Wednesday, June 24, 2009

Pengat Pisang wif Jagung

jadik jugak aku nk wat pengat nih! nengok k.watie la tadi terus terasa nk wat menu nih utk bbuka nnti! mmula cume nk buh pisang ngan sagu jerk! tapi bila kenangkan anak2 yg tk mkn pisang, better aku letak jagung skali! kompem diorg makan! yo la kan! takkan aku nk makan sowang2! dah la laki aku takde! so layan la yerk dessert aku utk buka pose nih nnti! jgn jeles la yer, nmpk gaya org jepung bbuka dulu dr org mesia or bangkok! kihkihkih ishhhh tk sabo nk ngap! muahahaha... napsu napsuuu! klu ltk ais kiub pon sodap kan! heeeee... slamat berbuka yer pada sesapa yg bpuasa arini! moga ibadah kita sama2 dterima olehNya! aminnnn...
untuk iu@wid, nih akak bg resepinyer yer... akak agak2 jer nih tau! klu terlebih terkurang mintak maaf yer!

Bahan-bahan
  • 250ml santan pekat
  • air secukupnyer - bergantung nk pekat or tak
  • 2 biji pisang - potong serong
  • 1 tin jagung manis
  • 1-2 sudu besar sagu - cuci dan toskan
  • 1 senduk kecil gula merah@gula melaka
  • 1/2 senduk kecil gula putih - jika kurang manis ejas sendri yer!
  • sehelai daun pandan
Cara-cara
  • Didihkan santan, air dan juga masukkan skali daun pandan.
  • Masukkan jagung manis dan airnyer skali.
  • Masukkan gula merah@gula melaka dan gula putih. Kacau sentiasa supaya santan tak pecah.
  • Masukkan sagu dan juga pisang. Biarkan sagu kembang kemudian tutup api.
  • Siap utk dhidang.

10 comments:

  1. amboiii..sedapnya berbuka ngan pengat pisang!! paling akak suka sago tu la...menambah kesdpan pengat tu.

    psst...selamat berbuka puasaaaa!!!!

    ReplyDelete
  2. wah adikku yg rajin...dan creatip...siap ade pandan deco lgi...anak akak lak tak suka jagung(reena)....selamat berbuka...betui la tu...pengat dgn serawa tu bendanya sama....

    ReplyDelete
  3. kok macam x de linknye..kopipes resipi la kak.. hehe

    ReplyDelete
  4. Akak..sedapnye bubur campur nie... kite nak berbuke kat umah akak boleh tak? wpun kite tak pose.hehehhe :D

    ReplyDelete
  5. to k.ain..
    tQ k.ain! mmg selera btol la buka ngan dessert nih smlm! bertambah2 plak! nasik yg kurang! heee..

    to k.watierman..
    sama er kak! ehehehe.. mekacih kak.yer!

    to iu@wid..
    nih resepi akak main campak2 jerk iu! nnti akak taipkan er utk iu! :)

    to blogresipi..
    tk aci kan sbb tk pose! dpt setengah mangkuk jerk! ok tak?? kihkihkih

    ReplyDelete
  6. Hi Hana..

    suka visit ur blog..esp your piccas..cantik..

    nak tanya..sagu tu lama ke nak kembang?

    ReplyDelete
  7. hai ecah..
    tQ yer! :) pasal sagu tuh, xde la lama sgt. agak2 dier dh nmpk putih jernih tutup api. klu tk semua jernih pon xpe, sbb dier akan mengembang juga akhirnya ngan santan panas tuh.

    ReplyDelete
  8. salam ziarah..

    cantik nye blog..menu pong sedap2 belake..mabless gitu.. ;)

    ** wahhh sedap nye pengat tuh..kretifnye..i like it :)

    ReplyDelete
  9. salam Green Jade..
    mekasih yer! nnti dtg la lagi.. :)

    ReplyDelete
  10. Ptg nnt nk w la..layan tuk berbuka nnt....cm sedaap je... thx yooo... ;)

    ReplyDelete