Sunday, April 15, 2012

Nutella Brownies

suker buat bronis sbb ia mudah dan sedap... yang nih mmg btol2 chewy.. sedap sungguh! cuma aku letak nutella 1/2cwn je berbanding resepi asal 1cawan. itupon dah manis... takyah mintak la sbb dah lama jadi baja... minggu ntah biler membuatnyer... selamat mencuba la yer... and tenkiu Love for d yummy yummy recipe! buat semua pengunjung tima kasih sudi singgah blog hanamemories.. alhamdulillah arini bengkak kaki da kurang tp still rasa sakit lg.. tp tak sesakit dan selebam semalam.. alhamdulillah... esok bley kije insyaAllah..

CHOCOLATEY NUTELLA BROWNIES
sumber : love2cook.com

Bahan-bahan
  • 113gm butter
  • 3/4 cwn milk chocolate chips
  • 1/2 cwn gula halus - hana guna brown sugar
  • 2 biji telur A - kocok dgn garfu
  • 1 cwn nutella- hana buh 1/2cwn je itu pon da manis dan hana tmbh 1sb koko
  • 50gm tepung gandum
  • 1/2 sk baking powder
Cara-cara
  • Satukan butter, chocolate chips dan gula dalam periuk dan kacau perlahan dgn api kecil sehingga semua cair @ boleh guna kaedah double boiler. Ketepikan.
  • Masukkan telur dan juga nuttella ke dalam adunan coklat tadi. Kacau sebati.
  • Masukkan pula tepung gandum dan juga baking powder dan kacau sebati lagi.
  • Sapukan loyang dgn butter @ alaskan dengan baking paper. Tuangkan adunan.
  • Bakar suhu 170 selama 30-35min. Sejukkan dan potong.

29 comments:

  1. salam kak hana ^^ wahhh.. tun mmg suka brownie syg chewy nih. kompom x hengat dunia makan, pastu wat2 x nmpk jarum timbang tu menuju ke kanan.. hihi..

    ReplyDelete
  2. Mbakyu,
    azan magrib akak dtg,tak dapat nak lelama hihihi...akak teragak gak nak buat brownie camgini..tapi sekali ajer dulu buat...anak2 suka makan kek cekelat lagi..
    esok kesekolah hati2 yo kue drive sendiri yooo...cium dania sekali yer!!!

    ReplyDelete
  3. wah! simple rupanya nak buat bronis ni..ingtkan selamanya ssh yg amat sbb tu tak penah nka try..kali ni nk try resepi kak hana la pula hehe.. :) Tq

    ReplyDelete
  4. to tun..
    haha tun.. apalagikk.. jom kiter tulun pusingkan jarum timbang tuh ke kanan.. kalau ke kiri maknanya timbang tuh yg tak betul.. kekekekeke

    to kak.asma..
    makasih kak doa ne.. insyaAllah esok akan cuba ati2... bojo ku pon risau boley ker nak tekan pedal tuh nanti.. hihi...

    sblm nih diorg ni pon penggemar kek cekelat. tp hentah la sejak2 akhir nih asal buat ajer tak abes.. kalau buat bronis nih abis pulak! ikot angin kot diorg2 nih..

    to misshannajr..
    buat bronis mmg senang ajer miss.. try la nanti yer.. mudah2an menjadi dan kene dgn selera. selamat mencuba! :)

    ReplyDelete
  5. Assalam kak hana,sekbek dah leh g kije kan esk,alahai sianyer jatuh,sekbek dania xapa2 kan,esk hati2 yer kak nak g ambk dania kat taska..SEDAP nyer brownies,meh tuka ngan CBBS sy kak,hehe..

    ReplyDelete
  6. salam kak hana...
    nampak sedap brownie tu hihi baru je ambik resipi pizza kat sini

    ReplyDelete
  7. Sedap ni besan oi.... dah jadi baja baru nak tayang eh... tak aci betoi...!

    ReplyDelete
  8. ina, biasanya kan kalau lepas jatuh jgn terus diurut tempat bengkak tu.. nanti makin radang. biasanya kena tuam dgn air batu. boleh balutkan ais dlm towel dan tuam kat kaki. kalau malas sgt, rendam jer kaki dlm ais (letak air sket la).. ni utk halang urat dr radang dan terus membengkak.. bila dah surut sket dan tak berdenyut sgt baru la gi ngurut..

    ni kaedah abg akak ajar, biasanya ahli sukan buat gini..

    ReplyDelete
  9. wah nmpk sdp ni..td sy baru selesai buat choc cake but brownies ni pon nmkp yummy! hehe..nk try la 1 day..=)

    ReplyDelete
  10. ala siannye sakit kaki...:(
    mm rasanye kat sini leh la nak buat sbb nutella murah, kalau kat msia sayang den...hihi

    ReplyDelete
  11. Siannya Kak Hana.. Sabar ye kak, jangan renyah sangat takut melarat.

    Menu ni memang buat kami semua terliur.. :)

    ReplyDelete
  12. wah..insyaAllah nak cuba juga la. menggoda ^_^

    ReplyDelete
  13. aku pun dh pernah buat nutela brownies. anak2 aku suke benor. tapi tak sure sama resepi ke idak. aku baru jek buat coklt chip brownies resepi kak hana tu. tunggu edit gmbor dulu a.. mmg suke brownies. senang sedap sepat dimasak.. se..se.. semua ok la tu kan

    ReplyDelete
  14. nampak sedap.. kena try buat skali :)

    ReplyDelete
  15. baru nak minta dah jadi baja??? huhu

    ReplyDelete
  16. Orang tua2 kata, kalau terseliuh xleh makan bronis, lambat baiikkk..Oleh itu, baik hantar ke seberang ni haaa....ekekkekee

    ReplyDelete
  17. Mesti sedap sangat brownies nutella ni...kalau yang namanya Nutella memang kesukaan gue..harus dicuba gak ni..

    ReplyDelete
  18. Baja tu pos ke Sabah, boleh gak wat tnm pisang ke...pandan ke...
    Brownies ni tak pandai buat la...lempeng lg sonang.

    ReplyDelete
  19. salam,

    alahai siannya kakakku... wpun tgh sakit ttp maintain masak best2 ek... bkn maintain vogue ek, hehehe...

    mg cpt sembuh kakakku, amiin...

    ReplyDelete
  20. salam,
    sedapbunyinya, mesti sedap rasanya..pasti lemak2 gitukan..

    ReplyDelete
  21. Salam kak hana entri ni kena tepat pada masanya saya memang teramat sangat teringin brownies. Sekarang modal utama adalah kerajinan. Doakan nadiah ye kak hana!

    ReplyDelete
  22. nak copy resepi, saya suka sangat brownies yg chewy ni

    naknya ada nutella kan, heavennya =)

    ReplyDelete
  23. salam nk tumpang tanye nape saya buat jadi keras and cepat benar hangit bile buat 170C. terpaksa buat 150 dan hampir sejam tapi mcm something wrong sbb keras kepas tu nnt atas hangit tak macam akak punye :( agak2 akak boleh bg cadangan tak ape yg tak kena ngan saya punye cara ye?

    ReplyDelete
  24. wlm... akak rasa sbb kepanasan suhu oven. klu dah hangit mmg akan jadi keras. dan mungkin suhu 150 tu terlalu slow utk bronis... sedangkan bronis nih masak tak sampai setengah jam.. cuba try suhu 160.. dan jika oven elyna terlalu panas, letakkan aluminium foil atas loyang selepas 15min pertama supaya permukaan atas tidak hangit.

    ReplyDelete
  25. Aisey man..lambat sampai ketapi!!! Hihi sedap kan brownies ni kak. Love dah buat berpuluh kali dah. Jarum timbang asyik ke kanan jek! ;)

    ReplyDelete
  26. 3/4 cwn milk choc chip tu mksd nye choc chip yg buat hiasan tu ke mmg ad susu choc chip..?? hehe, teruja tgk resipi ni , senang sgt...mohon jaw a.s.a.p

    ReplyDelete
    Replies
    1. milk choc chip tuh yang kaler belang2 coklat putih kecik2... kalau yg biasa kita nampak tuh kaler coklat ajer namanya choc chip shj.... aah kdg tabur buat hiasan, kadang masuk dlm adunan.. kalau takde, elya boleh sub dgn coklat masakan biasa.

      Delete