Tuesday, April 24, 2012

Pavlova

penah buat tak berapa nak menjadi..
nak mintak pree takde sape nak bagi,
jadiknyer baik aku beliiiii..
hahahaha..sukati mak labu la kan.. hihi

sedap! cumanya aku lebih suka part yg meringue tuh..rangup kat luar dan lembut cam kapas kat dalam... yg nih cream nya agak terlebey sudaa so yg meringue tuh jd kempis ... (manyak cingkadak plak minah nih..hikhikhik)

pavlova nih mmg manis, tp kalau kurangkan gula tak jd la plak bab kerak2 kat tepi tuh.. lagipon dgn rasa masam buah2an tuh ilang kemanisan yg dikatakan itu.. (ecececece.. macam byk sgt pengalaman.. hakhakhak....)

kalau nak resepi bleh tengok blog matgebu. sebab penah buat guna resepi yg asalnya dari Donna Hay tuh... cumanya bukan salah resepi aku buat tuh tak menjadi... sbb ragam oven aku kot! geseng!! eee nyampah!

RESEPI PAVLOVA
resepi asal : Donna Hay ( melalui rima@bisousatoi)
sumber : matgebu@tiffinbiru (telah diolah cara sedikit. utk lihat penuh rujuk resepi asal)

Bahan-bahan
  • 150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)
  • 1 cawan gula kastor
  • 2 camca besar tepung jagung
  • 2 camca teh cuka makan
  • 1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
  • Whipping cream secukupnya
  • Buah2an segar secukupnya
Cara-cara
  • Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan kertas minyak.
  • Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata perlahan-lahan adunan tadi. Kemudian bentukkan ikut suka di atas kertas minyak tadi.
  • Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. Ambil pavlova tadi, paipkan whipping cream ditengahnya dan susun buah2an segar mengikut kreativiti anda. Hidangkan segera.

32 comments:

  1. banyaknye buah!best2 =) cikwan suka pavlova tu kak..tapi betul la yang part agak manis tu...yang tak bleh nak tahan..tapi cover dengan buah2 yang masam2 tu..ok la kan kak?..

    ReplyDelete
  2. Suka melihat gambar gambar yang diambil. Saya ni masih terkial kial dg cara penggunaan kamera. Selama ni, ambik guna kamera auto jer. Nnt bolehlah share tips photography Hana pula ya

    ReplyDelete
  3. ayu tiru joy of baking punya teknik
    so far sekali buat terus jdi
    pukul telur pun guna manual jer
    sakit sendi la kejap

    ReplyDelete
  4. enak e nduk... tp nak buat tu yg sangat malasnya... jalok sitik yo!

    ReplyDelete
  5. kak hana....
    sambil pegang sudu..
    nak cedok nie...he3
    mas tak pernah buat @ rasa lagi pavlova nie...
    sedappnya tengok...

    ReplyDelete
  6. salam hana...

    adehh lama akakx tinggal komen kat sini. hrp2 hana x lupe kat akak...heheh. miss u so much...
    pavlova tu buat akak lapar je lah..naklah sepotong ...hehe..

    hrp2 komen akak ni x masuk dlm spam...naya..huhu

    ReplyDelete
  7. yg fuwa2 tu yg sedap! hihi.. mmg kene la masam+manis. :D

    *psst.. kak buang word verification kat komen setting tu kot, selalu ai salah taip bila komen, hikhik.. ai bukan robot tp manusia biasa yg suka mengomen. hahah..

    ReplyDelete
  8. kak hana..apa maksud ''kalo nak pavlova putih omit esen vanilla''?maknanya takyah buh ke apa.sy pun dh byk kali gak buat pavlova teringin jugak nak pavlova nampak putih cam donna hay buat aritu tgk dlm masterchef aussie perghhh putihh gebus.

    ReplyDelete
  9. waahh kak hana cayang duk goda dgn pavlova plak dahhh...kite da ckp da mkn pavlova..kang xpasai naik kencing manis nk bersalin nnti...adehh terliurrr

    ReplyDelete
  10. waahh kak hana cayang duk goda dgn pavlova plak dahhh...kite da ckp da mkn pavlova..kang xpasai naik kencing manis nk bersalin nnti...adehh terliurrr

    ReplyDelete
  11. Salam kak, weeeiiiii! Jgn selalu mkn! Ni ler specis2 org degil :D kita buat sekali lps tu dah tak buat lagi mmg manis lerr walau letak buah masam pun dia mcm macaron manis meleting! Kencing manis nanti :D

    ReplyDelete
  12. mmg sdap.. x pernh buat but my friends ada pernh buat dulu.. wish ada ms nk buat la 1 day.. =)

    ReplyDelete
  13. ceh beli upenye hahaha :P
    saya penah buat sekali taktau jadi ke tak (sbb tak penah makan before tu so kira jadik la ek haha)..ada perasaan yg cantik luaran tp rasanya tak bape suka sbb manis sangat huhu

    ReplyDelete
  14. Salam hana...
    Sama lah macam aku, minta peree haram sorang pun tak nak bagi..last2 aku buat dan last2 beberapa hari baru habis...nasib baik anak2 buah ada, kalau bapak buah yang melantak mau kencing manis memasing...

    ReplyDelete
  15. Salam, Hana. Memang sedap pavlova ni, rasanya unik gitu, Pernah buat sekali jer, teringin nak buat lagi tapi tak tahu bila. Pon takde sape nak bagi pree, hehe

    ReplyDelete
  16. sedapnya jamu mata tengok pavlova pagi2...dah try buat, memang sedap cumanya manis tue yang tak tahan..bila letak buah-buahan baru balance rasanya...geram tengok whipping cream yang sampai meleleh tue..rasa nak cuit je sikit...hehehe

    ReplyDelete
  17. teringin saya nak rasa pavlova ni kak...tapi tak sampai seru nak buat lagi...kekekek..kalau la ada org jual sepotong..memang nak beli je sebab nak merasa..kekekke

    ReplyDelete
  18. tekak ni belum prnah jamah apa tu pavlova.. hehe :) teringin jugak ni.. gulp!

    ReplyDelete
  19. Salam..
    pernah gak buat tp kureng menjadi.pemanis yg ada unsur merigue ni memang tak reti nak wat lah.sama mcm macaron gak dah byk kali cuba buat tp tetap tak jd last tutup citer tak yah wat terus

    ReplyDelete
  20. Waaaaaaaaa...sempat gak ko mempavlova ya Hana, eeemmm...akak pandang je laaa..mood masak2 pun kurang naik skrg sbb duk bz ntah apa2....kadang2 beli makan kat luar, bestnya....ganti mcm ko pregnant dulu laaa...kasi abg layan akak pulak...tp jangan la lekat lak, x kuasssaaaa aii uuuuu...hehe

    ReplyDelete
  21. akak pun tak pernah buat heheheh kalau buat confirm gula ku naik mencacak hik hik hik

    ReplyDelete
  22. salam kakhana... wow, syedapnyer! 1st time tgk pavlova ni pon kt masterchef australia. cm menarik... :)

    ReplyDelete
  23. Salam..selalu tgk orang buat macam sedapppp je...belum pernah makan lagi ni...tak tau bila sampai seru nak mencubanya...

    ReplyDelete
  24. salam makcik... aku beli kat ko bleh? sbb kalo aku buat, kompom la tak jadi..

    tp aku nk buah doyan, manggis dan rambutan kat atas tu yer... hihihi....

    ReplyDelete
  25. salam kak.. walopun aku x suke manes tp pavlova ni aku suke..sebab gandingan ngan buah yg masam tu jadi rasanya belen gitu..idokler terasa cam menelan gula kekdahnye..haha..meh nak seketoi stoiberi tu :)

    ReplyDelete
  26. Kenapa aku membaca entri nih sambil membayangkan seorang wanita yang sedang mengomel2 pasal pavlova sesambil nyuap pavlova x abis2..hahah..
    Kak!saye x penah buat lagi..sebab takde buah <-kire kukuh la alasan ni kn..nak kate xde telur x logik lak..ahahak

    ReplyDelete
  27. Salam Sis..lama tak borak ek...akak pun since balik Mesia ni..hu hu miss u alot sis..

    ReplyDelete
  28. tak penah buat lg sebab takut dgr org kata manis

    ReplyDelete
  29. Salam Hana.akakpun pernah buat tak menjadi....tp dpt rasa jugaklah sikit..mmg manis.tak tahu bila nak cuba lagi....

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum.

    terima kasih saudari hana dgn resepi pavlova ini..masuk ni dah 2 kali saya buat utk anak2..alhamdulillah..moga dgn ilmu yg diajarkan ini dptlah diberi pahala oleh Allah..aamin

    resepi yg lain in shaa Allah akan saya cuba(ikut minat anak)..

    terima kasih.

    ReplyDelete