Tuesday, April 10, 2012

Kek Lumut

Alhamdulillah bersua lagi... arini genap 3 bulan aku cuti bersalin... maka yang demikian itu, esok aku akan stat bertugas macam biasa.. eh esok cuti kan! dengan rasminya cuti aku jadi 3 bulan satu hari.. hihihihi... akceli kek nih dah lamaaaaa aku mengidam masa peknen aritu.. cter2 ngan AlongRoz dier sarankan wat sendrik kek nih sbb caranya mudah.. bahan2 pon xde la susah sangat. maka tertunailah ke'teringin'annya itu setelah Dania lahir ke doniaaaa.. sebenonyer masa raya aritu Along ada juga poskan bermacam2 kek sarawak yg sedap2 belaka... bahagi sama rata ke umah mak dan jugak mentua.. alhamdulillah berbaloi2 rasanya.. masa tuh Along tak tau pon yg sebenonyer aku mengidam ada isi.. sampai lah saat aku melahirkan dak Dania membuatkan Along terkejut berok.. kan long kan.. hehehe. tu kisah lama.. berbalik cter kek nih, ada juga kejadian yg tersembunyi.. apa eh long??...hikhikhik.. dan kek ni lah yang aku idangkan masa kak.ummi dan ros datang bertandang tempohari.. kek nih sedap lembut, lemak dan moist. masa mmula siap kukus kek nih mmg agak lembab mcm oily gtu! tp lepas dah sejukkan dalam peti ais keesokkan harinyer ia jd agak padat tapi still gebu dan moist bila dikunyah... sedapppp sgt! tima kasih Along yg rekemen resepi nih, dan tima kasih kakdayangjack atas resepinyer... insyaAllah akan buat lagi jika ada jamuan dgn kengkawan..

jari jemari yg suatu ketika dahulu teramat la sinonim.. :)
RESEPI KEK LUMUT
resepi asal : dayangjack@blogspot.com
sumber : AlongRoz@blogspot.com

Bahan-bahan
  • 1 cwn Tepung Gandum*
  • 1 cwn Horlicks* (* mixed)
  • 3/4 cwn Gula
  • 250g Butter
  • 4 biji Telur Grade A
  • 1 sb Pandan Paste
  • 4 sb Serikaya
  • 1/4 cwn Susu Pekat
Cara-cara
  • Pukul butter & gula sehingga putih & kembang.
  • Masukkan telur satu persatu sambil di pukul perlahan.
  • Masukkan susu pekat, serikaya, pandan paste & pukul rata setiap campuran.Masukkan tepung campuran horlicks.
  • Tuangkan ke dlm tin@loyang yg di lapik & di'gris'. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus 3 jam dgn api sederhana. (hana kukus 2jam setengah shj)

25 comments:

  1. kak hana cayanggggggggggggg.......konichiwa....menu kite kembar sungguh...kite br buat smlm..ni tgh edit gamba die..hahahaha....sedap kan kek lumut nih....

    ReplyDelete
  2. Aslmkm Cekgu Hana..pekabo? Sihat la tu kan, kalo x takkan buleh wat kek..hehe
    takut gak nanti kita buat kek camni kita je gemuks sesorng, hubby x gemar kek2..apa kata kita makan kat sini ek..buleh...

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Hana eh Kak Ina...sedapnya kek sarawak ni..saya suka kek ni tapi sampai sekarang masih belum ada keberanian nak baking sendiri..klu teringin sgt pun beli jeee, itu pun saiz kecil...sebab kena makan sorang2 tak de orang nak temankan...

    ReplyDelete
  4. selamat kembali ke sekolah chekgu hanaa!!! hihi... baby dania sape jaga nnti?
    tun yg duk sarawak ni pun x penah makan or buat kek lumut nih. simple je bahan2 dia, tinggal nk rajin sket je buat, kan? =)

    ReplyDelete
  5. waduh ada kek lumut kat sini, akak pun dah pernah buat ikut resepi ni..mmng sedapkan..rasa nak buat lagi lerrr...terliur sudaaaaa..

    ReplyDelete
  6. Sungguh suci lumut mu itew...kak chah penah buat guna resepi ni gak kalau tk salah...tk menyesalpun mkn 2/3 loyang..alaaa mkan lumut kan...bknnya high kalori...kohkohkoh...

    ReplyDelete
  7. eh.. x manis ke cikgu jawa?... susu pekat lg.. kaya lg..gula lg.. horlick.. huhuhu.. cer ko bg aku skit rasa.. hihihi..

    ReplyDelete
  8. Berat montot nak naik sekolah yer kak? ahahaha... xcercise sikit kalau g sekolah sbb kena jalan2 akakaka... dania apa citer? dah boleh terima puting2 tiruan tu sume? :D org suh berenti jadi cikgu tuition tak mo :D kek lumut ni nanti2 buat, risau ai bdn naik :P

    ReplyDelete
  9. azura... aku rs semua kek srwk manis2 belaka.. tp sodappp.. agak2 la makan klu ko takut.. bg eh? apakata ko wat sendrik.. wakakakaka

    ReplyDelete
  10. Hana, x puas makan...makan 2 ketuii jer sebb kekenyangan makan laksa sarawak ko hari tuh...kalau ada saki baki lg tu..meh campak sini suku loyang...hehehhehe.. Mmg sedap kek nih..x tau la sbb ko buat sedap ke...sebb resepi tu yang sedap...hahahhaha...

    ReplyDelete
  11. Lamanya nak kukus tu... takut tertidur plak kita masa mengukus..hehehe

    ReplyDelete
  12. Assalam Dik Hana...waduh2..dah mula menggoda dah dia.....nak kukus3 jam tu yang buat fikir panjang...sikit!Nanti baru tukar tong gas..bole wat..sekarang..takut...tiba2 gas habis pulak...alasan..boleh terima tak!

    ReplyDelete
  13. salam Kak Hana!
    wah seronok nya lama tak menulis buku rph kiki
    mcm best lah pulak kek lumut ni warne pun lawor aje... nak try lah jgk Inshaallah

    ReplyDelete
  14. agak-agak kalo jmpa kak Hana dgn bam bam akk nak jamu sy makan kek tak? ngeh3

    ReplyDelete
  15. kak hana, ingat lagi x org?hehe..
    org yg kawen ngan org swak pun jarang buat kek ni, selalu mak mentua je buat!hehe..tp kek sarawak mmg manis, adjust kat susu jek..huhu..
    kak hana skang kat jepun ke kat mesia?wah, dh abis cuti ek, skeejapan je dah 4 dah anak!hehehe

    ReplyDelete
  16. mamatok windu lah dgn jemari cucukusss wish..tambah2 wajahnya itewww yg sudah tentu machooo sejak jadi abg nie hehehe

    ReplyDelete
  17. Salam nak muala tugas ye cikgu....jgm marah murid yeee....hemm kek limut cantik hijau nya pehhh lama juga nak megukusnya tu
    pernah mkn jiran bg tapi x nak buat lg...kena tunggu gas baru baru leh buat

    ReplyDelete
  18. perggghhh bestnya nmpk kek lumut tu hana...akk ingatkan bhn2 dia rumit, rupa2nya senang jugak kan...rasa dia mcm kek lapis yg berlapis2 tu tak?sbb bhn2 dia lebih kurang kan...

    ReplyDelete
  19. berlumut-lumut mkn kek lumut..sedap giler benda alah ni..

    ReplyDelete
  20. Ni orang sarawak dtg mengomen..hakhak..
    Nih mesti kukus sekadar bagi masak je tak kukus 3 jam neh.. pepandai je teka neh..ekeke.. memang sedap kek lumut nih..cuma skrg dah pelbagai versi diubahsuai ikut selera gitu..
    Cantik je potongan kek tuh..terliur lak rasa


    P/s: cam nak hempuk paler atas kibod je bace soalan org yg tanya pasal tin susu td..hahaha..

    ReplyDelete
  21. opah pun ngidam jugak .Sejak mengandung anak no 5 hingga jadi opah blom dapat makan lagi hehe(opah merapu ni darwis)..insyallah nnt nak buat sebelum jadi onyang kihkih.

    ReplyDelete
  22. waduhx2 nampak sedap kek hijau lumut ni..terliur lak tgk.

    selamat bertugas yer kak hana..baru tau akak masih bercuti .ingat dah start keja haha lambat betul saya ni kan:)

    ReplyDelete
  23. Salam Hana.oohh Hana mengidam kek lapis...nasib baik Along poskan...kalau tidak kempunan kan..hi.kek lumut...kukus lama tentu moist...sedapkan.nengok bahan2nya ringkas tp horlick tak da kat tempat akak ni....nampaknya kiv dulu resepi..

    ReplyDelete
  24. Aslmkm besan. Cantik nya ya... xda pun ehem2....hehe. Kamera dah dapat balik ke ni. Alhamdulillah, dapat juga besan ku merasa wl pun xsempat waktu ngidam dulu tu. Kalau kabor betul2, mesti Along poskan waktu tu... hehe. Mana menantu lama tak nampak kelibat ni... Liana dah rindu sangat2 kang takut carik lain pulak si liana tu, ni dah ramai yg ngorat kat sekolah...hehe.

    ReplyDelete
  25. Askum sis sy dsh wat kek lumut memang moist tp nape permukaannye lubang2 x cntik lak

    ReplyDelete