Monday, August 24, 2009

Ayam Kandar

resepi asal adalah daging kandar... rasanya semua tahu resepi sapa! k.asma laaa... ehehehe.. dan dh ramai juga menkandarkan resepi nih ngan ayam n kamben.. maybe pas nih ader nk try ngan kerbau, landak, rusa n sebagainya! sbb resepi nih mmg sodap! tk rugi mencube! kan k.asma kan kan.. hehehe mekacih kak yer! kali nih wat ayam plak!

Bahan-bahan
  • 1/2kg ayam
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • Kulit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa
  • air
Cara-cara
  1. Ayam dpotong dan dbersihkan. ketepikan.
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. Masukkan ayam dan air. masak hingga ayam empuk.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.

5 comments:

  1. akak pun dah trjatuh cinta dgn resepi kandar ni tau hana.. ari tu akak buat gak, dan udang pun akak bagi kandar juga. nasiblah kan!

    ReplyDelete
  2. salam hana...cm ambik resepi ayam kandar ni ya..selamat berbuka ya...

    ReplyDelete
  3. to k.am..
    wahhh akak lagik terer telah mengkandarkan ngan seafood! nk tiru gak la nnti! hehe

    to cikmanggis..
    wlam akak! amik la kak... slamat bbuka pose gak wat akak skluarga yerr!

    ReplyDelete
  4. nampak sedap la hana. mintak sepiuk la...nak buat buka ari ni.hehe

    ReplyDelete
  5. to k.ain..
    sekawah pong bleh kak! bleh bg satu kampung! hihihi

    ReplyDelete