Bahan- bahan
- 3 cawan beras
- 3 sudu besar minyak masak
- 4 cawan stok ayam (bleh juga guna air biasa)
- 3 ulas bawang merah - mayang
- 3 ulas bawang putih - tumbuk
- 1 inci halia - tumbuk
- rempah 4 beradik - yg nih hana tambah
- 1 sudu kecil saffron
- 1/2 biji kulit oren - jgn amik bhgn yg putih nnti pahit
- 1/4 cwn kismis
- 1 sudu besar lemon jus
- garam secukup rasa
- sedikit kepingan badam - sangai dahulu (hana ltk gajus)
- daun pudina@daun ketumbar - hiris
- Tumiskan bawang hingga kekuningan. Masukkan halia dan juga bwg putih.*hana masukkan skali rempah 4 beradik.
- Kacau hingga agak garing.
- Masukkan beras. kacau rata.
- Masukkan stok ayam, saffron, kulit oren dan garam secukup rasa.
- Biarkan mendidih. Bila dh hampir kering masukkan kismis dan juga jus lemon.
- Biarkan nasik masak macam biasa.
- Hiaskan jika suka.
alamak ina akak yg kena virus ngan nasikmu itewwwwww
ReplyDeletehambik kak! hambikkkkkkk!! jauh nasik tuh datang taww! hehehe
ReplyDeleteisshhh...mengancam nasi pilau ni. mmg ngam mkn ngan daging kandaq td tuh. terliur...terliurrrrr...
ReplyDeleteSedapnye nasik hyderabad pilau tuh.. ade plak ayam kandar... jauh2 belaka resipi nye.heheh
ReplyDeletejempol!!!...jempol!!!...sedap menu arini... hulur2 la sket!!!
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletemmg ngam abisss kak!! cedapp! try la..
to blogresipi..
jap lagik klu sampai ke finland lagiii ler bertambah jauh jan! hehe
to anawahid..
mano ado laie!! udah pinish mbak yuuuu! hahaha ngences la ko sampai banjir! :P
uuuu~ menyelerakan.. harus coba. first time nk ngomen ni. assalamualaikum. hai kak hana! (^^,) saya budak baru belajar. err.. rempah 4 beradik itu apakah?
ReplyDeletewaalaikumussalam amalina..
ReplyDeletesori baru perasan komen! rempah 4 beradik tuh rempah tumis dik.. iaitu bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga. biasa ade jual lam peket kecik adik beradik tuh.slamat mencube! :)