Bahan-bahan
4 cawan beras Basmathi
5 cawan air - hana gune rebusan air ayam
1 kiub pati ayam
1 batang serai - dititik
2 helai daun pandan - dipotong anggaran 3" panjang
4 ulas bawang merah (**)
4 ulas bawang putih (**)
1" halia (**)
Rempah tumis - 1 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 5 kuntum bunga cengkih
3 camca besar Planta marjerin
Garam secukupnya
Cara-cara
- Basuh beras dan toskan. Masukkan ke dalam periuk dan ketepikan.
- Kisar bahan2 bertanda (**) hingga hancur. - hana hiris2 jerk
- Panaskan minyak untuk menumis dan tumis bahan2 yang telah dikisar bersama rempah tumis hingga naik bau. - hana tumis gune butter n ghee sbb xde planta.
- Masukkan kiub ayam dan tambah sedikit air. Didihkan hingga kiub hancur dan sebati.
- Masukkan garam, serai dan didihkan hingga sekejap.
- Tuang ke dalam periuk berisi beras. Masukkan daun pandan ke dalam periuk dan masak macam biasa.
kak hanaaaaa..kita pung nok wat nasi ayanggggg...hahah...
ReplyDeletelaaaa... yer ker?? cam janji jerk kita erk? ker ngendap dinding umh akak mlm tadi? hehehehee...
ReplyDeleteakakkkkkk....sedapnye nampak nasi nih....tgk esok kalu rajin leh wat nih...
ReplyDeleteiyerrrrrrrr... arap2 esok rajin ler! piza tuh tak abih bg akak er! hehehehe
ReplyDelete