Bahan-bahan
Cara-cara - 150 gm taugeh
- * 2 sb air panas
- * 1/2 sk serbuk pati ayam
- 1/2 sk kicap pekat
- 1 sb kicap manis
- 1 1/2 sb sos tiram
- 1 sk minyak bijan / minyak bawang putih
- sedikit lada sulah
- secubit garam (sekiranya sos tiram yg digunakan tak masin)
- Celur taugeh, jgn lama takat 1 min jer. Toskan airnya dan ketepikan
- Satukan bahan bertanda *. Sekiranya buat nasi ayam lg sedap gunakan kuah sup. Ambil 2sb sebagai ganti air panas.
- Satukan bahan bertanda * dan bahan yg lain, siap sos. Tuang sos keatas taugeh celur tadi.
- Sebelum dihidang taburlah dgn hirisan daun bawang, lada merah dan bawang goreng.
nih mkn ngan nasi ayam pon sodapppppppp
ReplyDeletelalu jer errr... tumpang lalu eh sambil tangan cuit sket taugeh tuh nk ghase... hehehe
ReplyDeletesodap gak ni klu hari ni makan togeh...peberet kitaorg laki bini ni..
ReplyDeletetaugeh...taugeh...klu k.hana,hb akak yg tak mkn.klu ayu lak...tukang masak yg tak mkn.so mmg konpem tak masak la kan.hehehe...klu pi CRS pun mmg tak cuit.m'bazir je.....
ReplyDeletetu hr ada try gak kat ciken rice, mmg sedap...rangup2 gituuuu!!!!
ReplyDeletehana..sama ler..hubbyku juga tak sentuh langsung taugeh ni..kalau nak beli taugeh pun pikir 2 kali sbb nak kena perabih sorang2
ReplyDeletetapi taugeh celur gitu sedap ya amat weiii..ambo suka
Nie memang ala2 kat chicken rice tu ek kak...best2... makan nasi ayam sedap neh...
ReplyDeleteto aishah..
ReplyDeletemmg sodap aishah oiii! cam kat CRS tuhh!
to anawahid..
aik? skit jerk ker? slalu mintak sepinggan! nih mesti tk mkn taugeh! muahahaha
to cikmin..
syok klu laki bini suka taugeh kan!
to ayu..
hihihi.. ayu tak suka plak yer! tuh la yu kan, tekak masing2 lain selera..
to k.ain..
wat sendrik jerk la k.ain!leh melantok byk2! taugeh kan murah! hehehe
to zaliana..
hahaha kita serupa yer za! alahaiii meh kita kawan makan! hehehe
to blogresipi..
haah ijan! try la.. mmg sedap!