Wednesday, March 31, 2010

Pasembor Kodiang


lagi aritu terasa nak makan rojak.... kunun nk wat gado-gado.. tp cam tk best la pulak xde tempe.. so wat la rojak blah utara nih hah... kodiang nih nama tempat kan mat kan? aku bab2 rojak mmg suker banget... laling aku pong seghuper gak ngan tekak aku! k lah! meh layan resepi. dari chef norzailina nordin. tapi aku skodeng dari dapur cikmatgebu aka cikgu sejarah aku! kikiki... maceh mat er... sodap weiihhhhhh! jemput jemputt... jgn malu2... hihihiBAHAN-BAHAN
BAHAN KUAH
  • 200 g ubi kentang*
  • 300 g ubi keledek*(*rebus empuk dan lecek halus)
  • 200 g kacang tanah, goreng, buang kulit dan kisar
  • 70 g bawang besar*
  • 20 g bawang putih*(*kisar halus)
  • 50 g gula merah (mat guna gula melaka)
  • 3 camca besar cili kisar (boleh tambah atau kurang)
  • 60 ml jus asam jawa
  • 1/2 liter air
  • 60 ml minyak masak
  • Garam dan gula secukup rasa
BAHAN LAIN
  • 200 g timun, potong halus
  • 200 g sengkuang, kupas dan potong halus - tadak!
  • 200 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap - x ltk
  • 5 biji telur, rebus keras, kupas dan goreng, belah 2 setiap biji - hana tk goreng
  • 2 keping tauhu, goreng dan hiris
  • 2 - 3 keping cucur udang, didadu*(*resipi dibawah)
  • hana tambah salad dan kentang rebus yg digoreng.
BAHAN CUCUR UDANG
  • 100 g tepung gandum
  • 1/2 camca teh soda bikarbonate
  • 1/2 camca teh baking powder (resipi asal tak letak)
  • 125 - 130 ml air rebusan kepala udang yg dikisar
  • Garam secukup rasa
  • Beberapa ekor udang (jika suka) - hana tambah daun kucai
CARA MEMBUATNYA
  1. UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar, tumis hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan keledek, gula melaka, jus asam jawa dan kacang tanah. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat sedikit. Matikan api.
  2. UNTUK CUCUR UDANG :- Bancuh semua bahan2 untuk cucur udang, kecuali "udang". Panaskan minyak, rendam sudip leper dalam minyak panas, 1 minit. Angkat dan letakkan 1 - 2 camca besar adunan cucur atas sudip tadi dan baringkan seekor udang atasnya. Masukkan dalam minyak panas, dan bila cucur kelihatan tembam, tanggalkan dari sudip. Masak hingga kuning keemasan, angkat dan toskan (kalau suka, boleh masukkan sedikit taugeh dan daun kuchai dalam adunan cucur udang). Gunakan api sederhana, kalau api kuat, nanti cucur hangus dan dalam tak masak. Buat hingga siap.
  3. UNTUK PASEMBOR KODIANG :- Susun semua bahan rojak atas pinggan sesuai, kemudian tuang kuah secukupnya. Hidangkan segera...Mat rasa kan, resipi untuk kuah tu akan menghasilkan kuah yang agak banyak. Jadi boleh gandakan bahan2 rojak..

9 comments:

  1. fulamak sedapnyeeee pasamboqqq ni...masa akak kecik dan sekolah kat kedah dulu org lalu dgn motorsikal depan umah..yg juai tu mamak muslim laa bapa kawan akak... mmg sedap.. kodiang tu adalah satu daerah di kedah. kedudukan dia ditengah2 antara pekan jitra kedah ke arau perlis.. sudah ada hiway disitu ..senang nak ke arau perlis cepat sampai..

    ReplyDelete
  2. salam kak hana,
    wat pasembor atau rojak ni, byk bahan kan? rajinnya kak hana... nampak sedap. Hubby saya suka, saya plak kurang..itu yg malas buat tuh. hihihii. takpe..masuk list dulu. :)

    ReplyDelete
  3. Hai jauh sampai "KOK DIANG " nun...tu sebutannya!...Hana dah pernah sampai ke?...Ai tak singgah makan pasemboqq Penang..lajak sampai Kok Diang Ka!....Sedap tu...nampak pic...pun dah tangkap leleh Dik!

    ReplyDelete
  4. alamak..ajumma baru niat nak kempiskan perut..hana tayang rojak plak..hmmm kensel lah diet..amnyam nyam nyam..sedap:)

    ReplyDelete
  5. aisehhh~pasemboq!! kak hana,kita dah ambik balik pinggan kita, isi pasembor akak..kikiki...tempe kita tambah sendiri la ek..kui33 ;P

    ReplyDelete
  6. cedap...cedap....kita nak mkn ..bak kata husband bakar duit kat kaunter senang..( beli la tuh maksudnya)..ha kak kalu nak tempe saya boley poskan..huhuhu mak mertua ku pengusaha tempe tempatan...kuikui

    ReplyDelete
  7. to kak.ilah..
    salam kak...kiter penah sampai kedah blah2 utara tuh..tp tak hingat kedudukan sesuatu tempat.. sbb pegi pong cume skali.. hihihi

    to indahouse..
    salam nur.. hihi.. nak makan punyer psl sanggup ajer nur.. ala takdelah susah mana.. tak sampai berjam2 pong wat nih semua.. hehe

    to k.watierman..
    penang pong kiter sampai sipi2 jerk... byk terlajak kat kedah! hihihi... oowhh kok diang er! bukan kodiang er?

    to cikmanggis..
    ala kensel dululah kempiskan perut! sok lusa stat balik! kekekeke

    to ummie..
    hambik sendrik! aku dah idang tuh! buh apa ko nak! tp tempe tuh bak sini dulu! kekeke

    to ajez..
    eh takpe la jez..nyusahkan ko jerk! kang sampai sini tempe tuh ntah jadik apa gaknyer! hihihi.. maceh er! hambik la rojak tuh tanpa tempe.. ngeee...

    ReplyDelete
  8. wuu huuu....best nihh..tiba2 mcm nak pantun, tapi kang ada pulak yg pingsan tergolek depan laptop..hahahaha..apa2 pun koo mmg hebat hana..hidup awek's jawa!!!!

    ReplyDelete
  9. to matgebu..
    salam mat.. alamak aku br prasan ko ngomel kat sini.. klu ko bg pantun, aku nk g batu belah lah! kompom mamafami ade kat sana.. hahaha.. aku mana sehebat ko mat! huhuuu.. idop mat teko jugak!!!

    ReplyDelete