Thursday, March 10, 2011

Ayam Madu Sticky

jumpa lagi bersiaran di waktu petang..... layan ayam sticky yg ireng nih.. yang penting sangat sodapppp...olahan dari resepi Ayam Kicap Lada Hitam, cuma tambahkan madu dan beberapa bahan lain... macam ayam bakar jer kan... yang nih juga peberet anak2.. kira tiap minggu tuka2 ngan menu ayam kicap tuh...bukan apa sbb senang..main lebur ajer dalam koli..kadang ratah2 ajer tak sempat jdkan lauk... haha... sori la gamba kurang memuaskan sbb dah ptg2 nih mood tdo jer yang best.. hahaha...

RESEPI AYAM MADU STICKY
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam - potong kecil
  • 2 inci halia muda - parut
  • 5 ulas bawang putih - ketuk
  • 2 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua2
  • 1 sudu besar sos cili dan sos tomato
  • 3-4 sudu besar madu
  • 1/2 sk lada hitam
  • 1/4 cawan air
  • garam jika perlu
Cara-cara
  • Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
  • Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
  • Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
  • Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangkan.

30 comments:

  1. aku org pertama komen kan.nampak sangat aku suke melangut kat dapo orang..ngahahaa..

    kompom aku nak buat neh.kalau buat pakai kepak aje sodap ke kak...aku rasa cam ada lagi satu resepi sticky2 gakkan/..adeh dah lupa la pulak.manyak makan sup semut la ni...apa apa pun.gambo tetap lawo kak oii..bior petang atau pun malam..i likeeee

    ReplyDelete
  2. hahahahaha.... ko dah lipat baju lom jah?? jgn nnti laki ko tak nak balik rumah dah sbb ko ade `pakwe` baru.. muekekekekeke

    boleh try dengan mana2 bahagian... aku pong suker gak dgn kepak.. la nih stok xde dah mls nak order2..order ayam sekoq2 lg senang bleh masak semua bende.. hahahaha

    ReplyDelete
  3. sedapnyer!! aritu penah masak ayam kicap lada hitam tu.. sedap meratah2, nasi smp x habis duk mkn ayam je.. kui kui kui.. tp time tu malas nk mengambil gmbr.

    ReplyDelete
  4. dah try eh ayam yang tuh... sempoi jerk kan kan..yang penting sodappp.. wehhh ko try plak yg nih! nasi dua sudu silap2 ko tak layan! kekekeke

    ReplyDelete
  5. ha ah la cik puan..
    sama je kite ni eekk.. hak ni pon nampak menggiurkan..
    adeehh.. tetiba lapaq hau hau..

    ReplyDelete
  6. hapee tido?? oooh m0okwo pantang lah org sebut tido..ni dah nguap tak tau brape kali dah nih sambil dok baca n3 nih...tak leh jadi..salin dulu lerr resepi nih..mokwo nak buat ngan drumstick, chick wing byk sangat minyak..dah banyak gak ternak lemak (pinjam ayat kak nor gganu)lately...

    ReplyDelete
  7. akakkkkkk...bak mai seketul, dah lama tak makan ayan cenggini..

    ReplyDelete
  8. Kak hana,nmpk cam ayam yg di bakar jer kan,nmpk pun mmg sedap.Jgn kata budak2,mak bapa budak pong suka kan..

    ReplyDelete
  9. lama dah cari resipi nie.. thanks a lot..
    aritu jugak dah try resipi kuah yong tau foo tu.. terangkattt :)

    ReplyDelete
  10. senang je bahan2 nye nih...boleh wat nih..klau kat umah ni mau sekor bru cukup wat menu cam gini..1/2 ekor ratah..1/2 ekor mkn ngan nasi..hehehe

    ReplyDelete
  11. uishhh....ayam sticky2 lekat2 ni bebudak suke n mak budak pun suke......yummmy!

    ReplyDelete
  12. akak buat bile ayam ni?saye br bikinnye semalam...hihihi..kak hana,nak mintak tlg..hihihi...blh x akak letak picture nozle yg utk buat buttercream bntuk daun n bunga...=)

    ReplyDelete
  13. ting tong! tuan umah tido ker?..haha saya mai nk mkn drumstick tu...cantik jer dok berposing tu...sedapnya!...hehe

    ReplyDelete
  14. kak hana..klu masak dalam oven,jadi same camtu x?

    ReplyDelete
  15. to nurul ..
    boleh masuk oven... air tak payah letak. Bakar suhu 180 ke atas sampai masak mcm tuh.. klu potong kecik bakar lebih kurang 30-40min...klu sekor cucuk2kan ayam dan tambahkan masa memasak lg lebih kurang sejam.. bergantung size ayam...slamat mencuba..:)

    ReplyDelete
  16. akak..cantiknya ayam madu tu terbakar...
    sangat menggoda.....
    mas pun rasa macam nak buat jer..he..he..

    ReplyDelete
  17. thanx for sharing kak...
    mintak permission utk amek resepi ye..
    klu jadik,nnt sy upload kat blog..hehehe

    ReplyDelete
  18. "finger-lickin good" chicken wing! Yum ... yum .... sedap!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Hana...

    Kak Lin dtg ziarah di pagi Jumaat....Nak copet seketui ayam tu...hehehe

    ReplyDelete
  20. kak hana kite silent reader kt blog akk nie. 1st time mengomen kt sini. leh tak nk request tgk umah akk kt jepun nih sblm akk balik m'sia... hehehehe.... kite teringin nk gi jepun x dpt pg tgk umah org pun jadi la. hehehe

    ReplyDelete
  21. salam hana..memang sedap kalau buat kudapan..nanti nak cubalah

    ReplyDelete
  22. Hana...memang confirm fav.anak2...kalau masak ayamla ...emmm..mesti abis nya...sepatah kata husband kak cek...sebab suka mkn ayamla...
    budak2 sekarang sumenya beso ...kaki pun beso belaka...he he...boleh terima ke Hana... :-)

    ReplyDelete
  23. hana, menu simple tp konpom sedap!!!! suka3x...kalau bior anak dara kat umah masak abis berkerak kuali aku...

    ReplyDelete
  24. sis tengok gambar jerr dah tau sedap nyerr...lagikk pun hubby saya mmg suka ayam negro2 niee..

    ReplyDelete
  25. cik hana, den tak tau geografi negeri jopun (dan tak baca report betul2) tapi harap ko sekeluarga selamat dari apa-apa musibah kat sana nun

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum Hana,
    Terkejut dngn berita terkini..moga Hana sekeluarga selamat dari mara bahaya....banyakkan berdoa moga Allah selamatkan kamu semua.

    ReplyDelete
  27. semuga hana sekeluarga selamat dari musibah yang melanda jepun

    ReplyDelete