tak abis2 ngan ke'taassub'an jaworldnyer tuh erk! kuikuikui....... tp klu mak abah aku baca mesti diaorg bangga sbb anak dier tk luper asal keturunan! hihihihi...... sambal nih peberet aku sejak kecik lagik! en.hb yg 'kacukan' tuh pon leh layan sambal nih sambil garu2 kepala yg tak gatal tuH! kihkihkih... 'pedas ke yang?' angguk2... 'dh tuh, amik jerk la skit!'...'tkpe... sedapp!' hahahahaa.... no komen! heeeeee.....Bahan-bahan
- 500g sotong - potong bulat2
- * 20-25 biji cili padi - leh campur ngan lada merah jika tk thn pedas
- * 5 biji bwg merah
- * 2 ulas bwg putih
- * 2 sudu mkn ikan bilis
- 1 biji bwg besar - dihiris
- minyak utk menumis - lebihkan skit dr tumis biasa
- air @air asam jawa- optional
- garam
- gula
- cuci sotong n toskan.
- tumbuk bhn yg bertanda *. panaskan minyak. tumis hingga lada betul2 msk n naik minyak.
- masukkan sotong n bwg hiris. gaul rata. klu kering leh tmbh air skit. tp biasanya sotong akan kuarkan air.so tk yah letak pon tkpe...nnti banjir kang ngan air lada! muahahaa
- perasakan ngan garam n gula.jgn msk lama2 nnti sotong liat!
- dh siap!
wahhh sejak dua menjak ni asyik tulish jawa...resipi pun jawa gaks, heeee
ReplyDeletehihihi...... tuh namanyer fiza kene jd jawa gak kot! kihkihkih
ReplyDeleteSalam kenal..kite jawa jugek..:)err tumpang tanya hana jawa blah mane ye???
ReplyDeletesalam kenal jugak mummy alyssa.. jawa gak ker? wahh leh tmbh konco2 wong jowo ki! hehehe... hana jawa batu pahat,jhr. u plak?
ReplyDeletekecur nengok nih...nanti leh try...kena pi cari sotong dl nampak gaya nih...
ReplyDeleteleh cube sha kalau tahan pedas! hehehe....... beshhhhh! :D
ReplyDelete