Bahan-bahan
Cara-cara - 8-10 ekor udang segar sederhana besar
- 100g tepung tempura@tepung gandum
- 100g serbuk roti
- 1 biji telur
- garam
- lada sulah
- minyak utk menggoreng
- Kupas kulit udang, buang kepala dan basuh dengan bersih. kerat bwh bdn udang jgn smpai putus supaya udang tk bengkok masa dgoreng. (yg aku wat nih versi bengkok! mls nk kerat! hahaha)
- lap menggunakan kicthen towel supaya tk meletop ketika menggoreng.taburkan garam dan lada sulah skit.
- Lumur udang dengan tepung,then celup kat telur yg dah dipukul (pukul ngan garfu jer).. Pastuh lumur plak kat serbuk roti dan ratakan penuh.klu nk double croating korang ulang smula proses tadi.
- Pastikan minyak dah panas. goreng udang hingga keemasan.
- Angkat dan toskan.
Anak2 E-na pun suka sgt Ebi Furai ni...klu goreng mmg kita tgk bekas jer ler...ada lagi ker tu?
ReplyDeleteHampeh toi la....depa lari masa baru Akak nak buka mulut ngendeng "Udang segak bergaya tu"...anak2 sapa tu ha?
ReplyDeleteHana.....Hana sweet sangat hari ni...buatkan Akak bentou sikit nak bawa naik flight balik Penang...dah la dari airport kena jalan kaki balik rumah ni...!!!
sedapnya. mesti garing tu!! klu dpt kat anak2 akak, habis le tepung kena makan. tinggal udang aje. akakkkk juga yg perabihkan.huhu
ReplyDeleteSalam kak Hana,
ReplyDeletebaru balik tgok scallops,
ebi fry ni pun same comei dan manja jer nama dia...mesti sedap tuh.
salam hana...wah kalau macam ni punyalah sedap bukan takat anak2 mak anak2 pun suka tau!!!
ReplyDeleteDanial ngan Danish musti bagi kalo auntie ijan mintak kan... kalu tak bagi auntie amek adik Darwish wat lari kuopio tawww! hehehe
ReplyDeletekak Hana....kite pon hantu udang gak
ReplyDeleteKita pun nak udang!! hehe, takyah tanya lak! Kita ambik jer :)
ReplyDelete