Thursday, July 23, 2009

Tuna Cheese Bun

nih ler gamaknyer klu dh kene angin meroti! asyik nak merotiiiii jerk! kene badi la nih! muahahaha ijahhh! akak dh kene jangkit ngan ko la nih! kehkehkeh...... sila sila... meh num ptg! opssss udah magrib pong! hehehehe.... arini lmbt n3 ar... sbb sibok nguruskan anak2 nyer study! sampai lupa nk sediakan kopi utk k.nor! adeehhh kak! sowi bangettt! esok esok plak yer! heeeeeee..... bun nih tk pedes tuh psl buh cili sos! klu ader yg lam tin ngan cili skali tuh takyah la yer buh sos... ala korang lagik bijak dr aku! hehehe

doh nih aku bg dua sebenonyer.... smlm nyer topping mexican bun ader lagik so aku tepek la utk anak2 aku mkn lagik! diorg mana reti puas klu dpt mkn bun tuh! yg nih mmg depa tk sentuh la! sbb ader sayur! huh! ader ker gtu erk?? budak2 mmg susyah nk layan bab sayur! anak aku lerr.. anak owang lain maybe xde mslh kot! jom ar layan resepi! mmbebel plak aku! hahahaha resepi doh nih dr k.asma... cume aku ejjas tang yis tuh! cam byk sgt jerk rasa... sblm nih penah wat mini pizza. cara2 mentuk roti bunga nih leh tgk kat my.resipi yer! by k.yani!

Bahan-bahan

500g tpg roti@tpg high protien
220ml air - hana gune susu segar
75g butter
100g gula
1 biji telur
1/4 camca pes 3+1 (klu xde ganti shortening)
1 camca bread softener
1 camca bread improver - yg ni hana tmbh
1 camca garam
4 sudu susu tpg
1 paket mauripan (11gram) - hana wat setengah adunan cume ltk 2sk (3g) jer!

Topping
tuna dlm tin
mix vege
mayonis
daun parsley kering
cheese mozarella

Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan untuk buat roti ke dalam breadmaker. On kan.. tunggu siap
  2. Bila dah siap, keluarkan angin dan bahagikan kepada 12 bahagian. Bua bentuk bulat dah rehatkan selama 10 minit.
  3. Buat bentuk panjang lebih kurang 30-35cm dan buat macam bentuk ikatan.
  4. Buatlah silang-silang sampai bertemu kedua-dua hujungnya. Buat sampai habis roti. Biarkan naik 2 kali ganda.
  5. Sapukan roti dengan telur. Campurkan tuna, mix vege dan mayonis. Letaklah dibahagian tengah roti.taburkan cheese ngan daun parsley.
  6. Bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 10-12 minit

10 comments:

  1. rajin tul ngko men tuna kan roti tuh ye ina... jalok sitik... nk rasa lak tuna tuh!!!..

    ReplyDelete
  2. aik...dh 2 umah dh hr ni buat tuna bun. rajin...rajinnnnn kamu semua ni ler. bila ler akak nak ngikut rajin tu!!

    ReplyDelete
  3. hu hu.. akak duk tunggu laa air kopi dr maghrib td.. nak makan dgn bun.. sampainya hati mu... kensel la ajak masuk ikut dapur amik eskrim pree :P

    ReplyDelete
  4. abg da li BM ke? blikan ntk aku skali....hahaha

    ReplyDelete
  5. Semalam tgk kat umah Kak Ita... nie kat umah akak plak... best pulak kalau ade bread maker nie kan.hehe

    ReplyDelete
  6. to anawahid..
    klu dh kene sampuk dek roti tuh mmg menggiler roti la jwbnyer! muahahaha ko tunggu kat tingkap blkng tuh! aku campak! ekekeke

    to k.ain..
    akak bila nk meroti nih??! nk nengok gak! hehehe

    to k.nor..
    alalala bucuk k.nor! akak tau tak kita sebenonyer kene tpu psl kopi tuhhhh!!! huh! nyampasssss!!

    to fmina08..
    mana der dik oiiiii!!! dier wat dono jerk klu akak ckp BM! huh!

    to blogresipi..
    weihhh ijan! di ulangi yer! akak xde BM!!! kederat tgn jerk menguli!! hahaha.....

    ReplyDelete
  7. Hana....sedapnya nampak roti tu...akak dah tak pandai nak beli kat bakery sejak...korang dok meroti kat wireland...sebab rasa cam tak patut jer beli...sebab dah boleh buat sendiri kan....bergantung pada R @ M....jer!!!

    ReplyDelete
  8. to watierman..
    nih sedor diri sementara ker sedor diri selama2nya?? muekekekeke... insaflah wahai k.watie! sila la meroti mulai hari ini! kihkihkih

    ReplyDelete
  9. suke tgk sume roti yg hana wat ..cantekla..:)bilela kite plak nk pndai neh...

    ReplyDelete
  10. to mummyseri..
    insyaAllah satu ari nnti mummy leh wat gak! yg penting kene rajin nguli! hihihi....

    ReplyDelete