Thursday, February 12, 2009

Sup Tulang Merah @ Bone Steak

dah lama nak try resepi as nih.... kebetulan kelmarin jiran sebelah aku nih offer nak order brg tak kat baticrom..apa lagik aku pon order la tulang moo moo nih! hahahaha... dapat jugak akhirnya makan sup tulang as NZ nih! enak yoo as! walaaaaaaa... mekasih yo! sesuai makan ngan roti.... sedep bengett! kalau dapat yg gear box tuh mesti makin laju tekak aku! kahkahkahkahkah.......... layan la resepi ni yer... thnx to as konco jowo ku! C&P yo! toce toce!

Bahan-bahan
  • 1kg tulang kambing @ tulang lembu
  • 1 senduk cili kering/ cili boh
  • *5 Biji Bawang besar
  • *4 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • 1/2 tin tomato pure (440gm)
  • 1/2 botol sos tomato (435gm)
  • 2 Biji telur- di kocok guna garfu pun ok
  • 2 sdb tepung gandum
  • 2 sup bunjut tulang Adabi
  • Garam secukup rasa
  • 3 sudu gula (kemanisan ikut suka)
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Bahan2 utk hiasan: Hirisan kobis, carrot, lada hijau & bawang goreng
Cara-cara
  1. Tulang dicuci bersih dan direbus bersama 2 sup bunjut hingga empuk dan ketepikan
  2. Tumiskan bahan2 yang dikisar,cili kering,setelah naik minyak masukkan tomato pure garam dan gula
  3. Masukkan tulang yang telah direbus dan air rebusan tadi, biarkan mendidih
  4. Masukkan bancuhan tepung gandum anggaran 1/2 cawan, kacau rata..
  5. Masukkan sos tomato dan akhir sekali masukkan telur yang telah dikocok tadi..
  6. Ketika menghidang bolehlah taburkan hirisan cili hijau, kobis, dan bawang goreng..

4 comments:

  1. Rajin nye....
    sedap nye....
    one of my favourite ... tapi leceh.... hehehe

    ReplyDelete
  2. aisha... cube aisha try dulu.. senang jerk tuh! hana pon mmula pk cam susah bila tp dh buat alahai sonang jo! hehehehe...

    ReplyDelete
  3. ngantuknya tgk tulang ni... *yawn*

    tinggalkan jiya skit tuk sok yer kak.. akekekeke

    ReplyDelete
  4. dah ngantuk p tdo! mlm jumaat nih! wat per tgk tulang tulang tuh! oppss lupa antu mmg mkn tulang kan? ekekekeke.... ampunnnnnnnnn! :P

    ReplyDelete