Wednesday, June 24, 2009

Begedil Ikan

lebihan ikan goreng semalam, arini watkan begedil la pulak! utk anakanda2ku tersayang! yer la kan, drpd terbuang cenggitu, ade baiknyer wat kan sesuatu! dh kompom mmg lagik sedap! anak2 pon suka... mekasih fida atas resepimu!

Bahan-bahan
  • 400gm kentang - dipotong 4 memanjang*hana ptg dadu jer
  • 2 ekor ikan ikan goreng - ambil isinya dan ditumbuk/kisar sedikit
  • 1 sdb udang kering - kisar halus
  • 1 sdk serbuk lada sulah
  • 1/2 sdk garam
  • segenggam bawang goreng - tumbuk/ramas sedikit
  • sedikit daun sup - dipotong halus
  • 1 biji telur (untuk menggoreng)
Cara-cara
  1. Goreng kentang sehingga masak/garing. Setelah itu, angkat, toskan minyak dan terus lenyek lumat kentang tersebut. Jgn tunggu sehingga kentang sejuk kerana kentang akan mengeras dan susah untuk dilenyek.
  2. Campurkan kesemua bahan lain (kecuali telur untuk menggoreng) dan gaul rata.
  3. Bentukkan seperti bebola, kemudian leperkan sedikit.
  4. Celup di dalam telur sebelum digoreng.
  5. Goreng pada minyak 3/4 tenggelam. Goreng kira-kira telur yang menyaluti bergedil ini masak/garing sahaja.
  6. P/S: Jgn gunakan api yang terlalu kecil ketika menggoreng kerana ini akan menyebabkan bergedil serap terlalu banyak minyak.

8 comments:

  1. kak,..nape aku nye begedil slalu hancusss ea?

    ReplyDelete
  2. ko wat begedil apa? daging ker? daging tuh ko kene toskan dulu.. kasi kuar air2 yg ade.. peh tuh klu ko gune kentang rebus mmg mslh skit sbb basah! gune kentang goreng! dier hancus sbb kepal tak padat! peh tu masa balik2kan jgn gelojoh! bior garing skit blah bawah baru balikkan. slow2! myk plak jgn byk sgt! cukup2 paras begedil tu jerk! ada paham kaaa?! blk nnti aku test tgk ko msk! muahahaha

    ReplyDelete
  3. bergedil ikang lum penah test lg nih... hehehe... nonton jer la dulu...kihkihkih

    ReplyDelete
  4. k.hana...ada lg tak? bak la sepinggan tu.hehehe.....

    ReplyDelete
  5. anak akak yg tua suka mkn begedil. klu buat soto, wajib kena buat begedil..kalu tak..merajuk.hehe

    psst...selalu akak buat begedil ikan bilis goreng je.

    ReplyDelete
  6. Teringat kat 'anje' Zam
    menjerit bila jumpa taugeh dalam laksa sarawak dia
    last2 Zam jugak yg makan
    org yg tak suke taugeh nih, bau taugeh pun diorg tak suke :P

    ReplyDelete
  7. to anawahid..
    nonton kene bayo tau! murah jerk! 2hinggit! wakakaka

    to ayu..
    udah pinish la ayu! sowiii.. hehe nnti ayu wat er! ;)

    to k.ain..
    begedil ikan bilis?? wahh cam cedap tuh! tuko ikan ngan ikan bilis je la kak er? nnti nk try la..

    to zamani84..
    alahaiii sape la si 'anje' tuh yer? hehehe sampai tersilap lorong yer? hihihi... xpe.. dmaafkan! ;)

    ReplyDelete