Bahan-bahan
- 1/2kg ayam
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- Kulit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
- air
- Ayam dpotong dan dbersihkan. ketepikan.
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- Masukkan ayam dan air. masak hingga ayam empuk.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
akak pun dah trjatuh cinta dgn resepi kandar ni tau hana.. ari tu akak buat gak, dan udang pun akak bagi kandar juga. nasiblah kan!
ReplyDeletesalam hana...cm ambik resepi ayam kandar ni ya..selamat berbuka ya...
ReplyDeleteto k.am..
ReplyDeletewahhh akak lagik terer telah mengkandarkan ngan seafood! nk tiru gak la nnti! hehe
to cikmanggis..
wlam akak! amik la kak... slamat bbuka pose gak wat akak skluarga yerr!
nampak sedap la hana. mintak sepiuk la...nak buat buka ari ni.hehe
ReplyDeleteto k.ain..
ReplyDeletesekawah pong bleh kak! bleh bg satu kampung! hihihi