Friday, February 4, 2011

Strawberry Jam Cookies


ada sape nak join biskut raya? org lain yg raya, kita plak sibuk2... hihihi.... akceli sajer nak makan2 biskut sebab tgk resepi nih senang gler membuatnyer.... jem pulak mmg sengaja aku nak abeskan... nak clear stok dah nih....... mcm2 nak clear... tp macam boleh dbuat stok untuk setahun lagik! punyer la banyak rete karun kat esbok aku tuh... hahaha.... wat satu adunan tak cukop la pullokkkk... ms mmula tak dpt nak agak kebesarannya..igtkan dah cukop cumil.. bile masak dier jd kembang sket wpon tanpa bahan penaik baking powder atau telur... lenkali nak buat kecik2 lagik... tp mmg sedappp biskut nih! bleh wat sekut raya utk raya2 akan datang... (hmmmm... tak cayer tak cayer..sbb nk order kedai ajer lepas nih! hahaha).... ppon thanx wendyy for the simple recipe... resepi asal Apricot Sesame Cookies.. tp bak kata wendy, sbb nak salut bijan agak leceh dan mengambil masa, tuh yg aku tak buat... dan ader satu lagi resepi yang rupa dier seakan sama yg dah lama aku bookmark dari blog kak.rinnchan.. Bright Eyed Susan.. nak cnp sini utk rujukan aku akan datang...


aku gunakan belakang sudu kecil sukatan utk membuat lubang isi jam
RESEPI STRAWBERRY JAM COOKIES
resepi asal : wendyy@tablefor2ormore
olahan : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 115g butter
  • 50g gula custor
  • 170g tepung gandum
  • Jam strawberry secukupnyer - jika jam warna pucat tambahkan sedikit pewarna merah
Cara-cara
  • Pukul butter dan gula hingga ringan dan kembang.
  • Ayak tepung dan masukkan. Uli hingga menjadi doh.
  • Bulat2kan kecil anggaran sebiji limau calamansi. Leperkan sedikit dan tekan tengah utk membuat lubang. (hana guna belakang sudu mangkuk kecil). Masukkan jem.
  • Panaskan oven suhu 180. bakar selama 12min atau hingga keperangan.
  • Angkat dan sejukkan di atas redai.

RESEPI BRIGHT EYED SUSAN
source : kak.rinchann@fotopages

Bahan-bahan
  • 260gm tepung gandum
  • 1/2 tsp baking powder
  • Secubit garam
  • 250gm butter
  • 125gm gula castor
  • 1 tsp esen vanilla
  • 1 biji kuning telur
HIASAN:
  • 1 biji putih telur
  • Almond nibs secukupnya, tak perlu dipanggang
  • Jem strawberry secukupnya
Cara-cara
  • Ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
  • Pukul butter dan gula hingga sebati.
  • Masukkan kuning telur dan terus kacau. Masukkan esen vanilla dan terus kacau.
  • Kaupbalikkan adunan tepung ke dalam mentega dan uli sedikit hingga setakat menjadi doh yang lembut.
  • Sukat adunan sebanyak 1/2 tbs dan bulat-bulatkan. Ini untuk mendapatkan bentuk yang sama untuk setiap biskut.
  • Menggunakan hujung jari tekan tengah2 biskut untuk membentuk lubang.
  • Celup permukaan atas biskut dalam puith telur dan kemudian celup ke dalam almond nibs.
  • Bakar pada suhu 200 darj cel selama 10 min. Keluarkan sebentar dan paipkan jem di tengah2 lubang.
  • ( **Pada masa ini kalau lubang tak kelihatan, boleh tekan lagi sekali krn biskut masih lembut.) Bakar kembali selama 10min. Biarkan sejuk sebelum dimasuk ke dalam balang kedap udara.
  • *Nota : Kalau nak bubuh jem siap-siap dan terus bakar 20min-25min pun boleh jugak kot. Cubalah..

27 comments:

  1. Cantik sekali cookies tu kak! Loved the red color...wow!!! ;)

    ReplyDelete
  2. uhukk uhukk..datang ni ngan tersipu sipu..wakakakaa.. ada owang windu ke? awww maluuuu..hak hak..weh chomel giler sekut neh..dah tu lawo lak tu..kire bile tengok merah merah tu teringat lak masalah problem aku yang dah berbulan bulan tu kan..kakaka..apa ke lagi..ishh ishh.. habis dah ke? gi buat lagik..nak rasaa

    ReplyDelete
  3. Waahhh....handallll lahh nyonya hana...

    ReplyDelete
  4. to love2cook..
    meh akak tapaukan sebungkus tuh utk korang anak branak...jgn rebut2.. tk cukop buat sendrik! kekekeke

    to izahdaut...
    wehhhhh! ampeh lu minah! klu tk kerana donut chinese td ko tak nak kuor yer.... ader nak kene sekeh kang... cepat stat enjin..jgn mkn limau jerk..kang kembung asid! wakakakakakaaa.... lerrr mslh tuh tk settle lg eh? ko kene jumpa bomoh jepun kot! hahahaha

    ReplyDelete
  5. to matgebu..
    semua bab aku handal mat.. wakakakakakakaa... *baling sipar jepung kat matgebu! kekekekee

    ReplyDelete
  6. baru je tgk roti tadi..tup2 dh ada biskut lak...very the rajin..hehe

    ReplyDelete
  7. akak...mas datang nak beraya....
    wakaka...tengok biskut akak yang cantik tu, terasa macam suasana raya lak....selamat tahun baru cina yer...
    he..he....kita kan 1 malaysia...perut ni dah kembung makan limau...sedap gak kalau makan biskut akak ni....
    betul tu...sukanya bila makcik ampang tu tetiba muncul bila keluar chinese donut tu...he.he..

    ReplyDelete
  8. nak cikit biskut tue...comey2...rasa sayang nak gigit...hehehehe

    ReplyDelete
  9. uii..comel jer sekut yg merah tuh..mementang thn baru cina ek kak..kat sana org jepun celebrate gak ke CNY?cam kat supermarket xkan psg lagu cina mcm kat sini kot ek kak?hehe

    ReplyDelete
  10. jatuh chenta sama itu si merah n si biru tu..drop dead gorgeous makcik!! :)

    ReplyDelete
  11. lawanye.
    Merah and biru.
    Hmm.. kalo nak hijau pakei jem ape ye. Kiwi? cantik kot.

    ReplyDelete
  12. Kongsi laya...wa nampak banyak cantik itu melah punya color, mesti manyak sedap..

    ReplyDelete
  13. ting tong! saya dtng nk beraya ni...ada biskut sedap tu...pastu nk tapau 1 balang yer kak..hehehe

    ReplyDelete
  14. okeh kak hana..raye 4 taun lagi saya mau ye..order siap2 nih..hihihi..;P

    ReplyDelete
  15. cutenya cookies tu....guna tpg gandum je ke? tak perlu letak emplex?

    ReplyDelete
  16. wah sama meriah gak dengan org yg menyambut Tahun Baru China. Siap dengan cookies berbagai. Ada lagi ke, post lah sikit kat Kuantan ni.

    ReplyDelete
  17. ada satu bakery kat kota bharu ada jual...10 biji 2 hengget..tgk biskut ni teringat zaman sekolah menengah dulu sebab selalu singgah beli..:)

    ReplyDelete
  18. adeh waktu2 gini kena pejam mate la lawat blog2 msk2 gini..tergugat iman..cun sih biskut mu itew

    ReplyDelete
  19. salu gak tolong my mom wt kueh ni dulu2..skrg mak dh mls dh..ank plak double mls hahaha..sdpnye kak oiiii!!!

    ReplyDelete
  20. kakkk.. pos satu balang isi penuh2 yaaa! alamat baru tun aminah. akekekekekkekekekekeke

    ReplyDelete
  21. Kak Hana!! Petua akak tu memang mabeles!!! Keria saya jd cantik dan mudah dibentuk...terima kasih sbb sudi share ilmu! =)

    ReplyDelete
  22. Amboi cantiknya tuh cookies!

    ReplyDelete
  23. Waliooo weiii itew cookies thumbprints banyak cantik lor.. nanti nak try ah next wk but hmmm see how ah.. kadang laki tak de macam weak ah nak membaking.. siapa nak jadi tester..

    ReplyDelete
  24. Kak hana, kenapa sy punya cookies ni pecah bila press? apa yang silap ya?tp husband ckp sedap sbb sy terap je akhirnya...

    ReplyDelete
  25. to umi...
    tak pasti pulak sebab apa... samada kurang butter atau terlebey tepung... try lepas nih sukat btol2 adunan... takut terlepas pandang or sebagainya... jangan tekan kuat sangat la plak ye... mmg akan pecah... tekan manja jer.. kalau tepi2 tuh retak sket tak mengapa asal tak pecah... boleh juga di terap lagi mudah.. klu guna terap tart bunga yg ade lubang tgh tuh pong ok juga... nnti try lg yer...tima kasih sudi mencuba..

    ReplyDelete