Monday, August 24, 2009

Hyderabad Rice Pilau

lauk ayam tadi lawan ngan nasik nih! meh kita jln2 sampai hyderabad! jauh beno yer perjalanan! dh la pose2! kikikiki..... jom la layan resepi... resepi asal dr dapur k.noorma musa. mekacih kak yer! anak2 yg tk pose dh makan dulu! sedapp diorg ckp! wat skali acar jelantah! tp tk n3 la..

Bahan- bahan
  • 3 cawan beras
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 4 cawan stok ayam (bleh juga guna air biasa)
  • 3 ulas bawang merah - mayang
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1 inci halia - tumbuk
  • rempah 4 beradik - yg nih hana tambah
  • 1 sudu kecil saffron
  • 1/2 biji kulit oren - jgn amik bhgn yg putih nnti pahit
  • 1/4 cwn kismis
  • 1 sudu besar lemon jus
  • garam secukup rasa
Hiasan (optional)
  • sedikit kepingan badam - sangai dahulu (hana ltk gajus)
  • daun pudina@daun ketumbar - hiris
Cara-cara
  • Tumiskan bawang hingga kekuningan. Masukkan halia dan juga bwg putih.*hana masukkan skali rempah 4 beradik.
  • Kacau hingga agak garing.
  • Masukkan beras. kacau rata.
  • Masukkan stok ayam, saffron, kulit oren dan garam secukup rasa.
  • Biarkan mendidih. Bila dh hampir kering masukkan kismis dan juga jus lemon.
  • Biarkan nasik masak macam biasa.
  • Hiaskan jika suka.
note : rempah 4 beradik ialah kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan juga buah pelaga. juga dsebut sebagai rempah tumis.arap maklum sapa2 yg bertanya aritu yer...

8 comments:

  1. alamak ina akak yg kena virus ngan nasikmu itewwwwww

    ReplyDelete
  2. hambik kak! hambikkkkkkk!! jauh nasik tuh datang taww! hehehe

    ReplyDelete
  3. isshhh...mengancam nasi pilau ni. mmg ngam mkn ngan daging kandaq td tuh. terliur...terliurrrrr...

    ReplyDelete
  4. Sedapnye nasik hyderabad pilau tuh.. ade plak ayam kandar... jauh2 belaka resipi nye.heheh

    ReplyDelete
  5. jempol!!!...jempol!!!...sedap menu arini... hulur2 la sket!!!

    ReplyDelete
  6. to k.ain..
    mmg ngam abisss kak!! cedapp! try la..

    to blogresipi..
    jap lagik klu sampai ke finland lagiii ler bertambah jauh jan! hehe

    to anawahid..
    mano ado laie!! udah pinish mbak yuuuu! hahaha ngences la ko sampai banjir! :P

    ReplyDelete
  7. uuuu~ menyelerakan.. harus coba. first time nk ngomen ni. assalamualaikum. hai kak hana! (^^,) saya budak baru belajar. err.. rempah 4 beradik itu apakah?

    ReplyDelete
  8. waalaikumussalam amalina..
    sori baru perasan komen! rempah 4 beradik tuh rempah tumis dik.. iaitu bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga. biasa ade jual lam peket kecik adik beradik tuh.slamat mencube! :)

    ReplyDelete