Thursday, September 4, 2008

Karipap Inti Keledek


arinih la rasa paling huduh kot haku wat karipap....sbb cam mls2 gtu.....hbku blk kompom akan ketawakan aku...hahaha....dia sokmo cek haku kelim cantik or tk....(bg dia la) klu tk cantik hasilnyer mula la dia kata something wrong kat haku! muahahahaa...mmg pon arini! :P
nih resepinyer..

Bahan-bahan
  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu marjerin
  • 2 sudu minyak masak ( panaskan )
  • garam skit
  • air
  • INTI
  • 5 biji keledek
  • 2 sudu kari ayam/daging
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • garam
  • air
Cara-cara
  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung n marjerin.Gaul rata..Masukkan minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Masukkan garam dan air sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  2. Untuk buat inti - keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  3. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan keledek,air dan garam sekucup rasa. Rebus sehingga keledek empuk dan air kering.
  4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai dan mengelim. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)

2 comments:

  1. wahh kak..cantek lah kelim karipap akak tuh..kita klau bab2 kelim-mengelim nih mmng 0 lah..hehe..slalu guna acuan jek..dh belajo ngan mak n mil pon still x pandai mengelim..KERASTANGAN..muahaha...

    lopes kat bawah tu pon ...alahaiii comel bebenor..mcm tuannya jugak... :-)

    ReplyDelete
  2. muahahahaha...kembang haku liana oii! kihkihkih....

    ReplyDelete