Friday, September 4, 2009

Kuih Cara Manis

sana sini owang men'cara'... aku pong nak join d club jugak la! lgpon bhn2 n buatnyer sonang banget! aku suka buh santan sbb rasa dier mcm kuih bakar pandan! sebenonyer teringin gak nk wat cara berlauk! tp klu aku buat, kompom aku kene makan sorang2! huhuhuu... wat yg manis nih anak2 suka.. resepi cara nih masih menggunakan resepi k.jun... pas nih aku nk kuor g check-up rutin mingguan n nk g klinik danish skali coz today dier tak skola gara2 terseliuh kaki ms swimming! arap2 tk ramai org! klu tak mau smpai nk buka nnti br balik! menu lain arini adalah nasi dagang, gulai ikan saba dan acar jelantah serta air tembikai! klu dan n3 ado la..klu takdo mintak maap lagik sekali yooooo! selamat bbuka!

Bahan-bahan
  • 100gm tepung
  • 200ml santan sederhana pekat/susu segar
  • 1 sudu besar jus pandan
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • gula sebagai inti
Cara-cara
  1. Campurkan tepung, santan, telur dan garam. Kacau rata. Kemudian masukkan jus pandan dan pewarna hijau sedikit. Jika terlalu berketul, tapis.
  2. Panaskan acuan, lengser ngan minyak. Masukkan adunan tepung, biar sekejap, masukkan 1/2 sudu teh gula atas setiap satu kuih dan tutup acuan sebentar.
  3. Pastikan api kecil supaya kuih tidak hangus, sbb kuih ni cepat masak, dalam 1-2 minit aje..

9 comments:

  1. Kak Hana, lawonyer acuang kuih cara tu, kak guna acuan pender gok? acu royak sikit..chomeiiiiiii cam tuan yer gok, kui kui kui

    ReplyDelete
  2. Salam Hana...comelnya cara tu...acuan munge...tu...nak kena cari satu...

    ReplyDelete
  3. tergoda tengok kuih cara hana la. nmpak gaya akak nak kena beli acuang nyer itewww!!!!

    ReplyDelete
  4. to lelayong..
    uik! owang mesia lom ader acuan tuh lagik kaa? haiiyaaa org jepong sudah rembat dulu! kikiki... acu bahulu la lela! try la carik.. br tau ke k.hanamu mmg comeyy!! kuikuikui

    to k.watierman..
    wlam k.watie..tgk akaknyer cara la nih kita pong terikut2! hihihi.. kita xde acuan cam akak tuh! nih acuan bahulu la kak..rembat mak kita punyer! kikiki

    to k.ain..
    bli k.ain jgn tk bli! skrg acuan tak mcm yg doulu2 punyer! tembaga n berat! nih aluminium jer! bleh bakar bahulu!

    to k.hanieliza..
    utk sifu, banyak2 pon bleh!! hehehe

    ReplyDelete
  5. bulan2 puasa ni teringinnye saya nk makan kuih muih. haishhh. telan air liur jelah. nk buat sendiri takde brg. T_T

    ReplyDelete
  6. kabare dik yung,ko ni kan pantas serba serbi tau ,akak baru +-x / ko dah sampai mulan ,naik roket apa kekkekekeke

    ReplyDelete
  7. Ala tomeinya kuih cara Mak Yong!

    ReplyDelete
  8. to farah..
    nape erk klu bbuka jerk mesti nak ade kuih atau manisan! cam dh terbiasa la pulak! kan?

    to chikmi..
    kabare waras kang! kita naik roket yg my laling cipta! tuh psl owang lain tk leh nk pintas dulu! canggih taww! kikikiki

    to mamafami..
    comey cam tuannya! kan ma kan! kikikiki

    ReplyDelete