Thursday, November 12, 2009

Kek Lapis Asam Manis (Kukus)

selamat petang ibuk2 n bapak2 sekalian! jom num ptg ngan kek cedap nih! arini aku baik ati nk sedekah kek nih kat korang semua dan jugak jiran2 aku! cepat weiihh dtg umah aku bawak bekas! bukan sbb tk syedap tp kitaorg mkn kompom tk abis! hihihi.... nih kes nk perabihkan hawflakes la nih! ntah bila nk abis aku pon tak tau! tuh ade lagik sepeket! nk buat apa lagik erk???! goreng sedap tk gaknyer?? kekekeke...resepi nih dari mek jah aka Ika aka mek siam aka bini ninja! syedapppp la jahh oiiii!! jempolll utk mak ko! very moist! tk kering! tk tercekik anak tekak bila makan! ekekeke... nih aku buat setengah adunan jerk! klu korang nk buat beso2 atau tekak korang yg beso wat ler satu adunan! g ngendap sana kat dapur mek Ika comel tuh yer! ppon thnx jah!! akak sukaaa! senang gler kek nih! tak caya korang cube la! hehehe
tambahan..tambahann...kita gune loyang 8cm! tuh pong penoh! hahaha... so pandai2 la korang ejas yerk!

Bahan-bahan
  • 1 cawan serbuk biskut tawar - klu kat mesia yg keras 4 segi kecik2
  • 4 biji telur
  • 3/4 cawan butter
  • 3/4 cawan gula
  • 1 sk ovallete
  • 1/8 cawan susu pekat - hana ltk 3 sudu besar
Cara-cara
  • Blend biskut tawar halus. kemudian ayak dan ketepikan.
  • Pukul telur, gula, butter, susu pekat dan ovallete hingga gebu.
  • Masukkan tepung biskut sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
  • Bahagikan kepada dua bahagian. dan letaklah warna kesukaan anda.
  • Kukus setiap lapisan 5 minit (bergantung ketebalan lapisan) dan letakkan hawflakes pd setiap lapisan.
  • Penutup kukusan hendaklah dletakkan kain agar air kukusan tak menitik atas kek.
  • Buat sehingga siap.

25 comments:

  1. Ha.. yg ni akak suke banget! bab ada masam2 manis mmg favorite akak tau! nak ngenden jauh sgt.. nantilah akak masuk list yg dah berjela tu! Hana tq...!!! check email ok!

    ReplyDelete
  2. salam Hana...lyana dah mai ni...siap bawa tuperware lagi..cepat la isi kek tu dlm tupperware lyana...takut nanti lepas kapal terbang nk balik pulak...

    ReplyDelete
  3. Hana, baru jumpa your blog.. i follow..

    akak kurengg sket kek asam manis ni.. tapi bila nengok gambo ni, rasa cam sedap banget!!

    ReplyDelete
  4. Waaahh... Meriah dengan hawflakesnya. Nampak cedap.. Saya pun slalu gak buat kek ni tp saya taruk byk color. colorful gituu...huhuhu....

    ReplyDelete
  5. cantiknya hana kek lapis tu!! suka betul jumpa kek lapis kukus2 ni. yg bakaq2 maleh betul nk membuatnya!!! nanti2 kalau angin rajin dtg, nak try gak ler kek ni. sehingga ke hari dn saat itu, mintak hana punya aje laaa!!!hihi

    ReplyDelete
  6. k.ct suka makan, tapi anak bujang x gemar lah hana..diaorang kata kek masam.. CM pun same gak x gemar. k.ct rasa hana punya jer ler kihkihkih

    ReplyDelete
  7. Salam Ziarah Kak Hana..

    Ya Allah.. ade baby pun bole rajin yer berlapis-lapisan..

    Tabik sama kak hana..:)

    ReplyDelete
  8. salam akak hana , dah sibuk duk melapis tu...kite gak tak rajin nih..

    ReplyDelete
  9. kek lapis ni kak ima suka...cantiklah hana buat...tentu lebih sedap kalau dapat makan...

    nanti boleh cuba versi kukus pulak...

    ReplyDelete
  10. menarik sgt menarik kek ni & rasanya cam senang nk bikin ni...

    ReplyDelete
  11. huhhh ,
    menarik gile .
    meleh air liur tengok nie .

    nak3 !
    nak jgk .

    ReplyDelete
  12. hai Hana
    baru pikir raya haji nnt nak melapis kek MM ni...nak sepotong

    ReplyDelete
  13. cap jempol!!! feberet sehh;)))
    ky amek resepi yerk masuk dlam peti besi dulu.ahakas..mohon halal hana!!

    kiss2..

    ReplyDelete
  14. owhhh daku tergodaaa....
    ni dah tadah pinggan..cpt boh..nk byk..x mo sket2...muahaha...
    rajin tol mek ni lah..dh ada si kecik tu pon nyempat melapis lg kan...

    agak2 klau guna krim kraker yg petak beso tu leh x ekk??

    rasa terpanggil plak nk meneray wat kek lapis nih...tgk bhn simple jek...

    ReplyDelete
  15. Salam Hana sempat melapis walaupun ada baby yerr...cantik kek tu

    ReplyDelete
  16. Kak Hana...dah bawak bekas nih. Nak bawak balik untuk 3 orang makan. Hehehehe. Mana Darwish ni, lama tak nampak. Mikael rendu kat dia. :p

    ReplyDelete
  17. sedapnya nampak kek lapis hana tu...bilalah nak try buat.
    sekarang ni mood masak ni kurang sikit...fikir pasal nak balik je dah...hahaha...

    ReplyDelete
  18. rajin sungguh ibu tengah pantang ni.

    ReplyDelete
  19. Salam kak, lama x bual kn tp bkn means lama x masuk dapo... Hihih.. Mlm td kita wat kek ni, ya amponn.. jenoh weh nk kukus... tp malangnye x gebu la kak.. Np ye.. rasanye dah pukul bhn2 tu gebu (rasanye laaa.. hihih..) ke kena pukul lama...

    ReplyDelete
  20. salam adahazlan..
    salam ada... kek nih tk perlu pukul lama2 sgt... asal dh kembang dah ok la tuh... klu pukul lama sgt kang dier jd bantat kang! normally la kek2 kukus lapis gini memerlukan kesabaran... klu tak sabo buh jerk sendok beso2 bior cepat abes! hihihi... akak tk dpt bayang ada silap tang mana... rasanya ni kek lapis paling mudah dan sedap yg akak penah buat.. try again k... tenkiu sudi mencube.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi tu setengah adunan ye? Lpstu kan kak letak setiap layer berapa sudu ?

      Delete
  21. Assalamualaikum Hana.

    Ni first time saya buau kek lapis ni, siap import kat member asam haw flakes sebab dekat tempat saya tinggal ni tak jual, budget betul asamnya. Anyway kalau kita dah kukus selapis, perlu kasi adunan rehat kejap ke then letak lapisan berikutnya? Sebab masa saya buat ade cam rongga2 sikit so tak smooth.

    ReplyDelete
  22. to anonymous..
    waalaikumussalam yg tk bernama.. dah try yer? tk perlu rehatkan sebentar.. asal dah kering lapisan atas tuh, dah boleh melapis utk yg berikutnyer... pastikan kering yer! kering tuh maksudnyer masak lah.. klu tidak lapisan akan bercampur2 nanti.. rongga2 yg dimaksudkan tuh macamana yer? cube kecilkan api kukusan tuh sedikit. jgn besar sgt..buka sederhana jer.. maybe itu kot puncanya.. ataupon maybe masa pukul adunan blom sukup kembang. wallahua`lam...

    ReplyDelete
  23. salam hana...tertarik tgk kek lapis asam manis ni...bolehlah nak try buat nanti...minta izin ambik resepi ni yer..:)

    ReplyDelete