Thursday, January 15, 2009

Mee Rebus II

kita makan mee la pulak yer! dah lama la pulak tak masak mee2 nih... mee rebus mmg antara menu paling peberet hana.... cume mee yg hana sediakan nih agak mudah penyediaannya banding mee2 rebus yg lain.... tapi rasa menten sodapp! mcm mee rebus hj.wahid??? hmmmm ntah ler! tk penah makan cume penah dengo jerk! hahahahaaaa... resepi asal dr membe hana iaitu kak.pah! dh buat ntah bape kali dh ni kak! hehehehehe.. sebelum nih penah entry... nih hana C&P dari sana la yerk! atau rujuk di sini... hehehehe

Bahan-bahan
  • mee kuning - celur n toskan.
  • 1/2 biji bawang besar (kat sini susah nk dpt bwg merah)
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 5 batang cili kering - nk pedas leh tmbh lagik
  • segenggam udang geragau- blend (hana tmbh udg kering skit)
  • 300g daging - direbus then potong nipis.air rebusan ketepikan
  • 5+ ekor udang segar - direbus separuh msk n air udang ketepikan - tp hana campak jerk terus
  • 2 sudu sos tomato - leh ganti ngan air asam jawa.
  • 2 biji keledek sederhana - rebus then blend
  • garam
  • gula - gune gula melaka lg sedap.
  • air - secukupnyer, jika kuah pekat sgt.
Cara-cara
  • bwg besar n bwg putih, lada kering potong2 then goreng sekejap.
  • blend bwg n lada kering td masukkan juga halia dan lengkuas.
  • panaskan minyak. tumis bhn blend hingga pecah minyak. masukkan sos tomato n udang geragau.
  • masukkan air rebusan daging,rebusan udang, daging n keledek.perasakan ngan garam n gula. then didihkan.kuah mestilah pekat baru kaww! tp klu pekat sgt tmbhkan air skit. last sekali baru masukkan udang. tutup api.
  • dah siap! hidangkan mee ngan telur rebus, tauhu goreng, taugeh (tk ltk pon coz hb tk suka), limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng, jeruk chili/jeruk lada.

7 comments:

  1. sguh memikat qolbu ku...
    bau nye menusuk hati dan nurani..ewahhhh..hiksss

    ReplyDelete
  2. Oooo..tayang2 udang degan kita yeaa...saja laa tu nak jeles kan i..ahakss..

    ReplyDelete
  3. Kak Hana...Salam...
    cili jeruk kalau pakai cuka yg buat onigiri tu boleh tak??? hehehe...

    -Ayu JAIST-

    ReplyDelete
  4. to mommy otai..
    ewwah farah! ppgi ko berjiwang pulak yer! hehehe

    to Mat Gebu..
    aku xde udang lompat galah cam ko tuh mat! udang lompat pagar ada la! kihkihkih

    to ayu..
    bleh jerk ayu..sbb akak pon gune cuka mizkan tuh.. sama la tuh kan! heeeee....

    ReplyDelete
  5. kakkk nanti kalo balik mesia bitau alamat umah... kita nak duk sblh umah akak. tiap² bleh bawak mangkuk/pinggan kosong... akekekeke

    ReplyDelete
  6. uuuu? mee rebus is the very the sedap !!! i like..hehehe..kak hana..suke tgk pinggan mangkuk kak hana sume kaler putih ek..cantik especially bila photoshoot masakan tuh...

    ReplyDelete
  7. to jiya..
    sanggup ker nak pindah kuantan?? hihihihi.....

    to catlina..
    mak yung klu terasa nk mkn, kene cepat2 p carik atau p tung tang tung tang kat dapur yer! nnti bb ngences kang! hehehe...
    ada la skit white collection akak tuH! hehehe...utk shoot mknn elok gune pinggan mangkuk kaler white! teramatlah sheshuai! ;)

    ReplyDelete