CHOCOLATEY NUTELLA BROWNIES
sumber : love2cook.com
Bahan-bahan
- 113gm butter
- 3/4 cwn milk chocolate chips
- 1/2 cwn gula halus - hana guna brown sugar
- 2 biji telur A - kocok dgn garfu
- 1 cwn nutella- hana buh 1/2cwn je itu pon da manis dan hana tmbh 1sb koko
- 50gm tepung gandum
- 1/2 sk baking powder
- Satukan butter, chocolate chips dan gula dalam periuk dan kacau perlahan dgn api kecil sehingga semua cair @ boleh guna kaedah double boiler. Ketepikan.
- Masukkan telur dan juga nuttella ke dalam adunan coklat tadi. Kacau sebati.
- Masukkan pula tepung gandum dan juga baking powder dan kacau sebati lagi.
- Sapukan loyang dgn butter @ alaskan dengan baking paper. Tuangkan adunan.
- Bakar suhu 170 selama 30-35min. Sejukkan dan potong.
salam kak hana ^^ wahhh.. tun mmg suka brownie syg chewy nih. kompom x hengat dunia makan, pastu wat2 x nmpk jarum timbang tu menuju ke kanan.. hihi..
ReplyDeleteMbakyu,
ReplyDeleteazan magrib akak dtg,tak dapat nak lelama hihihi...akak teragak gak nak buat brownie camgini..tapi sekali ajer dulu buat...anak2 suka makan kek cekelat lagi..
esok kesekolah hati2 yo kue drive sendiri yooo...cium dania sekali yer!!!
wah! simple rupanya nak buat bronis ni..ingtkan selamanya ssh yg amat sbb tu tak penah nka try..kali ni nk try resepi kak hana la pula hehe.. :) Tq
ReplyDeleteto tun..
ReplyDeletehaha tun.. apalagikk.. jom kiter tulun pusingkan jarum timbang tuh ke kanan.. kalau ke kiri maknanya timbang tuh yg tak betul.. kekekekeke
to kak.asma..
makasih kak doa ne.. insyaAllah esok akan cuba ati2... bojo ku pon risau boley ker nak tekan pedal tuh nanti.. hihi...
sblm nih diorg ni pon penggemar kek cekelat. tp hentah la sejak2 akhir nih asal buat ajer tak abes.. kalau buat bronis nih abis pulak! ikot angin kot diorg2 nih..
to misshannajr..
buat bronis mmg senang ajer miss.. try la nanti yer.. mudah2an menjadi dan kene dgn selera. selamat mencuba! :)
Assalam kak hana,sekbek dah leh g kije kan esk,alahai sianyer jatuh,sekbek dania xapa2 kan,esk hati2 yer kak nak g ambk dania kat taska..SEDAP nyer brownies,meh tuka ngan CBBS sy kak,hehe..
ReplyDeletesalam kak hana...
ReplyDeletenampak sedap brownie tu hihi baru je ambik resipi pizza kat sini
Sedap ni besan oi.... dah jadi baja baru nak tayang eh... tak aci betoi...!
ReplyDeleteSedap tu.
ReplyDeleteina, biasanya kan kalau lepas jatuh jgn terus diurut tempat bengkak tu.. nanti makin radang. biasanya kena tuam dgn air batu. boleh balutkan ais dlm towel dan tuam kat kaki. kalau malas sgt, rendam jer kaki dlm ais (letak air sket la).. ni utk halang urat dr radang dan terus membengkak.. bila dah surut sket dan tak berdenyut sgt baru la gi ngurut..
ReplyDeleteni kaedah abg akak ajar, biasanya ahli sukan buat gini..
wah nmpk sdp ni..td sy baru selesai buat choc cake but brownies ni pon nmkp yummy! hehe..nk try la 1 day..=)
ReplyDeletesedap!!
ReplyDeleteala siannye sakit kaki...:(
ReplyDeletemm rasanye kat sini leh la nak buat sbb nutella murah, kalau kat msia sayang den...hihi
Siannya Kak Hana.. Sabar ye kak, jangan renyah sangat takut melarat.
ReplyDeleteMenu ni memang buat kami semua terliur.. :)
wah..insyaAllah nak cuba juga la. menggoda ^_^
ReplyDeleteaku pun dh pernah buat nutela brownies. anak2 aku suke benor. tapi tak sure sama resepi ke idak. aku baru jek buat coklt chip brownies resepi kak hana tu. tunggu edit gmbor dulu a.. mmg suke brownies. senang sedap sepat dimasak.. se..se.. semua ok la tu kan
ReplyDeletenampak sedap.. kena try buat skali :)
ReplyDeletebaru nak minta dah jadi baja??? huhu
ReplyDeleteOrang tua2 kata, kalau terseliuh xleh makan bronis, lambat baiikkk..Oleh itu, baik hantar ke seberang ni haaa....ekekkekee
ReplyDeleteMesti sedap sangat brownies nutella ni...kalau yang namanya Nutella memang kesukaan gue..harus dicuba gak ni..
ReplyDeleteBaja tu pos ke Sabah, boleh gak wat tnm pisang ke...pandan ke...
ReplyDeleteBrownies ni tak pandai buat la...lempeng lg sonang.
salam,
ReplyDeletealahai siannya kakakku... wpun tgh sakit ttp maintain masak best2 ek... bkn maintain vogue ek, hehehe...
mg cpt sembuh kakakku, amiin...
salam,
ReplyDeletesedapbunyinya, mesti sedap rasanya..pasti lemak2 gitukan..
Salam kak hana entri ni kena tepat pada masanya saya memang teramat sangat teringin brownies. Sekarang modal utama adalah kerajinan. Doakan nadiah ye kak hana!
ReplyDeletenak copy resepi, saya suka sangat brownies yg chewy ni
ReplyDeletenaknya ada nutella kan, heavennya =)
salam nk tumpang tanye nape saya buat jadi keras and cepat benar hangit bile buat 170C. terpaksa buat 150 dan hampir sejam tapi mcm something wrong sbb keras kepas tu nnt atas hangit tak macam akak punye :( agak2 akak boleh bg cadangan tak ape yg tak kena ngan saya punye cara ye?
ReplyDeletewlm... akak rasa sbb kepanasan suhu oven. klu dah hangit mmg akan jadi keras. dan mungkin suhu 150 tu terlalu slow utk bronis... sedangkan bronis nih masak tak sampai setengah jam.. cuba try suhu 160.. dan jika oven elyna terlalu panas, letakkan aluminium foil atas loyang selepas 15min pertama supaya permukaan atas tidak hangit.
ReplyDeleteAisey man..lambat sampai ketapi!!! Hihi sedap kan brownies ni kak. Love dah buat berpuluh kali dah. Jarum timbang asyik ke kanan jek! ;)
ReplyDelete3/4 cwn milk choc chip tu mksd nye choc chip yg buat hiasan tu ke mmg ad susu choc chip..?? hehe, teruja tgk resipi ni , senang sgt...mohon jaw a.s.a.p
ReplyDeletemilk choc chip tuh yang kaler belang2 coklat putih kecik2... kalau yg biasa kita nampak tuh kaler coklat ajer namanya choc chip shj.... aah kdg tabur buat hiasan, kadang masuk dlm adunan.. kalau takde, elya boleh sub dgn coklat masakan biasa.
Delete