Saturday, April 14, 2012

Lempeng Nasi


salam minggu buat semua.... arini aku wat lempeng ajer... en.hubby yg tulun. penah gak terpikir sblm nih nak wat lempeng nasik. tup tup mat pon kuarkan resepinya.. tp utk sukatan nih aku main agak2 ajer.. untuk sukatan yang betul boleh rujuk resepi mat ye.. tima kasih mat.. lepas nih mungkin ada idea nak buat bingka nasik pulak.. ye la drpd membazir lebihan nasi kan kan.. slamat hujung minggu buat semua... arini aku kene duk umah ajer la jwbnyer sbb br lepas kene urut mlm tadi.. kaki bengkak jatuh masa amik dania kat taska.. sob sob sob......

RESEPI LEMPENG NASI
sumber : matgebu@tiffinbiru.com

Bahan-bahan
  • 2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
  • 3 cawan air
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • Garam secukup rasa
  • 2 camca besar minyak masak @ minyak zaitun
  • Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah - hana cicah dgn sambal tumis cili padi resepi di SINI
Cara-cara
  • Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
  • Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
  • Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis. Selamat mencuba.

23 comments:

  1. salam kak hana.. ish ish.. mcm mana boleh jatuh tu.. xleh imagine saktinyer kene urut. tun pernah go berurut lepas accident zaman sekolah dulu, rasa mcm nk sepak tuknag urut sbb sakit sgt dia urut. huhu... nway, moga cepat sembuh ye chekgu.
    dh lama x makan lempeng. teringat suasana kat kampung. lempeng bawang cicah kari ikan.. fuhh.. lagi2 yg mama buat, kalau buat sendiri rasa dia x sama.

    ReplyDelete
  2. wlam tun... aduh tunnn.. aku pon tak pasan camne aku bleh terjatuh.. tu la ijah ckp aku verangan mamat tu kenyit aku.. hahaha.. sakit giles babasss tun weiihhhh...

    ReplyDelete
  3. lepas 3 kali urut n menjerit tu elok la kaki tu.. hhhuhuhu sakit nyerrr.. aku nengok laki aku beruurut seliuh kaki pun sampai berair mata dia, tapi hari kedua dah ok sket. tu la.. verangan jek.. hehe.. nasib bek tak dokong dania

    ReplyDelete
  4. jahhh.. aku tgh pegang dania la tuh.. tp dier dlm seat kete yg bleh angkut2 tuh.. terlepas seat tuh ko! mujur dania tak jatuh kluar.. huhu...

    ReplyDelete
  5. resepi ni dalam list...
    tapi tak buat2 lagi...
    cantikkkk lempeng nasi akak tu....
    tergodaaa aiiiiiiii........

    ReplyDelete
  6. salam hana..
    lor cemanalah leh jatuh tu... berurut kalau terseliuh mmg sakit wooo... dah pernah urut juga masa jari terseliuh main netball ngan bahu yg terseliuh... mmg berair ler mata.. hehe..

    haa... lempeng nasi mmg bestkan... lembut jer mcm mkn toseii.... akak ritu buat tambah kelapa parut.. yummy!

    ReplyDelete
  7. Salam Hana.tentu sakitkan jatuh...tambah2 Hana baru bersalinkan Dania.moga bengkak kaki Hana cepat surut.lempeng nasi belum pernah cuba...boleh masuk senarai dulu....

    ReplyDelete
  8. haa kan, selalu ada balance nasi kekadang terbuang je, lain kali boleh lah buat lempeng nasi ni

    moga cepat sembuh kaki tu, nyaris dania tak apa2 kan

    ReplyDelete
  9. kali terakhir makan lempeng rasanya mcm dah sebulan kot..tibe2 teringin pulak nak makan lempeng mcm ni...sekali sekala ada masa2nya tu rasa mcm nak makan lempeng.

    ReplyDelete
  10. Salam Hana,kesian sakit kaki pulak ya...nak kena cuti lagi le tu..kak Ros datang bawa gyoza yang memang tak secantik yang hana buat.Tapi tetap sedap.

    ReplyDelete
  11. Guane mung boleh tergolek tu??? Isk...sakit tu beb kena urut... Harap2 lempeng tu keh redakan kesakitan tu ek?

    ReplyDelete
  12. assalam hana.
    kesiannya, mcmana blh jatuh. dah baik kakinya? nmpk sedap la lempeng nasi hana ni, teringin plk akk nak cuba.:))

    ReplyDelete
  13. Salam Hana, aku tadi nak melempeng nasi gak, tapi malassss...Pstt, matgebu.blogspot.com <---kembar aku eks?....haha.

    ReplyDelete
  14. Wah ada lempeng nasi... cam tosai nih... mabeles...

    ReplyDelete
  15. Adeeeei... shian nya besanku, nasib Dania tak apa2. Seram nya dengor jatuh lepas2 pantang ni... elok urut satu badan terus. Take care my dear... mmmuah2.

    ReplyDelete
  16. yhuuuuu..nak makan lempeng...nak lempeng..takmo lempang!! hhee..moga cepat sembuh ek..hati2 jalan tu..kot2 ye pun verangan org kenyit2..agak2la..haha

    ReplyDelete
  17. Ui kak..kira teruk gak tu jatuhnya sampai gi urut..harap2 x retak laa simen tmpt akak jatuh tu..eh,x retak laa tulang menulang kaki akak tu..kire terseliuh jer kot kak.harap cepat srmbuh..sibbaik dania x tergolek..kalo x lagi haru..dah laa ade hati nak jdkan bkl menantu gak neh..ehh?*toleh kiri kanan kot2 kantoi dek bakal besan :P

    ReplyDelete
  18. Lor..lupe lak nk komen psl lempeng..sana sini duk melempeng..rasa nak melempang org je nengok nih.. godaan tau tak!ahak.. ada rasa cam roti pita x kak?

    ReplyDelete
  19. Looorr Hana, camne ko bole terjatuh lak....hadeeii, ko pakai high heel ke masa amik tu, mana la tau kot blk dr ngajor x tukar kasut tu haa...alahaaii, mujur Dania pun xda apa2 eh...masa ko jatuh tu...Lenkali hati2 eh...elok sangatlah ko makan lempeng je hari ni...hehe

    ReplyDelete
  20. nduk, harap kakinya cepat elok ya...

    n teko kene arek jalok resepi lempeng iki yo... tapi kok patah2 jadinya!

    ReplyDelete
  21. As salam Hana, lempeng pun jadi cantik bila diambil gambar oleh Hana, sungguh teruja melihat nya.

    ReplyDelete
  22. owh i love lempeng..x pernh taw ad lempeng ni..hehe..blh la try nanti bl ad ms..hihi..hv a nice day!

    ReplyDelete
  23. Alahai besan ku apasal lah lempeng ku tak sedap... nak kena suruh Darwish buatkan lah nampak nya...

    ReplyDelete