnya mengokies...sodap tu..bila kita rajin nanti kita cuba yer...heheheh

    ReplyDelete
  12. lahai hana..ni buat kita pun nak mengukis nih...

    p/s: boleh kire diat food jugak ni..hi-fibre..(hehehe kes nak sedapkan hati)

    ReplyDelete
  13. As salam Hana...tadi dah buat cookies tu tpi modified a few ingredients.."termasin"le pulak..tpi oklah..thanks for sharing..looking forward utk resepi sedap yg lain..

    ReplyDelete
  14. Emm nampaknya dpt bg idea utk akak buat door gift utk wedding customer akak lah Hana.

    ReplyDelete
  15. Wahhh rajinnya akak buat kukis! Yumm yumm...super crunchy looking :)

    Nak tapau...^___^

    ReplyDelete
  16. salam hana...waaa rajinnya mengukis...nampak sedap je..akak nak simpanlah resepi...hihi

    ReplyDelete
  17. Salam Hana,
    Tq kerana sudi mengunjungi saya. Oh ye ke? Rajin Hana frozenkan belimbing tu. A good idea too.

    Biskut oat memang bagus untuk kesihatan, memang saya cari2 resipi camni. Tq for sharing;)

    Ini fb saya, www.facebook.com/shashamohamed , harap Hana sudilah "like" dia.

    Jumpa lagi ;-)

    ReplyDelete
  18. Hana.....rindu kat koooooo!! AYu busy oflate ni n tak dan tinggal jejak...memang cookies hang mengguda.....errr....takper kembang serbe serbi, janji abe sayang....auuuw!!!

    ReplyDelete
  19. Assalam hana,
    wah seronoknya bila cik abe kata sedap..akak pun sama tau hana, very jarang2 hubby nak puji apa yang akak masak..tapi bila dipuji tu memang betullah sedap agaknya..hehe

    apa2pun thanks hana sudi cuba ya..
    thank u juga sudi kasi award kat akak..terharu u!!!!.. .rasa nak menitik air mata gitu..nanti akak gantung k..

    ReplyDelete