RESEPI AYAM MADU STICKY
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1/2 ekor ayam - potong kecil
- 2 inci halia muda - parut
- 5 ulas bawang putih - ketuk
- 2 sudu besar kicap pekat manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 2sk maggi seasoning @ sos ikan - hana letak dua2
- 1 sudu besar sos cili dan sos tomato
- 3-4 sudu besar madu
- 1/2 sk lada hitam
- 1/4 cawan air
- garam jika perlu
- Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
- Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan supaya tidak terlalu hangit.
- Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering dan sticky.
- Angkat dan buang lebihan minyak. Hidangkan.
aku org pertama komen kan.nampak sangat aku suke melangut kat dapo orang..ngahahaa..
ReplyDeletekompom aku nak buat neh.kalau buat pakai kepak aje sodap ke kak...aku rasa cam ada lagi satu resepi sticky2 gakkan/..adeh dah lupa la pulak.manyak makan sup semut la ni...apa apa pun.gambo tetap lawo kak oii..bior petang atau pun malam..i likeeee
hahahahaha.... ko dah lipat baju lom jah?? jgn nnti laki ko tak nak balik rumah dah sbb ko ade `pakwe` baru.. muekekekekeke
ReplyDeleteboleh try dengan mana2 bahagian... aku pong suker gak dgn kepak.. la nih stok xde dah mls nak order2..order ayam sekoq2 lg senang bleh masak semua bende.. hahahaha
sedapnyer!! aritu penah masak ayam kicap lada hitam tu.. sedap meratah2, nasi smp x habis duk mkn ayam je.. kui kui kui.. tp time tu malas nk mengambil gmbr.
ReplyDeletedah try eh ayam yang tuh... sempoi jerk kan kan..yang penting sodappp.. wehhh ko try plak yg nih! nasi dua sudu silap2 ko tak layan! kekekeke
ReplyDeleteha ah la cik puan..
ReplyDeletesama je kite ni eekk.. hak ni pon nampak menggiurkan..
adeehh.. tetiba lapaq hau hau..
hapee tido?? oooh m0okwo pantang lah org sebut tido..ni dah nguap tak tau brape kali dah nih sambil dok baca n3 nih...tak leh jadi..salin dulu lerr resepi nih..mokwo nak buat ngan drumstick, chick wing byk sangat minyak..dah banyak gak ternak lemak (pinjam ayat kak nor gganu)lately...
ReplyDeleteakakkkkkk...bak mai seketul, dah lama tak makan ayan cenggini..
ReplyDeleteperhh.. sedap nya tgk tu.. bru lps lunch tp lapar blk.huhu..
ReplyDelete7 Kali Gugurkan Bayi Dlm 4 Tahun, Tabik Sama Lu!!!!
(Gambar) Suami Bw Lari Anak Bru Lahir, Ceraikan Isterinya
Kak hana,nmpk cam ayam yg di bakar jer kan,nmpk pun mmg sedap.Jgn kata budak2,mak bapa budak pong suka kan..
ReplyDeletelama dah cari resipi nie.. thanks a lot..
ReplyDeletearitu jugak dah try resipi kuah yong tau foo tu.. terangkattt :)
sedapnye kalo ratah camtue jew...
ReplyDeletesenang je bahan2 nye nih...boleh wat nih..klau kat umah ni mau sekor bru cukup wat menu cam gini..1/2 ekor ratah..1/2 ekor mkn ngan nasi..hehehe
ReplyDeleteuishhh....ayam sticky2 lekat2 ni bebudak suke n mak budak pun suke......yummmy!
ReplyDeleteakak buat bile ayam ni?saye br bikinnye semalam...hihihi..kak hana,nak mintak tlg..hihihi...blh x akak letak picture nozle yg utk buat buttercream bntuk daun n bunga...=)
ReplyDeletenampak pon sodap ni
ReplyDeleteting tong! tuan umah tido ker?..haha saya mai nk mkn drumstick tu...cantik jer dok berposing tu...sedapnya!...hehe
ReplyDeletekak hana..klu masak dalam oven,jadi same camtu x?
ReplyDeleteto nurul ..
ReplyDeleteboleh masuk oven... air tak payah letak. Bakar suhu 180 ke atas sampai masak mcm tuh.. klu potong kecik bakar lebih kurang 30-40min...klu sekor cucuk2kan ayam dan tambahkan masa memasak lg lebih kurang sejam.. bergantung size ayam...slamat mencuba..:)
akak..cantiknya ayam madu tu terbakar...
ReplyDeletesangat menggoda.....
mas pun rasa macam nak buat jer..he..he..
thanx for sharing kak...
ReplyDeletemintak permission utk amek resepi ye..
klu jadik,nnt sy upload kat blog..hehehe
"finger-lickin good" chicken wing! Yum ... yum .... sedap!
ReplyDeleteAssalamualaikum Hana...
ReplyDeleteKak Lin dtg ziarah di pagi Jumaat....Nak copet seketui ayam tu...hehehe
kak hana kite silent reader kt blog akk nie. 1st time mengomen kt sini. leh tak nk request tgk umah akk kt jepun nih sblm akk balik m'sia... hehehehe.... kite teringin nk gi jepun x dpt pg tgk umah org pun jadi la. hehehe
ReplyDeletesalam hana..memang sedap kalau buat kudapan..nanti nak cubalah
ReplyDeleteHana...memang confirm fav.anak2...kalau masak ayamla ...emmm..mesti abis nya...sepatah kata husband kak cek...sebab suka mkn ayamla...
ReplyDeletebudak2 sekarang sumenya beso ...kaki pun beso belaka...he he...boleh terima ke Hana... :-)
hana, menu simple tp konpom sedap!!!! suka3x...kalau bior anak dara kat umah masak abis berkerak kuali aku...
ReplyDeletesis tengok gambar jerr dah tau sedap nyerr...lagikk pun hubby saya mmg suka ayam negro2 niee..
ReplyDeletecik hana, den tak tau geografi negeri jopun (dan tak baca report betul2) tapi harap ko sekeluarga selamat dari apa-apa musibah kat sana nun
ReplyDeleteAssalamualaikum Hana,
ReplyDeleteTerkejut dngn berita terkini..moga Hana sekeluarga selamat dari mara bahaya....banyakkan berdoa moga Allah selamatkan kamu semua.
semuga hana sekeluarga selamat dari musibah yang melanda jepun
ReplyDelete